Ljubljana, petek, 21. julij 2017, 02:47

Kristjani v Egiptu to poletje odpovedali nekatere dejavnosti

Kristjani v Egiptu so zaradi varnostnih razlogov v poletnem času odpovedali nekatere dejavnosti. Ukrep, ki bo veljal še prihodnji mesec, se med drugim nanaša na romanja, poletne kolonije in konference. Oblasti v Kairu so se po poročanju agencije AsiaNews zanj odločile po vrsti groženj islamističnih skupin. Eden od strokovnjak za Bližnji vzhod je za agencijo Rome Reports ob tem poudaril, da je vera kristjanov v Egiptu močna, vsakršne preizkušnje jo le še krepijo.


Filipinski škofje zahtevajo mir v Marawiju in vabijo k pomoči

Filipinska škofovska konferenca je ob koncu svojega 115. plenarnega zasedanja v Manili pozvala h končanju nasilja v Marawiju. Zahtevala je normalizacijo razmer in mir v mestu na otoku Mindanao na jugu države, ki se že skoraj dva meseca sooča s hudimi spopadi. Ne strinja se z oceno oblasti, da gre za versko vojno, kot je poudarila, so tamkajšnji kristjani in muslimani v tem času večkrat dokazali, da znajo stopiti skupaj.


Bruselj še naprej poziva London k jasnim stališčem v pogovorih o brexitu

Evropska unija in Velika Britanija sta v Bruslju končali drugi krog pogovorov o brexitu. Glavni pogajalec povezave Michel Barnier je znova pozval London k jasnim stališčem o prednostnih vprašanjih - pravicah državljanov, finančni poravnavi in meji na irskem otoku.


Venezuelski škofje: Ljudje želijo spremembo sistema

Venezuelo bo ohromila 24-urna splošna stavka. K njej je povabila opozicija, potem ko se je izkazalo, da so skoraj vsi državljani, ki so se udeležili njenega referenduma, proti ustavnim spremembam, ki jih je predlagala socialistična vlada. Ta nedeljskega glasovanja ne priznava, predsednik Nicolas Maduro je še naprej odločen izpeljati volitve v posebno skupščino, ki naj bi izdelala novo ustavo. Da ljudje želijo drugačen sistem, je medtem poudaril predsednik Venezuelske škofovske konference, nadškof Diego Padron Sanchez.


Papež na Twitterju vedno bolj priljubljen

Papeža Frančiška po dobrih štirih letih od izvolitve na Petrov sedež na družbenem omrežju Twitter spremlja več kot 35 milijonov sledilcev, kar je več, kot jih imajo Donald Trump, Dalajlama ali kateri koli drugi svetovni politik ali verski voditelj.


Močno upadanje števila kristjanov v BiH

Bosanski škofje opozarjajo, da zaradi socialnih, političnih in gospodarskih problemov v državi močno upada število katoličanov. Največji izziv v državi je še vedno mirno sožitje med različnimi narodnostmi ter spodbujanje človekovih pravic za vse državljane. Škofje pozitivno ocenjujejo posredovanje Karitas v državi, ki pomaga vsem, brez razlike, in je pri svojem delovanju zelo uspešna.


Izrael in višegrajske države s skupno delovno skupino za boj proti terorizmu

Izraelski premier Benjamin Netanjahu se je v Budimpešti srečal s premierji Madžarske, Poljske, Slovaške in Češke. Predstavniki držav so se dogovorili, da bodo oblikovali skupno delovno skupino za boj proti terorizmu, je po srečanju povedal madžarski premier Viktor Orban.


Požar na širšem območju Splita v veliki meri pogašen

Požar, ki je prizadel okolico Splita, je v veliki meri pogašen. Gasilci so ob pomoči hrvaške vojske širjenje ognja uspeli ustaviti že včeraj, danes pa se spopadajo še s preostankom požara in sanirajo pogorišče, da ne bi prišlo do ponovnega izbruha ognja. S sanacijo pogorišča naj bi se ukvarjali vsaj še nekaj dni, nato pa bodo območje določen čas še nadzorovali. Na Hrvaškem so sicer še vedno soočeni z več manjšimi požari.


Nova dognanja o torinskem prtu: vsebuje kri trpečega človeka

Najnovejša raziskava slovitega Torinskega prta, v katerega naj bi po smrti na križu zavili Jezusa Kristusa, kaže, da so na njem prisotne sledi krvi žrtve, ki je bila mučena, poroča Domovina. To dognanje zavrača trditev, da gre za srednjeveški ponaredek, na katerega je bila podoba Kristusa naslikana z barvo, piše Catholic News Agency.


V Kongu ugrabljena duhovnika, tamkajšnji škofje pozivajo k njuni osvoboditvi

Na vzhodu Konga so neznanci ugrabili duhovnika. Upravitelja župnije na meji z Ugando in Ruando ter njegovega kaplana so odpeljali kot talca, potem ko so izpraznili župnijske stavbe. Zelo verjetno sta v rokah ene od številnih milic, ki delujejo na območju. Škofovska konferenca Konga je varnostne sile v državi pozvala, naj stori vse za njuno osvoboditev.


Novejše novice | Starejše novice