Ljubljana, petek, 25. maj 2018, 13:01

Pri papežu oboleli za Huntingtonovo boleznijo

Papež Frančišek
Foto © Radio Vatikan

Papež Frančišek je danes v avdienco sprejel obolele za Huntingtonovo boleznijo in njihove sorodnike, spremljali pa so jih tudi zdravniki, zdravstveno osebje in razna združenja. Pri omenjeni bolezni gre za redko, progresivno, nevrodegenerativno genetsko motnjo, pri kateri se lahko pojavijo vedenjske motnje, poslabšanje duševnega stanja in nenadzorovani gibi.

Razširjena je večinoma v državah Latinske Amerike. Mnogi si danes prizadevajo, da bi se pozornost javnosti usmerila tudi na redke bolezni, ki so še vedno malo poznane, in da bi se zmanjšali stigmatizacija in družbeno izločanje, ki pogosto spremljata obolele in njihove družine. Na srečanju bo prisotna tudi delegacija iz newyorške nadškofije. Ta upravlja strukturo, ki skrbi za 80 obolelih za Huntingtonovo boleznijo.

"Tudi bolezen je lahko priložnost za srečanje, podarjanje, solidarnost," je dejal papež. In predvsem zaradi tega so bolniki, ki so srečevali Jezusa, ponovno zaživeli. Čutili so se slišani, spoštovani in ljubljeni. "Nihče med vami naj se nikoli ne čuti samega, nihče naj se ne čuti kot breme, nihče naj ne čuti želje po begu. Ste dragoceni v Božjih očeh, dragoceni ste v očeh Cerkve," je povedal sveti oče bolnikom.

Zatem se je obrnil na družine. Kdor živi Huntingtonovo bolezen, ve, da nihče ne more zares premagati osamljenosti in obupanosti, če nima ob sebi oseb, ki s samo odpovedovanjem in stanovitnostjo postanejo popotni tovariši. "Vi ste vse to: očetje, matere, možje, žene, otroci, bratje in sestre, ki vsak dan na tih, a učinkovit način, spremljajo na tej težki poti svoje družinske člane. Tudi za vas je pot včasih strma," jim je dejal in jih opogumil, naj se nikoli ne čutijo sami, naj ne podležejo občutku sramu in krivde. Družina je privilegirani prostor življenja in dostojanstva. Njeni člani lahko sodelujejo v izgrajevanju mreže solidarnosti in pomoči, ki jo lahko zagotovi samo družina, je po poročanju Radia Vatikan dejal papež.


Ne spreglejte: