Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Nagrajenci natečaja USZS 2016 (foto: Matjaž Merljak)
Nagrajenci natečaja USZS 2016

Raziskovanje zamejstva in izseljenstva je pomembno

Slovenci po svetu | 10.05.2017, 11:58 Matjaž Merljak

V Vili Podrožnik v Ljubljani je v ponedeljek, 8. maja 2017, potekala svečana razglasitev nagrajencev in podelitev nagrad Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu USZS ob zaključku že 15. nagradnega natečaja za diplomska, magistrska in doktorska dela s področja slovenskega izseljenstva in zamejstva.

Na vse dosedanje natečaje je prispelo 281 nalog, nagrajenih pa je bilo 92. Letošnji natečaj je bil deležen daleč največje udeležbe doslej. Strokovna komisija je tako pregledala kar 39 prispelih diplom, magisterijev in doktoratov in za področje izseljenstva podelila tretjo in dve drugi nagradi, za področje zamejstva pa dve tretji ter drugo in prvo nagrado.

Namen natečaja je spodbujanje raziskovalne dejavnosti na področju zamejske in izseljenske tematike in s tem krepitev zavesti o njeni pomembnosti za ohranjanje slovenske identitete v matični domovini in zunaj njenih meja. Razpis septembra 2016.

Minister Gorazd Žmavc je v svojem nagovoru poudaril, da je po petnajstih letih namen natečaja dosežen in presežen, o čemer pričajo številne naloge, ki vsako leto prispejo na natečaj. To pomeni, da se povečuje ozaveščenost, informiranost, poznavanje teh tem med raziskovalci, znanstveniki in študenti, s tem pa se krepi tudi njihovo zavedanje o pomembnosti ohranjanja slovenske identitete v matični domovini in zunaj njenih meja. Dodal je, da bi vsak prebivalec matične domovine moral poznati tudi dele lastnega naroda zunaj naših državnih meja. Gre za občutek skupne pripadnosti istemu narodu, preseganje meja in vzpostavljanje nepretrganega, aktivnega čezmejnega kroženja ljudi, idej, kapitala, podjetnosti in znanja.

Prispela dela je ocenila strokovna komisija. Izr. prof. dr. Jernej Zupančič je v splošnem poročilu o delu komisije dejal, da natečaj izraža podporo raziskovanju mladih: "Širina se je lepo obrestovala. Dobili smo izkušnje različnih držav in tako smo se seznanili z raznolikimi okoliščinami, v katerih živijo rojaki. Tematika je zelo široka in zajema vse znanstvene discipline in to bogati in spodbuja k novemu raziskovanju."

Nagrade

IZSELJENSTVO

1. nagrada: ni bila podeljena

2. nagrada: Andreja Bezjak, Ljubljana (diploma, “predbolonjska”): Ohranjanje slovstvene folklore pri slovenskih izseljencih v ZDA (Univerza v Ljubljani, Filozofska fakulteta, Oddelek za slovenistiko)

2. nagrada: Klara Kožar Rosulnik, Ljubljana (doktorat): Biografsko učenje žensk v kontekstu migracij (Univerza v Ljubljani, Filozofska fakulteta)

3. nagrada: Lea Cibrić, Slovenske Konjice (magisterij): Prenos slovenščine med Slovenci v Parizu - Transmission de la langue slovène dans la communauté slovène á Paris (Institut national des languages et civilisations orientales, Inalco)

ZAMEJSTVO

1. nagrada: Sara Zupančič, Ljubljana (magisterij - “bolonjski”): Kačji pastir – La Libellula - Glasbena večjezičnost opere Pavleta Merkuja (Univerza v Ljubljani, Filozofska fakulteta, Oddelek za muzikologijo)

2. nagrada: Damjana Kern, Cerklje na Gorenjskem (doktorat): Ohranjanje identitete s poučevanjem slovenščine med Slovenci v Avstriji (Univerza v Ljubljani, Filozofska fakulteta)

3. nagrada: Blaž Ermenc, Ljubljana (magisterij): Vloga RTV Slovenija pri oblikovanju skupnega slovenskega kulturnega prostora: zamejski prostor v informativnih oddajah RTV Slovenija (Univerza v Ljubljani, Fakulteta za družbene vede)

3. nagrada: Jaruška Majovski, Trst, diploma: Podobe prostora Trsta in podoba drugega v izbranih delih Marka Sosiča in Maura Covacicha (Univerza v Ljubljani, Filozofska fakulteta, Oddelek za primerjalno književnost in literarno teorijo, Oddelek za slovenistiko)

Posebno priznanje komisije: Teja Krašovec, Koper (doktorat): Primorski priseljenci v Ljubljani med obema svetovnima vojnama (Univerza na Primorskem, Fakulteta za humanistične študije)

Svečano podelitev je bilo možno spremljati tudi preko prenosa v živo

vir: USZS

Slovenci po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...