Ljubljana, nedelja, 24. september 2017, 12:22

ZNP za podvojitev podpor narodnim skupnostim

Zbor narodnih predstavnikov ZNP, najvišje posvetovalno telo Narodnega sveta koroških Slovencev NSKS, od zvezne vlade na Dunaju zahteva podvojitev podpor narodnim skupnostim in sistemsko rešitev za tednik Novice.


Kako rešiti Slovence iz Venezuele?

Razmere v Venezueli so zelo težavne, in sicer gospodarsko, politično in varnostno. Slabšajo se iz meseca v mesec, iz dneva v dan. Vse več ljudi želi zapustiti državo. Nekatere države so že ponudile pomoč, kaj pa Slovenija?


Nezaslišano, nič več pouka slovenščine

Dvesto petdeset otrok, ki obiskujejo vrtce in osnovne šole v Kanalski dolini, je v novem šolskem letu ostalo brez pouka slovenščine. Dežela Furlanija – Julijska krajina namreč ni dodelila finančnih sredstev za ure materinščine v preteklem šolskem letu – stroški učiteljice so bremenili domače združenje Cernet, ki mu je na pomoč priskočilo le združenje Blankin – in ni znakov, da jih v novem šolskem letu bo. Pouk nemščine in furlanščine pa se bo nemoteno nadaljeval.


Dialog je in bo ostal srčna zadeva

Tako je v vabilu na Kulturni teden 2017, ki bo v Borovljah na avstrijskem Koroškem potekal bo od 14. do 17. septembra, napisal deželni glavar dr. Peter Kaiser. To je tradicionalni teden medsebojnega srečevanja in sožitja, ki ga pripravlja Biro za slovensko narodno skupnost pri koroški deželni vladi v Celovcu v sodelovanju s kulturnima zvezama koroških Slovencev, Krščansko kulturno zvezo in Slovensko prosvetno zvezo ter s krajevnimi slovenskimi društvi.


Miru Zupančiču priznanje USZS

Slikar Miro Zupančič iz ZDA je prejel priznanje in zahvalo Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu za izjemen umetniški opus, sodelovanje v slovenski skupnosti v New Yorku in neprecenljiv prispevek k bogatenju slovenske umetnostne zapuščine v Združenih državah Amerike.


Se premika, čeprav se ne vidi

Prvi septembrski konec tedna so v ZDA potekali Baragovi dnevi. Tokratno srečanje je bilo v Baragovi drugi misijonski postojanki, mestu Grand Rapids v zvezni državi Michigan. Udeležili so se ga tudi rojaki iz Toronta, Lemonta pri Chicagu in Hamiltona. Zastopnik slovenskih škofov je bil msgr. Franci Petrič.


V Trstu bo znova Slofest

V središču Trsta, na Borznem trgu, bo od petka, 15. do nedelje, 17. septembra 2017, potekala tretja izvedba festivala Slofest. Prvi je bil leta 2013, drugi pa 2015. Gre za festival Slovencev v Italiji, ki ga prireja Zveza slovenskih kulturnih društev v soorganizaciji Občine Trst, Avtonomne Dežele Furlanije Julijske krajine, Slovenske kulturno-gospodarske zveze in Sveta slovenskih organizacij.


Čas mlajših umetnikov

Slovenska kulturna akcija SKA iz Argentine je pripravila nagradni natečaj, ki je namenjen mlajšim umetnikom, ki se izražajo v poeziji, prozi ali slikarstvu. Natečaj podpira Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu.


V objemu Marije Pomagaj

Rojaki z vzhoda Francije in njihovi francoski prijatelji so se na veliki šmaren že 26-ič zbrali na praznovanju v mlinu pri Thicourtu, kjer je sedež slovenske delegature za Francijo.


XVI. nagradni natečaj USZS

Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu USZS objavlja XVI. Nagradni natečaj za diplomska, magistrska in doktorska dela na temo Slovencev v zamejstvu in v izseljenstvu. Na dosedanjih 15 natečajev je prispelo skupno 281 nalog, nagrajenih pa je bilo 92 (med njimi tudi precej iz Argentine, Nemčije, Srbije, Švice itd., predvsem pa iz Italije in Avstrije). Letošnji natečaj se izteka 1. decembra.


Novejše novice | Starejše novice