Ljubljana, četrtek, 21. junij 2018, 06:24

ZDA zapuščajo Svet Združenih narodov za človekove pravice

Združene države Amerike so se uradno umaknile iz Sveta Združenih narodov za človekove pravice. Kot razlog so navedle pristranskost do Izraela in članstvo držav kršiteljic človekovih pravic. Organizacije, ki delujejo na omenjenem področju, so kritične do odločitve Washingtona in opozarjajo, da bodo njene posledice čutili tisti, ki najbolj trpijo.


Avstralski duhovniki raje v zapor ...

Avstralska kraljeva komisija, ki je preiskovala primere pedofilije, je v sklepnih priporočilih med drugim pozvala k zakonu, ki bi duhovnike v vsakem primeru obvezala k prijavljanju spolnih zlorab. Tako avstralske države sprejemajo ali pa so že sprejele zakone, ki od duhovnikov zahtevajo, da kršijo spovedno molčečnost, ko imajo informacije o spolnih zlorabah. Duhovniki iz Južne Avstralije, kjer bo zakon v veljavo stopil 1. oktobra, so izjavili, da gredo raje v zapor in poudarili, da je to kršenje verske svobode. Katekizem katoliške Cerkve tudi jasno določa, da je spovednik zavezan molčečnosti, in v primeru kršitve določa stroge kazni.


ZDA - Mehika: na meji vsak dan od staršev ločenih od 55 do 65 otrok

Trumpova politika odvzemanja otrok azilantom sproža vse več obsodb tako doma kot v tujini. Trump se brani in pravi, da ZDA ne bodo postale taborišče za migrante, ameriška ministrica za domovinsko varnost pa je zatrdila, da vlada le uveljavlja obstoječo zakonodajo, česar prejšnje vlade niso delale. Migracijska politika je bila tudi glavna tema zasedanja ameriške škofovske konference prejšnji teden. Kot je dejal njen predsednik, bodo preverili možnosti, da bi na ameriško-mehiško mejo poslali delegacijo, ki bo pregledala centre, kamor namestijo otroke, in jim ponudila vidno znamenje solidarnosti.


Papež vlade pozval k sprejemu globalnega dogovora o beguncih

Papež je pri včerajšnjem opoldanskem nagovoru spomnil na svetovni dan beguncev, ki ga bomo obeležili v sredo. Letos so razprave držav osredotočene na sprejem globalnega dogovora o beguncih in dogovora o varni, urejeni in zakoniti migraciji, za katera si Združeni narodi prizadevajo, da bi bi bila sprejeta še letos.


Bi se usedli za mizo skupaj z migrantom?

Karitas Internationalis danes začenja svetovno tedensko akcijo Skupaj na poti. Gre za konkretno prizadevanje za sprejemanje in pomoč beguncem, med katero bodo ljudi povabili, da se z njimi osebno srečajo.


Frančiškovi bratje na plenarnem zasedanju v Nairobiju

V Nairobiu v Keniji od začetka minulega tedna poteka plenarni svet frančiškanskega reda. Gre za posvetovalno telo, ki med dvema generalnima kapitljema pomaga vodstvu reda s svojimi nasveti, spodbudami in iskanjem smernic za prihodnje delovanja. Slovensko frančiškansko provinco Svetega križa na srečanju, ki ga bodo sklenili 28. junija, zastopa provincial p. Marjan Čuden.


V Evropi število krščenih upada

Najnovejši Cerkveni statistični letopis, ki prinaša podatke za leto 2016, beleži za 1,1 odstotek porast katoličanov v svetu, k čemur je največ prispevala afriška celina. V Evropi medtem število krščenih upada, še naprej se zmanjšuje število duhovnikov, redovnikov in redovnic.


Evropski poslanec Peterle o grško-makedonskem dogovoru

Po prelomnem dogovoru grškega in makedonskega premierja o preimenovanju Makedonije v Severno Makedonijo sta na nogah opoziciji obeh držav. Protestniki so včeraj svoje nestrinjanje s kompromisom izražali tako pred makedonskim parlamentom v Skopju kot v drugih mestih. Dogajanje je podžgal še makedonski predsednik Gjorge Ivanov, ki zavrača podpis dogovora, češ da je škodljiv in ponižujoč. Iz Bruslja prihajajo pozivi po umiritvi in odgovornemu ravnanju.


Muslimani priskočili na pomoč pri gašenju cerkve

Na severu Kaira v Egiptu je v noči na ponedeljek domnevno zaradi kratkega stika v električni napravi zagorel lesen oder, ki je zaradi obnovitvenih del stal okoli koptskega pravoslavnega svetišča. Prvi je ogenj opazil imam sosednje mošeje in preko zvočnika na minaretu, ki ga je slišati daleč naokoli, začel klicati na pomoč.


V Rusiji začetek nogometnega svetovnega prvenstva

V Rusiji se danes popoldne začenja nogometno svetovno prvenstvo. Ob 17. uri bo na sporedu uvodna tekma na kateri se bosta pomerili gostiteljica Rusija in Savdova Arabija, ki bosta tako odigrali prvo tekmo v skupini A, v kateri sta še Egipt in Urugvaj. Ta dva bosta uvodni obračun igrala jutri ob 14. uri.


Novejše novice | Starejše novice