Ljubljana, sobota, 26. maj 2018, 10:20

Maj v Clevelandu

0:00
0:00
V Clevelandu v Marijinem mesecu maju
Foto © Tone Ovsenik

Stopili smo v prelepi mesec maj in kot vsako leto kronamo Majniško Kraljico, Mati Božjo. To kronanje je potekalo včeraj v cerkvi svetega Vida pod vodstvom učenk in učencev sobotne slovenske šole in pa članic Oltarnega društva.

Članice Oltarnega društva v obeh župnijah so tudi danes imele skupni obisk svete maše in prejem sv. obhajila. Tako srečanje imajo enkrat mesečno in po maši se zberejo za zajtrk in sestanek. Te dobre ženske storijo dosti dobrega za župniji, saj vsako leto podarijo lepo vsoto župnikom za cerkvene potrebe. V ta namen imajo prodajo krofov mesečno in to bo prihodnjo soboto.

Mesec maj pa tudi že od nekdaj velja mesec prvih obhajil. Mladi bodo prvič prejeli sv. evharistijo to nedeljo pri svetem Vidu kakor v župniji Marije Vnebovzete. Ko ti mladi prejmejo prvo obhajilo, molimo, da bodo vedno cenili ta sveti dar, ki jim ga daje Jezus v njegov spomin.

Okrašen Marijin kip v Clevelandu
Okrašen Marijin kip v Clevelandu

Včeraj oziroma sinoči je podal svoj koncert mešani pevski zbor Korotan ob 65-letnici svojega prepevanja. Kot posebnost tega koncerta so gostovali člani moškega zbora Fantje na vasi. Tudi ta zbor letos slavi častitljivo obletnico, saj že prepeva svojih 40 let. Na koncertnem sporedu so bile klasične slovenske in narodne pesmi, ki se osredotočijo o ljubezni. Koncert je bil izveden v dvorani Slovenskega narodnega doma na St. Clair ulici.

Ameriška narodna bazilika Brezmadežnega spočetja v Washingtonu se pripravlja na stoto obletnico v letu 2020. Ameriški škofje prosijo za posebno nabirko v vseh župnijah v Ameriki in to samo enkrat v nedeljo, 14. maja, na materinski dan. Ta pomoč naj bi šla, da se dokonča kupola Svete trojice v baziliki. Ta velika bazilika odseva različnost kultur in narodnosti v ZDA in enotnost in vesoljnost Katoliške Cerkve kot to dokazuje več kot 80 kapel in oltarjev posvečenih naši blaženi Materi Mariji. Verniki naj bi bili radodarni.

Pretekli ponedeljek smo se pa za vedno poslovili od pisateljice in urednice slovenskega dela mesečnika Slovenski ameriški časi. Namreč preminula je Mara Cerar Hull. Pogrešali jo bomo in naj počiva v božjem miru.


Ne spreglejte: