Ljubljana, sobota, 26. maj 2018, 10:22

ZDA z obtožbami proti Assadu podobno kot pri Saddamu Husseinu?

Sirija
Foto © nn

V Ženevi danes pod okriljem Združenih narodov poteka nov krog pogajanj o Siriji. Dosedanji niso dali konkretnih rezultatov. Sirski predsednik Al-Assad jih je označil za nične in neke vrste srečanja v korist medijev. Več upanja za rešitev konflikta polaga v srečanja v Astani, ki potekajo pod okriljem Rusije, Turčije in Irana. Tam so v začetku maja dosegli dogovor o vzpostavitvi varnih območjih, prekinitvi ognja, takojšnji humanitarni pomoči in vrnitvi beguncev. Tako so se včeraj uporniki umaknili iz severovzhodnega dela Damaska, Kabuna. Sirska vlada je z uporniškimi skupinami v minulih mesecih sklenila številne podobne sporazume o umiku, saj meni, da so takšni dogovori najboljši način za končanje šest let trajajoče vojne v Siriji.

Posebni odposlanec Združenih narodov za Sirijo Staffan de Mistura je zanikal, da pogajanja v Astani mečejo senco na diplomatska prizadevanja v Ženevi. Pravi, da delajo v tandemu. Delo Združenih narodov je namreč osredotočeno na štiri druge cilje: upravljanje države, nova ustava, volitve in boj proti terorizmu. Kakorkoli pa vladna stran in predstavniki upornikov ostajajo na različnih bregovih pri ključni točki – prihodnosti Assada.

Pogovore v Ženevi je medtem zasenčila obtožba ameriškega State Departmenta, ki sirski režim obtožuje, da je v vojaškem zaporu vzpostavil krematorij, da bi uničil posmrtne ostanke več tisoč ubitih zapornikov.

Washington je v dokaz novinarjem razdelil satelitske fotografije, ki kažejo na gradnjo in naj bi dokazovali množične poboje Assada.

Sirska vlada je najnovejše obtožbe ZDA označila za popolnoma neutemeljene, proizvod domišljije te administracije in njenih agentov, ki jih je Washington objavil pred novim krogom mirovnih pogovorov v Siriji. "Ameriške administracije so si vsakič znova izmislile laži in obtožbe, da bi lahko upravičile svojo politiko agresije in posredovanja v drugih suverenih državah," je poudarila sirska vlada.

Agencija Asianews tu dodaja mnenje nekaterih analitikov, ki spominjajo na domnevne dokaze, ki jih je takratni državni sekretar Colin Powell predstavil Združenim narodom proti Saddamu Husseinu. Menijo, da gre za še eno poglavje v propagandni vojni med velesilami, ki pa jih na svojih ramah občuti sirsko prebivalstvo.


Ne spreglejte: