Ljubljana, sobota, 26. maj 2018, 10:21

81-letna tradicija prvomajskega romanja

Bilo nas je veliko, foto © Jože Kamin
0:00
0:00
Pisana množica na romanju v Habsterdick 2017
Foto © Jože Kamin

V dvajset kilometrov oddaljeni Habsterick ob meji med Nemčijo in Francijo rojaki iz Freyming-Merlebacha romajo že več kot 80 let. Gre za zaobljubljeno romanje v Marijino svetišče, ki ga je uvedel župnik Grims. Letos so bili z njimi tudi rojaki iz Švice, poudarjeno je bilo tudi zbliževanje med različnimi etničnimi skupinami v Franciji.

Delegat za Francijo in župnik v Freyming-Merlebachu Jože Kamin je za oddajo Slovencem po svetu in domovini povedal, da so se jim letos pridružili rojaki iz Avstrije, Slovenije in Švice. Slednji so prišli pod vodstvom svojega duhovnika Davida Taljata.

Med pridigo Davida Taljata, pred oltarjem podoba Marije Pomagaj
Med pridigo Davida Taljata, pred oltarjem podoba Marije Pomagaj

Poromali so številni rojaki iz okolice Freyming-Merlebacha, tudi tamkaj živeči Poljaki s svojim duhovnikom. Zato je bilo pri romanju - taka so priporočila Francoske škofovske konference - slišati tudi dve poljski pesmi, tudi del pridige je bil v poljščini. Sicer pa je v cerkvi v Habsterdicku tako podoba Marije Pomagaj z Brezij kot podoba Čenstohovske Marije.

Pri maši - udeležilo se je je okoli 200 romarjev, ob oltarju pa je bilo sedem duhovnikov - je David Taljat govori o pomenu romaj k Mariji in priporočanja božji Materi.

Najbolj pridni za kosilo so začeli že ponoči
Najbolj pridni za kosilo so začeli že ponoči

Popoldne so imeli v Merlebachu, v prostorih Slovenske katoliške misije, kosilo. Najbolj pridni so ga začeli pripravljati že ponoči (ob dveh ponoči se je začela peka prašička na ražnju), 90-letni gospod Sajovic pa je tudi za letošnje kosilo pripravil domače rezance. Pri kosilu so pomagali Prijatelji slovenske katoliške misije, ki jih vodi ga. Jožica Curk.

Na kosilu je bilo 130 ljudi
Na kosilu je bilo 130 ljudi

Razdelili so 130 kosil, nato pa ob 15.30 v kapeli svetega Jožefa imeli tretji del srečanja. Najprej je zapel zbor Jadran. Spletu slovenskih pesmi je sledila Marijina, ki je naznanila pobožnost do nebeške Matere - litanije. K temu delu je prišel tudi dr. Zvone Štrubelj iz Bruslja.

V kapelo sv. Jožefa je uspelo priti tudi dr. Štrublju
V kapelo sv. Jožefa je uspelo priti tudi dr. Štrublju

Rojaki so na domove odšli s posebnim darilom - šopkom šmarnic, ki jih je Jože Kamin na predvečer romanja nabral ob sedežu delegature za Francijo v mlinu pri Thicourtu.

Kapela je bila premajhna za vse, ki so želeli prisluhniti Jadranu
Kapela je bila premajhna za vse, ki so želeli prisluhniti Jadranu


Ne spreglejte: