Alen SalihovićAlen Salihović
Slana na cvetu (foto: Matjaž Maležič)
Slana na cvetu

Nas čaka aprilski maj?

Kmetijstvo | 01.05.2017, 11:17

Če gre verjeti matematičnim modelom, s katerimi si vremenoslovci pomagajo pri napovedih vremena, je bilo zadnje aprilsko jutro tudi zadnje v letošnji pomladi, ko so se temperature po nižinah spustile pod ničlo, vsaj prva tretjina maja pa bo, kot kažejo napovedi, zaznamovana z aprilskim vremenom, je bilo povedano v naši redni nedeljski kmetijski oddaji.

Večina dolgoročnih prognostičnih modelov za letošnji maj napoveduje dnevne temperature pod povprečjem, ki naj bi se v osrednji Sloveniji gibale med 15 in 20 stopinj celzija. Tudi v zahodnem delu bo po dolgoročnih napovedih maj za nekaj stopinj hladnejši od povprečja, medtem ko naj bi se na vzhodu dnevne temperature gibale okrog dolgoletnega povprečja.

Ledeni možje bodo

Najnižje jutranje temperature naj bi bile skoraj povsod po Sloveniji v okviru dolgoletnega povprečja za mesec maj in sicer okrog 6 stopinj na začetku meseca do 12 stopinj konec meseca. Nekoliko topleje naj bi bilo na vzhodu države.

Napoved temperatur vzhodna Slovenija maj 2017
Napoved temperatur vzhodna Slovenija maj 2017 © AccuWeather

Kot kaže, se bodo letos ledeni možje kar držali svojih datumov, znižanje temperatur pa naj bi se najbolj poznalo pri dnevnih temperaturah, medtem ko slane dolgoročni prognostični modeli za osrednjo Slovenijo zaenkrat ne nakazujejo.

Napoved temperatur osrednja Slovenija maj 2017
Napoved temperatur osrednja Slovenija maj 2017 © AccuWeather

Napoved temperatur zahodna Slovenija maj 2017
Napoved temperatur zahodna Slovenija maj 2017 © AccuWeather

Vremensko dogajanje med letošnjo hudo aprilsko pozebo

Petek in soboto, 21. in 22. aprila, je zaznamovala že druga huda pozeba v dveh letih, ki bo, vsaj tako kažejo prvi podatki o škodi, izjemno prizadela sadjarje in vinogradnike. Pa poglejmo, kako se je letošnje vremensko dogajanje odvijalo.

V ponedeljek, 17. aprila, je nad severnim Sredozemljem od severovzhoda nad Slovenijo začel pritekati hladnejši zrak. Dotok hladne zračne mase se je še okrepil naslednji dan v torek, 18. aprila, in v sredo, 19. aprila, ko so pihali močni severni vetrovi. Na severni strani Alp in na osrednjem Balkanu je snežilo do nižin, ponekod je zapadlo rekordno veliko snega za drugo polovico aprila.

Najhladnejši zrak je gore preplavil v četrtek 20. aprila, a zaradi vetrovnega in deloma oblačnega vremena v nižinah jutro tega dne ni bilo izjemno hladno. V noči na petek, 21. aprila, je naše kraje še preplavljal mrzel zrak, hkrati pa je veter v spodnjih plasteh ozračja pričel slabeti. Ker se je veter dokončno umiril, sta bili petkovo in sobotno jutro po večini Slovenije zelo hladni. V prvem od obeh juter se je marsikje ohladilo pod –3 °C.

Najhladneje tik nad tlemi

V poročilu Agencije RS za okolje še pišejo, da je zaradi izrazitega nočnega ohlajanja zraka bilo tik nad tlemi še bistveno hladneje kot na višini dveh metrov, znotraj meteorološke hišice. Z minimalnim termometrom, postavljenim pet centimetrov nad tlemi in neposredno izpostavljenim dolgovalovnemu sevanju tal in ozračja, so na opazovalnicah Agencije RS za okolje 21. aprila izmerili naslednje potrjene najnižje temperature: v Ratečah –11,6 °C, v Celju –9,0 °C, na Letališču Maribor –7,8 °C, v Murski Soboti –7,0 °C, v Ljubljani –5,6 °C, v Novem mestu –5,3 °C in na Letališču Portorož –1,6 °C .

Slana na detelji
Slana na detelji © Matjaž Maležič

Tako nizke temperature in predvsem njihovo trajanje, pa so imele uničujoče posledice na letošnjo sadjarsko in vinogradniško letino, precej škode je tudi v pridelavi zelenjave in zaradi požganih cvetov pašnih rastlin tudi v čebelarstvu.

Kmetijstvo
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...