Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Dan Afrike in Karitas

Svet | 25.05.2017, 10:57 Petra Stopar

Ob današnjem svetovnem dnevu Afrike želi Slovenska Karitas spomniti na prizadevanja naših misijonarjev, ki pomagajo izvajati dobrodelne in razvojne projekte na črni celini. Na Karitas poudarjajo, da so pred dobrim mesecem v enem od misijonskih krajev v Burundiju odprli šolo za skoraj 900 otrok. Sredstva za projekt so črpali tako iz darov v akciji »Za srce Afrike« kot iz razpisa Ministrstva RS za zunanje zadeve.

»Hvala Slovenija,« so besede 895 osnovnošolcev iz revnega kraja Nyangungu, ki so po več letih spet lahko začeli obiskovati šolo. Ministrstvo je projekt sofinanciralo v vrednosti 110.000 evrov, Karitas pa v vrednosti dobrih 36.400 evrov iz sredstev, zbranih v akciji Za srce Afrike.

V Nyangungu je pred petimi leti hud vihar močno poškodoval zgradbo šole, dvanajst učilnic, zidanih iz blata, je ostalo brez strehe, kasneje pa jih je še dodatno uničil dež. Staršem je uspelo začasno pokriti štiri razrede, sredstev za kaj več ni bilo. Ker je bilo prostora premalo, mnogi šoloobvezni otroci iz tega kraja več let niso mogli hoditi k pouku. Na pobudo in prošnjo misijonarke s. Bogdane Kavčič so začeli šolo graditi v oktobru 2015.

Zgrajenih je dvanajst učilnic, zbornica ter sanitarije. Šola je zgrajena iz zelo kakovostnih materialov, da je vihar v prihodnje ne bo mogel več uničiti. Kupili so tudi 10.000-litrski cisterni, v katerih se zbira deževnica in omogoča oskrbo z vodo. Šola je bila opremljena tudi s pohištvom. V vsa gradbena dela je bilo vključenih skoraj dvesto domačinov iz Nyangunga in okolice, ki so na ta način lahko zaslužili za preživetje svojih družin, kajti priložnosti za dela so v teh kraji redke, in zato ima projekt še posebno vrednost.

Med učenci je 425 deklic in 470 dečkov. Poučuje jih sedemnajst lokalnih učiteljev in ravnateljica Maria Rosa. Ta se je po navedbah Karitas zahvalila Sloveniji in poudarila, da »otroci v šoli prejemajo tudi malico, česar marsikje v Afriki ni«. Sedmošolka Edisa pa je koordinatorki mednarodnih projektov Karitas Jani Lampe ob njenem obisku ob odprtju šole Burundiju povedala, da je »zelo vesela, ker lahko hodi v to šolo« in da bi »rada postala medicinska sestra«.

Učenci v šoli v Nyangungu, Burundi
Učenci v šoli v Nyangungu, Burundi © Karitas

Svet, Cerkev po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...