Ljubljana, sobota, 26. maj 2018, 10:21

Mayeva želi znižati neto migracije na Otoku na znosno raven

Britanska zastava
Foto © Wikipedia

Vodja konservativcev v Veliki Britaniji, tamkajšnja premierka Theresa May, naj bi v kratkem predstavila program svoje stranke pred junijskimi predčasnimi parlamentarnimi volitvami. Že pred dnevi je napovedala, da bo še naprej skušala znižati razliko med priseljevanjem na Otok in izseljevanjem z njega. Cilj je manj kot 100.000 prihodov na letni ravni.

Konservativci v Veliki Britaniji so si takšen cilj postavili že ob prihodu na oblast leta 2010. Razlika med številom priseljencev in izseljencev med septembrom 2015 in 2016 je znašala 273.000, kar je 49.000 manj kot leto pred tem. Zakaj je nadzor na področju migracij pomemben? "Predvsem zaradi vpliva na ljudi, še posebej na ljudi z nižjimi prihodki. Prav tako zaradi vpliva na javne storitve," je bila jasna Mayeva. Kot je dodala, želi nadaljevati z zavzemanjem za znižanje neto migracij na znosno raven. "Verjamemo, da je to več deset tisoč."

Mayeva je spomnila, da bo država po odhodu iz Evropske unije lahko nadzorovala svoje meje, saj bo vzpostavila lastna pravila. "Izstop iz Evropske unije pomeni, da ne bo več prostega gibanja, kot je bilo to v preteklosti."

Mayeva želi na junijskih predčasnih parlamentarnih volitvah na Otoku okrepiti svoj položaj pred pogajanji z Brusljem. Konservativci si obetajo osvojitev velike večine. Po eni od anket jih trenutno podpira približno 46 odstotkov ljudi, njihove glavne tekmece laburiste pa približno 29 odstotkov.


Ne spreglejte: