Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Pregled domačih dogodkov od 21. do 26. maja

Cerkev na Slovenskem | 27.05.2017, 08:00 Petra Stopar

V minulem tednu smo obhajali praznika Marije, Pomočnice kristjanov in Gospodovega vnebohoda. To je bil tudi teden, ko je potica postala prava svetovna medijska uspešnica, po zaslugi papeža Frančiška in prve dame ZDA Melanie Trump. V Sloveniji smo medtem spremljali podajanje podrobnejših izsledkov analiz zemljin in vode po požaru v odlagališču nevarnih odpadkov Kemis na Vrhniki.

Cerkev

Slovenci, doma in po svetu, v izseljenstvu in v domovini, smo se na večer slovenskih krščanskih izročil zbrali ob milostni podobi z Brezij in zapeli pesem Marija, pomagaj nam sleherni čas.

Ljubljanski pomožni škof Franc Šuštar je pri sveti maši v osrednjem slovenskem Marijinem svetišču opozoril na pomen ohranjanja narodnega verskega in kulturnega izročila ter na naše poslanstvo, da ga podajamo naprej na naslednje rodove: »Občutek, da včasih primanjkuje ali celo zmanjkuje vina na svadbi verskega in kulturnega življenja, naj nas spodbudi k še večjemu zaupanju v Božjo pomoč. V Kani Galilejski je bil Jezus med gosti in tudi Marija je bila povabljena. Onadva sta poskrbela, da ni prišlo do stiske. Tudi z nami je Gospod Jezus, tudi mi imamo Marijo v svoji sredi, ki nam pomaga in ji zaupamo. Izkoristimo te priložnosti in naj Gospod premaga naše skrbi in strahove. Prosimo za čudež – z Marijino vero; za poslušnost in naše sodelovanje po zgledu naše nebeške Matere.«

V tem času pričakovanja binkošti se je ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore na praznik Gospodovega vnebohoda na povabilo islamske skupnosti udeležil zasaditve drevesa miru, ki so ga predstavniki cerkva in verskih skupnosti v Sloveniji posadili na gradbišču Islamskega kulturnega centra v Ljubljani. V svojem nagovoru je uporabil besede papeža Frančiška o poklicanosti k medverskemu dialogu za mir.

Poseben in odmeven dialog pa se je minulo sredo odvil v vatikanski apostolski palači, ko je papež v avdienco sprejel ameriškega predsednika Donalda Trumpa, čigar soproga, Slovenka Melania Trump, je bila deležna zanimivega papeževega vprašanja, ali možu daje jesti potico. Prisrčna izmenjava teh besed je odmevala tudi v ameriškem tisku, potica in recepti za njeno izdelavo pa so nenadoma zatem zabeležili skokovit porast v spletnih iskalnikih.

Ameriška prva dama se je v Vatikanu na kratko srečala tudi s kardinalom Francem Rodetom, ki se mu je zdelo še posebej zanimivo to, da je Melania na obisk k svetemu očetu prinesla svoj rožni venec in papeža prosila, naj ga blagoslovi. »Torej 'First Lady' 'prva dama Amerike' moli rožni venec. Se vidi, da je najlepše, kar je odnesla iz Slovenije ohranila tudi v Ameriki,« je kardinal Rode dejal za oddajo Radio Vatikan.

Gospodarstvo in politika

Vrhniško podjetje za odlaganje in predelavo nevarnih odpadkov in kemikalij Kemis je dober teden po katastrofalnem požaru, katerega vzrok še vedno ni znan, sporočilo, da je bilo od dobrih 871 ton odpadkov, kolikor jih je zgorelo oz. jih je ogenj oplazil, več kot 456 ton nevarnih. Med njimi so bili tudi pesticidi. Na enem od merilnih mest v potoku Tojnica je Agencija za okolje izmerila kar 175-krat preseženo dovoljena vrednost koncentracije pesticida atrazina. Prepovedanih pesticidov sicer Uprava za varno hrano v zadnjih 10 letih v vzorcih hrane in krme ni zaznala. Tudi po požaru ni bilo zaznanih povišanih ravni radioaktivnega sevanja.

Rezultati analize vzorcev zemlje, na podlagi katerih bo mogoče predvideti dolgoročne posledice na varnost hrane in krme, pa bodo znani prihodnji teden. Pristojni so medtem sporočili, da so tla primerna za vrtnarjenje, so pa ugotovili dolgotrajno okoljsko obremenjenost Vrhnike.

Ministrica Irena Majcen je požar ocenila kot dogodek izrednega obsega, kot ga v Sloveniji še ni bilo. Po njenem mnenju bo treba podjetju naložiti, da okoljsko škodo sanira, o njegovi odgovornosti pa se ni opredelila, saj da kriminalistična preiskava in inšpekcijski postopki še niso končani. Problematiko Kemisa je na lastno pobudo začel obravnavati tudi Varuh človekovih pravic.

Premier Miro Cerar se je ta teden udeležil zasedanja voditeljev članic zveze Nato, kjer je izjavil, da mora Slovenija posodobiti svoje obrambne sile: »Slovenija prispeva vsako leto več denarja za vojsko in krepi možnosti za investicije. Nujno je, da našo vojsko posodobimo, kajti Slovenija potrebuje kakovostne obrambne sile. Zato zvišujemo sredstva in zato je treba izboljšati tudi status vojakov in drugih oseb, ki delajo na tem področju. Slovenija po finančnem prispevku z enim odstotkom ni med najbolj uspešnimi, a je v Natu zelo priznana kot država, ki prispeva vojake v misije.«

Iz Evropske komisije pa je Slovenija dobila nova priporočila za proračunsko in reformno ukrepanje v tem in prihodnjem letu. Zelo so podobna lanskim, v njih pa komisija Slovenijo poziva k znatnemu fiskalnemu naporu v prihodnjem letu ter k izvajanju reform, zlasti zdravstvene. Slovenija naj tudi okrepi prizadevanja za povečanje zaposljivosti nizko-kvalificiranih in starejših delavcev, priporoča Bruselj.

Poslanci so soglasno potrdili novelo zakona o izvrševanju proračunov, ki bo zagotovila nekoliko višjo povprečnino za občine ter letni dodatek za vse upokojence. Če za trenutek še ostanemo pri občinah, je agencija Ajpes ta teden poskrbela za pozitivno novico o gospodarstvu v Podravju. To je lani prvič po letu 2007 beležilo najboljše rezultate.

Delegacija predstavnikov slovenskih pohištvenih podjetij se ta teden mudila v ZDA. Na poslovno-informativnem obisku v New Yorku se je seznanila s pogoji in možnostmi delovanja na velikem in raznolikem ameriškem trgu. Tam je slovenska pohištvena industrija nekoč dobro poslovala, po osamosvojitvi oz. po zadnji veliki krizi leta 2008, pa je šlo navzdol. Obisk mednarodnega sejma sodobnega pohištva in pogovore s poslovnimi partnerji ter slovenskimi poslovneži sta organizirala Gospodarska zbornica Slovenije in javna agencija Spirit, pomagalo pa je tudi veleposlaništvo v Washingtonu in Slovensko-ameriško poslovno združenje v Clevelandu. Sodelovali so predstavniki podjetij Alples, Murales, Donar, Noki in Lina Design, ki je predstavil še podjetje Bolčič, s katerim sta že dostavila prvi zabojnik pohištva v Arizono.

Višje sodišče v Ljubljani je tri tedne pred zastaranjem potrdilo prvostopenjsko sodbo v zadevi Istrabenz in nekdanjega prvega moža Istrabenza Igorja Bavčarja za pet let poslalo v zapor. Odvetniki napovedujejo zahteve za varstvo zakonitosti, na tožilstvu pa jo vidijo kot pomemben premik in znak javnosti.

Družba

V družbi Postojnska jama so se razveselili odkritja jamarskih potapljačev, s katerim so jamski sistem podaljšali za 220 metrov. Ta bo tako po novih načrtih znašal 24.340 metrov, če jamarji raziskovalci že v naslednjih dneh znova ne najdejo česa novega.

Bled je gostil srečanje harmonikaric in harmonikarjev. Ob jezeru se je zbralo več kot 500 harmonikarjev iz Slovenije, Hrvaške, Italije, Avstrije, Nemčije in Združenih držav Amerike. Vrhunec je bil opoldan, ko so vsi hkrati zaigrali Otoček sredi jezera.

Šport

Košarkarji Uniona Olimpije so po sušnih sedmih letih šestnajstič v samostojni Sloveniji državni prvaki. Finale lige Nova KBM proti Rogaški so dobili s skupnim izidom 3:1 v zmagah. Na četrti tekmi v dvorani Tivoli so slavili s 94:78.

Absolutni gospodarji slovenskih rokometnih igrišč pa ostajajo Celjani. Po zmagoslavju na aprilskem turnirju za pokal Slovenije v Mariboru so ta teden osvojili še 21. naslov državnih prvakov. Premagali so novomeško Krko z 38:26 v predzadnjem krogu končnice lige NLB.

Cerkev na Slovenskem, Škofovska konferenca, Politika, Sociala, Kmetijstvo, Papež in Sveti sedež, Evropska Unija, Slovenci po svetu, Oddaje, Hrana in okolje
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...