Ljubljana, sobota, 26. maj 2018, 10:22

Svet Evrope s konvencijo proti zločinom, ki uničujejo kulturno dediščino

Palmira pred divjanjem Islamske države
Foto © Wikipedia

Svet Evrope je povabil k mednarodnemu sodelovanju v boju proti zločinom, ki uničujejo svetovno kulturno dediščino. Pred kratkim je sprejel posebno konvencijo, ki jo lahko podpiše katerakoli država od prihodnjega petka naprej.

Videoposnetki, ki prikazujejo, kako so se pripadniki Islamske države leta 2015 spravili tako nad artefakte v znamenitem muzeju v središču drugega največjega iraškega mesta Mosul kot tudi nad starodavno sirsko mesto Palmira, so vzbudili zgražanje vsega sveta. Dejanja so obsodili mnogi.

Brisanje zgodovine nekega naroda s strani skrajnežev je gotovo velik problem. A nič manj nezanemarljivo ni tihotapljenje dragocenih kulturnih dobrin, ki je postalo več milijardni posel. Po podatkih različnih organizacij je kar med tretjimi najbolj dobičkonosnimi. Pred njim sta le še nezakonito trgovanje z orožjem in drogami.

Svet Evrope je pripravil konvencijo, s katero bi se mednarodna skupnost zavezala temu narediti konec. "Kriminaliziramo vse, ki sodelujejo pri tem nezakonitem trgovanju - tihotapce, prekupčevalce, kupce … Konvencija bo v pomoč državam članicam pri sodelovanju v tem boju, saj prinaša skupne standarde. Gre za pomemben korak," je ocenil generalni sekretar Sveta Evrope Thorbjorn Jagland. Dokument ima močno podporo Unesca. "Poskrbeti moramo, da bo ta konvencija ratificirana in implementirana ter bo prinesla rezultate," je zatrdila generalna sekretarka te specializirane agencije Združenih narodov Irina Bokova.

Dokument bo lahko od petka naprej, ko bo na Cipru zasedal odbor ministrov Sveta Evrope, podpisala katerakoli država.


Ne spreglejte: