Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Jože Dežman opozarja na nevzdržen položaj komisije

| 24.05.2017, 14:59 Rok Mihevc

Predsednik komisije za reševanje vprašanj prikritih grobišč Jože Dežman opozarja, da se je komisija znašla v položaju, ko zakonskih in poslovniških obveznosti ne more izpolnjevati. Grozi ji namreč, da letošnjega programa ne bo mogla izvesti.

"Smo v drugi polovici maja 2017 in ne poročilo za leto 2016 in ne program za leto 2017 še nista bila obravnavana na vladi," je zapisal Dežman. Spomnil je, da je komisija aprila letos sprejela sklep z opozorilom, da je izvedba letošnjega programa ogrožena. Obenem je pozvala k takojšnji vzpostavitvi ustreznih pogojev, da bo lahko izpolnjevala zakon o prikritih grobiščih in pokopu žrtev.

Komisija je po njegovih besedah sklep poslala gospodarskemu ministrstvu, v okviru katerega deluje, ter premierju Miru Cerarju in predsedniku republike Borutu Pahorju, a od nikogar ni dobila odgovora. "Ne pristajamo na to, da bomo potem v časovni stiski spet nekateri člani komisije tisti, ki bomo morali reševati stvari, ki bi jih moralo urediti ministrstvo," izpostavlja Dežman.

V javnem sporočilu Dežman našteva tudi nekaj akutnih problemov, ki pestijo komisijo, in sicer: program za leto 2017 še ni na vladi, ne vzpostavlja se baza podatkov o lastnikih zemljišč, prav tako se ne pripravljajo razpisi. Dodal je še, da se "tudi drugi sklepi ne realizirajo, ni odziva na pobude, dopise".

Kot poseben, nerešljiv problem, ki je povezan z že opravljenimi deli in obveznostjo izvajalcev, se je po navedbah Dežmana pokazalo vprašanje predmetov žrtev, ki so najdeni ob prekopih in sondiranjih ter po zakonu o kulturni dediščini spadajo med premično kulturno dediščino. Ministrstvu za kulturo je očital, da je začelo nasprotovati oddajanju predmetov. "Izkopani predmeti brez nujne poizkopavalne zaščite ostajajo pri izvajalcih, predstavniki ministrstva za kulturo pa v dopisih in na sestankih problematizirajo stvari, ki niso niti v njihovi pristojnosti oziroma problematizirajo metodološke postopke dela komisije, ki jih je predpisal zakon," je Dežman kritičen do ravnanja ministrstva.

Dežman je tudi zapisal, da so mnogi, ki sicer v javnosti nastopajo kot zagovorniki od titoizma umorjenih žrtev, v letu 2016 z vsemi sredstvi napadali in diskreditirali komisijo, obenem pa niso ponudili nobene rešitve. Po njegovih besedah tudi sedaj kaže, "da samo čakajo, kdaj bodo spet kritizirali, sami pa razen besed in obredov kljub pozivom, ki jih je nanje naslavljala komisija, praviloma niso storili ničesar".

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...