Ljubljana, sobota, 26. maj 2018, 10:21

Koliko je sploh še vredno človeško življenje?

Zarodek
Foto © ARO

Na Hrvaškem, kjer je Gibanje za življenje zelo dejavno, pripravljajo v soboto Pohod za življenje. Osrednji dogodek bo letos potekal v Splitu, pripravili pa ga bodo tudi na Trgu Bana Jelačića v Zagrebu. V nekaterih drugih evropskih državah je kultura življenja bolj na preizkušnji: na Irskem od katoliške porodnišnice zahtevajo, da bi opravljala splave, nek belgijski red pa si prizadeva, da bi v svojih bolnišnicah dopustil evtanazijo.

Hrvaško Gibanje za življenje je na torkovi novinarski konferenci sporočilo, da bodo letošnji Pohod za življenje pripravili v soboto, 20. maja. Z njim želijo izraziti svojo podporo nerojenim otrokom, njihovim materam, očetom in družinam. Po besedah koordinatorke Pohoda za življenje Hajdi Begović je pravica do življenja temeljna človekova pravica, ki je tudi predpogoj za vsako drugo človekovo pravico. Dodala je še, da je cilj pohod usmeriti pozornost na zaščito življenja od spočetja naprej in zaščito življenja vsakega človeka, tako rojenega kot tudi še nerojenega.

Pobuda Za življenje si namreč prizadeva, da bi vse ženske dobile točne znanstvene podatke o tem, da se življenje začne z združitvijo moške in ženske spolne celice; da otrokovo srce bije že 18. dan po spočetju in da je pri mesec in pol starem otroku že moč zaznati možganske valove.

Drugačna pa je slika na Irskem, kjer je sicer splav dovoljen le v primeru, ko je ogroženo zdravje matere. Tamkajšnji minister za zdravstvo Simon Harris si po poročanju Družine prizadeva, da bi novo porodnišnico, ki jo vodijo katoliške redovnice, obvezal k opravljanju splava, umetnega oplojevanja in razdeljevanja kontracepcijskih sredstev.

Evtanazija otrok
Evtanazija otrok

Vatikan pa trenutno po medijskih navedbah preverja odločitev v Belgiji delujočega reda »Broeders van Liefde«, ki naj bi v svojih klinikah dopuščal evtanazijo. Red sicer deluje še v 31 državah po svetu, njegov redovni predstojnik Rene Stockman, ki vodi rimsko centralo, pa je odločitev belgijskih redovnikov ocenil kot izjemno kritično in napovedal, da se bo s člani reda v Vatikanu in z belgijskimi škofi posvetoval glede možnih posledic.

Spomnimo, da v Belgiji lahko za evtanazijo prosijo tudi bolniki z »nevzdržnim« duševnim trpljenjem, omogočena pa je celo otrokom.


Ne spreglejte: