Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc

Novice iz Melbourna

Slovenci po svetu | 23.05.2017, 11:35 Matjaž Merljak

Jesensko megleni in precej mrzli pozdrav v novi dan! Samo še dva tedna in že se bomo srečali z zimskimi turobnimi tedni in tremi meseci posedanja okrog peči. Narava pa končno ne počiva, že se odpirajo cvetovi kamelij, sicer ne bo dolgo, ko se bodo bahala v rumenih barvah “wattle” drevesa vseh sort! Po višjih legah in planinah so snežinke že pobelile vrhove, za daljša smučarska uživanja se prično sredi junija in vse tja do konca avgusta.

Kako Avstralija napreduje? Največje mesto po populaciji je seveda Sydney z 5.102 milijoni prebivalci. Takoj za tem je Melbourne, ki bo do konca junija 2017 dosegel 4.5 milijona prebivalcev, kar pomeni z 19.05% prirastka, torej smo na drugem mestu. Gospodarstvo, gradnja hiš v predmestjih strašno narašča s tem pa tudi cene. Še pred nekaj leti si lahko kupil tri do štiri sobno stanovanjsko hišo seveda z vrtom okrog nje od $500 do $600 tisoč dolarjev. Danes od 30-40 km izven mesta stane ista hiša skoraj do milijon dolarjev. Avtomobilske tovarne se zapirajo, ena največjih elektrarn na podeželju se je zaprla. Zapirajo se privatna podjetja, samo mesto pa neverjetno naglo raste - stolpnice, kot gobe po dežju. Kaj in kako bo s prometom, je eno glavnih vprašanj? Privatniki skupaj z državnimi podjetji so v velikih skrbeh, kaj in s kakšno naglico se vse to dogaja. Šolnine privatnih šol in univerz so iz leta v leto dražje. Podeželje blizu glavnih mest še nekako, kmetije na sami zemlji pa si s trdim delom režejo kruh. Pridelki so največ odvisni od vremena - suša, vročina, oddaljenost. Avstralija je lepa dežela, kadar gledaš vse skozi mavrično okno, realno pa dostikrat zelo trdo in z žulji zgrajeno.

Vse velikonočne praznike smo lepo praznovali, najprvo v našem cerkvenem središču sv. bratov Cirila in Metoda v Kew s trudom in prisrčne slovenske besede patra Cirila Božiča in p. Davida Šrumfa in vseh gostov iz Slovenije, kot tudi vsak po svoje doma v družinskem krogu ali nekje na oddihu. Vse te stare slovenske navade nas tesno povezujejo z vsemi temi prazniki, tako s svojo družino kot svojci tukaj in svojci v Sloveniji in po svetu.

Letošnji del cerkvenega češčenja je bil zelo pester. V nedeljo 5. feb. sta p. Michael S. Vovk OFM in p. Viljem Lovše DJ pozdravila v Kew Oktet Jurij Dalmatin iz Boštjana. Med mašo so zapeli dve pesmi, nakar je sledil koncert spodaj v dvorani. Doživeli smo mi kot gostje lepo doživetje s slovensko pesmijo.

V tem kratkem času smo doživeli še eno presenečenje. Tretjo nedeljo v mesecu februarju je gostoval med nami duhovniški Oktet Oremus iz Slovenije. Njihova pesem je bila med nami oznanjevanje in utrjevanje ponosa naših slovenskih korenin tudi ob spominu na slovenski kulturni praznik. Po vsem tem veselju in ponosu slovenske besede in pesmi smo se pomaknili že v praznovanje velike noči Gospodovega vstajenja. Na veliko soboto smo se zbrali v Kew ob 6. uri zvečer s slavjem luči velikonočne vigilije, slovesno mašo ter nato vstajenjsko procesijo in blagoslovom velikonočnih jedil. Še vedno je oltar polno okrašen s košaricami teh velikonočnih jedil.

Na samo veliko noč je sledila praznična sveta maša ob 8. uri zjutraj in glavna slovesna peta maša ob 10. uri dopoldne. Slovenska skupnost, čeprav tako oddaljena od domačega ognjišča, smo res lahko ponosni na vse te stare domače navade katerega ponosa nas bo ločilo samo še slovo iz tega sveta.

Mesec maj ali šmarnični maj smo pričeli s praznikom njenega moža sv. Jožefa Delavca. Slovenija- praznuje državni praznik. Lepe navade še vedno držimo tudi mi- šmarnice so med mašami ob petkih, sobotah in nedeljah. Materinski dan obhajamo v Avstraliji drugo nedeljo v maju. Letos 7. maja učenci Slomškove šole so ponovno nastopali po letnih šolskih počitnicah. Nastopal je tudi moški pevski zbor.

Pripravlja se tudi obisk PROVINCIALNEGA MINISTRA PATRA MARJANA ČUDNA OFM. Provincial Slovenske frančiškanske province sv. Križa pater Marjan Čuden bo na bratskem in pastoralnem obisku v Avstraliji od 3.do 23.maja. Prileti najprej v Melbourne, od tu pa v Adelaido. V Kew prihaja iz Canberre in bo ostal v Melbournu od petka 19. maja, do torka 23. maja. Glavno srečanja z njim bo ob oltarju in potem v dvorani na družinskem kosilu v nedeljo 21. maja ter udeležbe na seji Pastoralnega sveta v ponedeljek 22. maja. Isti dan ob 16.uri pozno kosilo v Baragovem domu z melbourniškim nadškofom in predsednikom Avstralske škofovske konference, dr. Denisom Hartom. Torek, 23.maja, odhod iz letališča Melbourne Airport ob 15.50.

Mesec maj po svoje že kar dovolj hladen, vendar ovit v čudovite jesenske barve. Skupina 40-ih potnikov S.D.Planica smo se pred dvemi tedni odločili za dvodnevni potep z avtobusom na ogled teh jesenskih barv. Čudovita avstralska narava, prijetna družba, okus kostanja in glažek dobre kapljice nam bo ostal za spomin.

Kaj se dogaja s slovenskimi društvi v Melbournu? Seveda se pripravljajo nastopi in plesi, iz leta v leto pa se opaža na precejšnji padec obiskov. Slovenska skupnost, velika večina smo že tukaj od 50 do 60 in več let od kar smo zapustili domači prag. Nekaj let bo še kar je nekoč bilo, sprijazniti se bomo morali z dejstvom – zdravje in moči, katere so nam bile dane ob prihodu v to deželo ali kjerkoli na svetu, nam niso dane za vedno!

Vsa slovenska skupnost se je lepo spomnila praznika Mothers Day, katerega praznujemo drugo nedeljo v mesecu maju. Vsa slov. društva počastijo svoje matere z brezplačnim kosilom in popoldansko zabavo. Lepo je videti, kako se še vedno veselo zavrtijo ob prijetni domači glasbi. Kjerkoli se zasliši slovenska glasba in pesem, tam je še upanje in veselje.

Upajmo še na dolgo in v sedanjem času brezskrbno uživanje med domačimi člani družine in prijateljev in članov vseh štirih slovenskih društev širom Melbourna in oddaljenega slovenskega društva v Geelongu.

S ponosom reči smem, Slovenec sem, Slovenka sem! In s ponosom reči smem, da sem tudi Avstralec in Avstralka!

Za Vas poročala, Meta Lenarčič, radio 3ZZZ 92.3FM Melbourne

Slovenci po svetu
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...