Ljubljana, sobota, 26. maj 2018, 10:22

Vernost na Nizozemskem upada, mladi pa ostajajo zvesti Kristusu

Mladi
Foto © p. Ivan Rampre

"Sprijazniti se moramo, da bo v bližnji prihodnosti Cerkev na Nizozemskem zelo majhna, vendar bo to občestvo z zelo močno vero."

Medtem ko se je med papeževim obiskom Fatime pokazala velika vernost evropskih ljudi, pa po drugi strani statistike kažejo, da v zadnjih letih pripadnost Cerkvi upada. Vzemimo za primer Nizozemsko, kjer kar dve tretjini prebivalcev ne pripada nobeni veroizpovedi. A kljub trendu, ki ni veliko drugačen od večine evropskih držav, katoličane na Nizozemskem veseli dejstvo, da so mladi, ki ostanejo verni, dober zgled močne osebne vere. Poleg tega se v katoliško vero spreobrača mnogo odraslih ljudi, ki na poti svojega življenja doživijo izkustvo srečanja s Kristusom, poroča Domovina.

Katoličanov je na Nizozemskem zgolj še 23 odstotkov oziroma 4 milijone, kar je milijon in pol manj kot leta 1992. Število agnostikov in ateistov presega 60 odstotkov. Nizozemci so sicer po raziskavah peti najsrečnejši ljudje na svetu. A kardinal in škof ordinarij iz Utrechta Willem Jacobus Eijk takoj opozarja, da je veliko odvisno od kriterijev, po katerih kriterijih ocenjujete srečo.

Po neki drugi raziskavi naj bi namreč bilo dve tretjini Nizozemcev pesimistov, ker menijo, da gre država v napačno smer, da se državljanov ne obravnava več kot ljudi. Med njimi je vse več prerekanj, žalitev, prepričanja, da se preveč pozornosti in denarja namenja migrantom, premalo pa Nizozemcem.

Prvi znaki sekularizacije med katoličani na Nizozemskem so bili vidni že v dvajsetih in tridesetih prejšnjega stoletja. "Mnogi Nizozemci so socialno-etično gledali na probleme v državi enako kot Cerkev, a jih vera ni zanimala. Zmanjkala je osebna vera, molitev…"

V župnijah se tako na Nizozemskem več ne izvaja katehez, imajo samo še priprave na birmo in sveto obhajilo, mladi pa imajo povsem druga zanimanja. Po drugi strani pa po kardinalovih besedah prav mladi verniki držijo Cerkev na pravi poti.

»Povedati moram, da tisti mladi, ki obdržijo ali nekje najdejo vero, zares trdno verujejo v Kristusa. Mladi po naših cerkvah zares ljubijo čaščenje, spoved. Obenem pa se tudi veliko odraslih ljudi spreobrne v katoliško vero, saj v življenju srečajo Jezusa.

»Sprijazniti se moramo, da bo v bližnji prihodnosti Cerkev na Nizozemskem zelo majhna, vendar bo to občestvo z zelo močno vero, ki bo kvas Božjega kraljestva v družbi prihodnosti,« je prepričan škof Willem Jacobus Eijk, ki upanja še ni izgubil.


Ne spreglejte: