Ljubljana, sobota, 26. maj 2018, 10:21

Državljani EU: Izstopna pogajanja morajo ščititi interese preostalih članic

Evropska komisija, evropska zastava, Evropska unija
Foto © EC

Britanski izstop iz Evropske unije je bil glavna tema zasedanja politične skupine Evropske ljudske stranke na Irskem. Sporočili so, da iz ankete, ki so jo za njihovo stranko naredili med državljani unije izhaja, da kar tri četrtine Evropejcev meni, da mora biti glavni cilj izstopnih pogajanj ščitenje interesov preostalih 27. članic povezave.

Po anketi, s katero se je predsedstvo Evropske ljudske stranke (ELS) na čelu s predsednikom Manfredom Webrom seznanilo v Wiklowu na Irskem, 78 odstotkov državljanov EU meni, da bi moral biti glavni cilj pogajanj pri Brexitu ščitenje interesov preostalih 27. članic povezave, medtem ko jih 22 odstotkov meni, da je potrebno sile usmeriti v gradnjo novih gospodarskih odnosov z Veliko Britanijo. "Dejstvo je, da sedaj, ko govorimo o tem, govorimo o državljanih, ki pa so seveda resnični ljudje," opozarja poslanka ELS Danuta Hübner, predsednik politične skupine Weber pa dodaja, da prednostna naloga stranke pri pogajanjih o britanskem izstopu ostaja varovanje interesov državljanov Evropske unije.

Poudaril je, da rezultati ankete jasno kažejo, da takšen pristop podpira večina državljanov EU. Kar 92 odstotkov jih je prepričanih, da mora unija pred brexitom zaščititi gospodarstva v ostalih članicah, 91 odstotkov pa, da mora unija zagotoviti finančno stabilnost ter se osredotočiti na dolgoročne interese preostalih 27. članic, ne pa na kratkoročne ekonomske učinke.


Ne spreglejte: