Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Kaj se na Vrhniki prikriva?

Slovenija | 27.05.2017, 10:10 Marjana Debevec

Občani Vrhnike ostajajo nezaupljivi do ugotovitev stroke o okoljskih vplivih nedavnega požara v podjetju Kemis. Temu je pritrdilo tudi včerajšnje srečanje občanov s predstavniki pristojnih služb, ki so jim predstavili rezultate vzorčenja hrane in krme. Analiza vzorcev je pokazala, da so vsi vzorci solate ustrezni, le en vzorec krme neposredno ob Kemisu ni. A krajani s pojasnili pristojnih niso zadovoljni.

V vzorcu trave iz neposredne bližine pogorišča Kemisa so inšpektorji našli nevarne dioksine in furane nad mejno vrednostjo, so z uprave za varno hrano pojasnjevali na srečanju z Vrhničani. Zato so v okolici Kemisa, okoli neskladnega vzorca trave, v radiju 1.600 metrov začasno prepovedali pašo in uporabo trave za krmljenje, seno in silažo. Dokler ne dobijo vseh izsledkov analiz, pa pozivajo prebivalce, naj ne jedo sadja in zelenjave z vrtov na omenjenem območju.

Vzorec solate ob avtocesti je vseboval težke kovine pod mejno vrednostjo, dioksini in furani so sicer bili prisotni, a pod mejami, pesticidov pa niso našli. Vsi preostali rezultati vzorcev trave pa so bili po do zdaj analiziranih parametrih skladni.

Vendar Vrhničani niso bili preveč zadovoljni s pojasnili uprave. Ljudje so namreč pričakovali konkretne odgovore o tem, ali lahko obdelujejo svoje vrtove, kaj naj naredijo za svoje in zdravje svojih otrok, pojavili pa so se tudi pozivi, naj se Kemis umakne z Vrhnike. Pred poslopjem so v ta namen zbirali tudi podpise. V torek bo še izredna seja občinskega sveta, na kateri naj bi bila tudi točka, ali naj Kemis še ostane na Vrhniki.

Iz občinstva je bilo najpogosteje slišati očitek, da so pristojne službe vzorčile hrano in krmo na območju, ki ni bilo najbolj pod udarom dima s požarišča. Razočarani pa so tudi, ker rezultati vzorčenja prihajajo z zamudo in so še vedno nepopolni. Več občanov je tudi zahtevalo, naj vzorčenje zraka, vode in tal ter hrane in krme opravi ena izmed uglednih tujih ustanov.

Sprašujejo pa se tudi, zakaj do ukrepov prihaja tako pozno, za razliko od Evrope, kjer se takoj po tako obsežni katastrofi uvede najstrošnje ukrepe in se jih potem postopoma ukinja.

Slovenija, Politika, Kmetijstvo
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...