Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Avdienca - Trg sv. Petra (foto: CTV)
Avdienca - Trg sv. Petra

Jezus ob srečanju z nami začenja terapijo upanja

Cerkev po svetu | 24.05.2017, 10:47 Marta Jerebič

Papež Frančišek je pri splošni avdienci razlagal evangeljski odlomek, ki opisuje pot dveh učencev v Emmavs. Ta pot je podobna mnogim v našem življenju, ko hodimo žalostni, premagani, s sklonjeno glavo. Jezus se nam približa, a ga nismo sposobni prepoznati. Vendar pa Jezus prav v tistem trenutku srečanja začenja svojo terapijo upanja, je poudaril papež.

Kolikokrat v življenju smo upali, bili korak stran od sreče, potem pa smo se znašli razočarani na tleh. »Jezus hodi z vsemi obupanimi ljudmi, ki hodijo s sklonjeno glavo. In ko nevsiljivo hodi ob njih, jim uspe povrniti upanje,« je dejal papež in dodal, da nam Jezus govori predvsem prek Svetega pisma.

Kdor v roke vzame Božjo knjigo, ne bo našel zgodb o lahkem junaštvu, bliskovitem osvajanju. »Pravo upanje ni nikoli poceni, vedno prihaja prek porazov. Upanje tistega, ki ne trpi, mogoče niti ni pravo upanje.«

Papež je pojasnil, da je naš Bog šibka luč, ki gori v mrzlem in vetrovnem dnevu, in čeprav se njegova prisotnost v tem svetu zdi krhka, je On izbral mesto, ki ga vsi zavračamo. Ni ljubezni brez žrtvovanja.

Srečanje dveh učencev z Jezusom je bilo kratko, vendar pa je v njem celotna usoda Cerkve, je dejal papež. Zgodba nam govori o tem, kako krščanska skupnost ni zaprta v mestno trdnjavo, ampak hodi po svojem najbolj življenjskem okolju, torej cesti.

Tam srečuje osebe z njihovimi upanji in razočaranji. »Cerkev posluša zgodbe vseh, … da potem ponudi Besedo življenja, pričevanje Božje ljubezni, zveste ljubezni vse do konca. Takrat srce te osebe znova zagori v upanju.« Čeprav se nam ne zdi tako, nas Bog nikoli ne neha imeti rad, vedno hodi z nami, tudi v najbolj bolečih in groznih trenutkih, je še poudaril papež.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...