Ljubljana, torek, 19. junij 2018, 18:27

Frančišek veleposlanikom: Božje ime se časti z reševanjem in ne ubijanjem življenj

Papež Frančišek
Foto © RV

Papež Frančišek je sprejel v avdienco veleposlanike Kazahstana, Mavretanije, Nepala, Nigra, Sudana ter Trinidada in Tobaga. V govoru se je dotaknil mednarodnih razmer, problematiziral vlogo ekonomije in financ ter opozoril na fundamentalizem in instrumentalizacijo verstev.

Papež je po poročanju Radia Vatikan zatrdil, da je na degradacije in nevarnosti, ki jih te povzročajo za mir na svetu, treba odgovoriti z izgrajevanjem ekonomije in financ, ki bodo odgovorne za usodo človeka in skupnosti. "Človek in ne denar naj ponovno postane cilj ekonomije," je poudaril.

Nadaljeval je, da je k razhajanjem treba pristopati "s pogumno potrpežljivostjo dialoga in diplomacije", z iniciativami za srečanja in pobudami miru, ne pa z izkazovanjem moči ter njene nagle in nepremišljene uporabe. Nujno je izolirati vsakega, ki si hoče versko pripadnost in identiteto spremeniti v razlog za sovraštvo do vseh drugih.

"Vsakemu, ki na ta način kazi podobo Boga, se je treba enoglasno zoperstaviti in tako pokazati, da se Božje ime časti z reševanjem in ne ubijanjem življenj, s prinašanjem sprave in miru in ne s spori in vojnami, z usmiljenjem in sočutjem in ne z brezbrižnostjo in nasilnostjo." Če se bo odločno hodilo po tej poti, bosta napredovala tudi mir in pravičnost, ki sta pogoja za ravnovesje in razvoj za vse.


Ne spreglejte: