Ljubljana, sobota, 26. maj 2018, 10:22

Še tretja zmaga Merklove na zvezni ravni, Schulz priznava hud poraz

Predsednik SPD Martin Schulz
Foto © Wikipedia

"Ali to pomeni, da se je ep o Martinu Schulzu končal, še preden se je dobro začel, pa je še preuranjeno napovedovati, ravno zato, ker se pred dvema mesecema nikomur ni zdelo mogoče, da bodo krščanski demokrati in liberalci včeraj dosegli absolutno večino."

Kanclerka Angela Merkel in njena Krščanskodemokratska unija (CDU) sta štiri mesece pred parlamentarnimi volitvami v Nemčiji zmagali na včerajšnjih »mini« volitvah v zvezni deželi Severno Porenje-Vestfalija. Že tretjič zapored pa je poraz na zvezni ravni doživela socialdemokratska stranka (SPD) kanclerskega kandidata Martina Schulza. Njegova namestnica na zvezni ravni in predsednica deželne vlade Hannelore Kraft je zaradi najslabšega rezultata SPD v zgodovini omenjene dežele z obeh položajev odstopila.

Kanclerkina CDU je prejela 33 odstotkov glasov, Schulzev SPD 31,2. Na tretje mesto so se uvrstili liberalci (FDP) z 12,6 odstotka. Petodstotni volilni prag je uspelo preseči še Alternativi za Nemčijo, ki je prejela 7,4 odstotka glasov in Zelenim s 6,4 odstotka podpore. Levica je za las zgrešila vstop v deželni zbor, saj je prejela 4,9 odstotka glasov. Stranka Pirati je prejela zgolj odstotek in tako zapustila še zadnji deželni zbor v državi.

Kot je za naš radio izide komentiral publicist dr. Aleš Maver, je pomen teh volitev večji kot pri prejšnjih dveh volitvah v deželni zbor, ker je Severno Porenje-Vestfalija po številu prebivalcev največja zvezna dežela in tudi gospodarsko močna: »Psihološki učinek za zvezne volitve je vsekakor velik, sploh zato, ker gre za že tretjo zaporedno zmago krščanskih demokratov. Ali to pomeni, da se je ep o Martinu Schulzu končal, še preden se je dobro začel, pa je še preuranjeno napovedovati, ravno zato, ker se pred dvema mesecema nikomur ni zdelo mogoče, da bodo krščanski demokrati in liberalci včeraj dosegli absolutno večino sedežev v deželnem parlamentu. Pred dvema mesecema je kazalo, da bodo prepričljivo zmagali socialni demokrati, nato so se zgodile volitve v Posarju, kjer so krščanski demokrati na krilih zelo priljubljene ministrske predsednice presenetljivo zmagali in potem se je začela kepa valiti.«

Kar pa ne pomeni, da se ne bi v naslednjih štirih mesecih začela valiti še ena kepa, ki bi bila SPD v prid, je nadaljeval Maver. In tudi Schulz, čeprav priznava hud poraz, še vedno upa v preobrat, saj kot je dejal, so parlamentarne volitve še daleč, takrat pa da bo prevladovala državna in ne lokalna problematika. Spomnil je, da je tudi Emmanuel Macron pet mesecev pred volitvami zaostajal v anketah, zdaj pa je francoski predsednik.

Kot je še dodal Maver, je Schulz s svojim prihodom v državno politiko odvzel veter iz jader predvsem populistični Alternativi za Nemčijo, »kar se mi zdi dobro«. »Se pa na vseh teh treh volitvah vidi, da tudi liberalci ’profitirajo’ od tega in da so bili zlasti v Schleswig Holsteinu ter včeraj v Severnem Porenju-Vestfaliji zelo uspešni. Po drugi strani pa imajo Zeleni dva popolnoma različna rezultata. Prejšnji teden so bili veliki zmagovalci, včeraj veliki poraženci.« Razlog za slednje, pojasnjuje Maver, je po mnenju nemških analitikov nezadovoljstvo s šolsko politiko rdeče-zelene koalicije v omenjeni zvezni deželi ter z varnostno politiko, glede na to, da je Severno Porenje-Vestfalija v zadnjih dveh letih sprejelo veliko število priseljencev in da še ni zbledel spomin na silvestrovo v Kőlnu ter teroristični napad v Berlinu.

Nagovor Angele Merkel
Nagovor Angele Merkel


Ne spreglejte: