Ljubljana, četrtek, 22. junij 2017, 22:40

Molitveno bdenje za žrtve med migranti

Skupnost sv. Egidija je v sodelovanju z nekaterimi drugimi dobrodelnimi organizacijami nocoj pripravila molitveno bdenje v spomin na številne žrtve med migranti, ki so v zadnjih letih umrli v Sredozemskem morju ali drugje med svojim potovanjem naproti Evropi. Samo od začetka letošnjega leta je število teh oseb že skoraj dva tisoč.


Papež Južnemu Sudanu namenja sredstva za boj proti lakoti

Pristojne agencije Združenih narodov po štirih mesecih od razglasitve lakote na severu Južnega Sudana ugotavljajo, da je najhujše mimo in da se razmere počasi izboljšujejo. A kljub temu v državi, ki jo že štiri leta pesti vojna, še ni konec pomanjkanja. Stiske Sudancev vseskozi spremlja papež Frančišek, ki si želi to deželo nekega dne obiskati. Že zdaj pa je dal pobudo za več lokalnih projektov za pomoč prebivalcem.


Ameriški profesionalni nogometaši v Vatikanu

Papež je včeraj v avdienco sprejel člane profesionalne lige ameriškega nogometa. V nagovoru je poudaril pomen zvestobe in športnega duha, ki si ju igralci prizadevajo konkretizirati tako na igrišču kot v lastnem življenju, svojih družinah in svoji skupnosti.


V ospredju programa britanske vlade zakonodaja o brexitu

Britanska kraljica Elizabeta II. je na slovesni seji novemu britanskemu parlamentu tradicionalno predstavila program konservativne vlade Therese May za prihodnji dve leti. Glavna točka bo brexit, v sklopu tega pa zakonodaja, ki bo evropske predpise preoblikovala v britansko zakonodajo.


Krščanske družine se vračajo v Alep

Vračanje pobeglih kristjanov v Alep se je začelo, vendar za nadaljevanje nujno potrebuje podporo iz tujine, je v pogovoru za človekoljubno organizacijo »Pomoč Cerkvi v stiski« povedal župnik v cerkvi sv. Frančiška v Alepu sirski frančiškan p. Ibrahim Alsabagh. Doslej se je v mesto vrnilo petnajst družin iz njegovega skupnosti. Prišle so iz Francije, Nemčije, Venezuele in Armenije.


Papež: Adolescenca ni bolezen, ampak normalni sestavni del razvoja otrok

Papež Frančišek je sinoči odprl pastoralni simpozij rimske škofije, ki se tokrat posveča spremljanju staršev pri vzgoji najstnikov. Starše je povabil, naj bodo svojim odraščajočim otrokom blizu in spomnil, da je to sicer težko obdobje, ni pa bolezen.


Nov incident na Otoku, kardinal Nichols za gradnjo razumevanja

Prestolnico Velike Britanije je znova pretresel incident. Zgodaj davi je na severu Londona v bližini mošeje in manjše molilnice v množico vernikov, ki so se vračali z večerne molitve, zapeljal kombi in ranil deset ljudi. Policija preiskuje, ali je z napadom povezana tudi smrt človeka, ki je že prej sedel na pločniku in prejemal prvo pomoč. Storilca je priprla. Tako na Otoku kot drugod se vrstijo obsodbe dejanja.


Cerkev v Iraku: Dejanja Islamske države proti kristjanom so genocid

Iraške varnostne sile so prožile napad za osvoboditev starega dela Mosula, ki je še v rokah Islamske države. Pred kratkim je dele drugega največjega iraškega mesta, od koder so bili skrajneži že pregnani, obiskal kaldejski katoliški patriarh Louis Sako. Prepričan je, da obnova domov in infrastrukture prinašata tudi veliko priložnost za izgradnjo miru in stabilnosti ter utrditev enotnosti.


Bruselj in London začela zgodovinska pogajanja o brexitu

Leto po odločitvi Velike Britanije za izstop iz Evropske unije sta strani sedli za pogajalsko mizo. Stališča Otoka v Bruslju zagovarja minister za brexit David Davis, sedemindvajseterico, ki ostaja v povezavi, zastopa Michel Barnier. Danes naj bi opredelila temeljna vprašanja in časovni okvir. Ob prihodu na prvi sestanek sta oba poudarila konstruktiven pristop.


Macronovo gibanje glede na vzporedne volitve z absolutno večino v parlamentu

Gibanje Naprej republika francoskega predsednika Emmanuela Macrona je glede na vzporedne volitve različnih inštitutov v parlamentu osvojilo absolutno večino. Njeni kandidati naj bi skupaj z zavezniško stranko MoDem zasedli med 355 in 425 sedežev v 577 članskem parlamentu. Udeležba je bila rekordno nizka, glede na prve ocene približno 43-odstotna.


Novejše novice | Starejše novice