Ljubljana, sreda, 20. junij 2018, 01:40

Fatimska Marija, papeži in številka 13

Fatimska Marija
Foto © CTV

V soboto je minilo 100 let od prvega Marijinega prikazanja v Fatimi. Marija se je v Fatimi vedno prikazala 13. v mesecu, razen avgusta, ko se je prikazala 19. O tem, kakšno mesto ima številka 13 pri Mariji, smo govorili v današnjem jutranjem programu. Za komentar smo povprašali rektorja brezjanske bazilike p. Roberta Bahčiča. Pojasnil je tudi, kakšen pomen ima številka 13 v Svetem pismu. Tam se večkrat pojavlja tudi seštevek – npr. 1+12 = 13.

Atentat na Janeza Pavla II. je bil izveden 13. maja. Umrl je 2. 4. 2005 ob 21.37, če seštejemo števke povsod dobimo 13. Frančišek je bil izvoljen 13. 3. 2013 – seštevek je 13. Podobnih izračunov je še več. Kako Cerkev gleda na te izračune, na numerologijo? Ali lahko tem izračunom (pri JPII in Frančišku) pripisujemo kakšen pomen smo povprašali p. Roberta Bahčiča.

Papež Frančišek na številko 13. in vse te izračune očitno ni tako pozoren. Francoska novinarka je na povratnem letu iz Fatime povedala, da je v soboto poleg 100-letnice Marijinega prikazovanja v Fatimi minilo tudi 25 let odkar je bil Jorge Bergoglio imenovan za pomožnega škofa Buenos Airesa. Zato ga je vprašala, če je kdaj ta dogodek povezal z Devico iz Fatime. Najprej je rekel: »Ženske vse vejo.« Nato pa je dejal, da ni pomislil na sovpadanje in da se je šele v petek, ko je molil pred Marijo, zavedel, da je 13. maja pred 25-imi leti prejel nuncijev klic. In se je z Marijo malo pogovarjal o tem, prosil jo je odpuščanja za vse svoje napake, in kot je v smehu še dejal papež - »malo tudi za slab okus pri izbiri ljudi.«


Ne spreglejte: