Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Zdravniki (foto: mphd.blog.com)
Zdravniki

Do novele zakona o zdravstveni dejavnosti kritični celo koalicijski poslanci

Slovenija | 25.05.2017, 15:44 Andrej Šinko

Poslanske skupine so bile med prvo obravnavo predloga novele zakona o zdravstveni dejavnosti kritične do predlaganih rešitev. Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je poudarila, da z novelo, ki med drugim posega na področje koncesij, nadzora in oglaševanja v zdravstvu, ohranjajo solidarno javno zdravstvo. Tako koalicijski kot opozicijski poslanci pa so menili, da rešitve ne prinašajo celovitih rešitev, ki bi odpravile najbolj pereče težave v zdravstvu.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je dejala, da se s predlogom novele ohranja solidarno javno zdravstvo. To po njenih navedbah pomeni, da je temelj zdravstva mreža javnih zdravstvenih zavodov, koncesionarji oziroma zasebniki pa v javni sistem vstopijo tam, kjer ljudje zdravnika potrebujejo, pa javna mreža tega ne zagotavlja. »Ta zakon je zakon o zdravstvu za ljudi, pa ne le zato, ker Slovenci dajemo zdravje na prvo mesto vrednot, ampak predvsem zato, ker zdravstvo v Sloveniji v s tem zakonom ostaja javno, dostopno vsem ljudem, ne glede na višino dohodka,« je povedala poslancem.

Kaj prinaša novela?

Novela ureja področje koncesij, opredeljuje konkurenčno prepoved v zdravstvu, podrobno ureja področje nadzorov pri izvajalcih zdravstvene dejavnosti ter ureja področje oglaševanja zdravstvenih storitev, med drugim prepoveduje zavajajoče oglaševanje. Ministrica je prepričana, da bodo predlagane spremembe za bolnike pomenile večjo kakovost in varnost zdravstvenih storitev ter da bo naš zdravstveni sistem bolje urejen.

Do novele kritični celo nekateri koalicijski poslanci

Poslanec SMC Branko Zorman je poudaril, da predlog novele prinaša pomembne korake h krepitvi javnega zdravstva. Prinaša namreč spremembe v smeri izboljšanja javne zdravstvene dejavnosti ter sledi koalicijskem cilju ločevanja javne in zasebne zdravstvene dejavnosti.

V SD in Desus s predlogom niso povsem zadovoljni. Poslanec DeSUS Tomaž Gantar je poudaril, da novela rešuje položaj srednjih medicinskih sester, ki opravljajo delo sester z visokošolsko izobrazbo. Vseeno pa imajo pri nekaterih rešitvah več pomislekov. Žalosti ga, da si je ministrstvo kot cilj in prioriteto izbralo področja, ki niso ključna za odpravljanje težav v javnem sistemu. Tako bi bili veseli, če bi danes pred seboj imeli celovit in nov zakon.

Poslanka SD Bojana Muršič pa je poudarila, da predlog novele le delno sledi koalicijskemu dogovoru, saj je bil predviden nov, celovit zakon. Pozdravila je reševanje vprašanja koncesij in položaja srednjih medicinskih sester, a je ob tem dejala, da bo čas pokazal, kako bo potekalo podeljevanje koncesij po noveli, saj še vedno ni določena mreža javne službe.

Zelo kritični pa so bili v opoziciji

Poslanka SDS Nada Brinovšek je poudarila, da so pričakovali sistemske ukrepe, dobili pa predlog zakona, katerega osnovni namen je omejiti koncesije. »Ta zakon je škodljiv za državljane. Napisan je za zdrave ljudi, ki ne potrebujejo zdravnikov,« je dejala in dodala, da s predlogom novele vlada sledi političnim ciljem, ki so daleč od potreb državljanov in zdravstvenega sistema. Opozorila je, da v zakonu ni niti omembe javne mreže, zato ji ni jasno, na podlagi česa bo potem ministrstvo podeljevalo koncesije, če nima kriterijev.

Predlogu novele nasprotujejo tudi poslanci NSi, saj po besedah Jerneja Vrtovca ne krepi javnega zdravstva. Dejal je, da bi krepitev javnega zdravstva omogočila konkurenčnost, ki jo pa ta novela popolnoma izpušča. Dejal je, da bi od ministrice pričakovali, da bi jim predstavila sveženj zakonov, da bi si lahko ustvarili celotno sliko, namesto tega pa predstavlja parcialne rešitve. Po njegovem mnenju je predlog novele osnovan na konceptih, ki so v nasprotju s trendi sodobnega zdravstva, in bo krnil avtonomijo bolnikov ter prosti pretok delovne sile. Zaradi tega bodo najboljši kadri in strokovnjaki odšli iz javnega zdravstva, verjetno pa tudi iz države.

Poslanec ZL Miha Kordiš pa dejal, da predlog novele ne omejuje koncesij in ne odpravlja pojava zdravnikov dvoživk. »Ta predlog samo legalizira slabe prakse, ki se v tem trenutku dogajajo v sivi coni,« je dejal in dodal, da vlada ni naredila nič od tega, kar bi bilo nujno, da bi zdravstveni sistem normalno opravljal svojo funkcijo.

Slovenija
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...