Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

Dobrote slovenskih kmetij že 28. povezale kakovost in domačnost

| 23.05.2017, 15:38

Na Ptuju so v nedeljo zaprli tradicionalno že 28. državno razstavo Dobrote slovenskih kmetij, na kateri so slovenske in zamejske kmetije do predstavljale skoraj 1200 različnih izdelkov. Vodja Kmetijsko-gozdarskega zavoda Ptuj in organizacijskega odbora razstave Peter Pribožič je za naš radio ob sklepu prireditve izrazil zadovoljstvo, da je razstava katere pokrovitelj je bil tudi Radio Ognjišče uspela.

Častni pokrovitelj razstave je letos bil prvič predsednik države Borut Pahor, za razstavo v Minoritskem samostanu na Ptuju pa so kmetije iz Slovenije in zamejstva prijavile skupaj 1191 izdelkov iz 15 skupin. Strokovne komisije so nagradile 731 izdelkov.

Na vseh dosedanjih razstavah Dobrote slovenskih kmetij je bilo skupaj podeljenih 17.187 priznanj, od tega 4.839 bronastih, 5.610 srebrnih in 6.738 zlatih ter 908 znakov kakovosti.

Da gre res za uveljavljeno in dobro prireditev dovolj zgovorno govori že podatek, da poteka že 28 let in so jo tako obiskovalci kot razstavljavci vzeli za svojo. Tudi število prijavljenih izdelkov ves čas potrjuje, da prireditev raste, ter da je njihova odskočna deska za nastop in prepoznavnost na trgu. Več o sklepu tudi v nedeljski kmetijski oddaji.

Razstava Dobrote slovenskih kmetij
Razstava Dobrote slovenskih kmetij © ARO

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...