Ljubljana, četrtek, 21. junij 2018, 08:37

Onesnaženje potoka Tojnica po požaru v Kemisu katastrofalno

Posledice požara v Kemisu
Foto © Žurnal24

Agencija za okolje je onesnaženje potoka Tojnica po požaru v Kemisu ocenila kot katastrofalno. Z Nacionalnega inštituta za javno zdravje pa so sporočili, da strokovnjakinja za medicino dela pripravlja program pregleda za gasilce, ki so sodelovali pri gašenju požara v Kemisu. Občinski svetniki na Vrhniki so medtem odobrili 150 tisoč evrov za nakup nove gasilske opreme, ki je bila uničena pri gašenju požara, Vrhničani pa zaradi pomanjkanja informacij o dejanskem stanju onesnaženosti jutri napovedujejo protest. Zahtevajo odstop župana Stojana Jakina in zaprtje Kemisa. Direktor slednjega je dejal, da delajo v skladu z dovoljenji, onesnaženje priznavajo in so pripravljeni poskrbeti za sanacijske ukrepe. V Kemisu je bilo skladiščenih 1500 ton nevarnih odpadkov, koliko jih je zgorelo, še ni znano. Prav tako še ni znan vzrok požara.

Onesnaženost zraka pod mejnimi vrednostmi, pri vrtninah svetujejo previdnost

Predstavniki pristojnih inštitutov so predstavili podatke o onesnaženosti v okolici podjetja Kemis. Po besedah Janje Turšič z Arsa so vrednosti PM10 delcev v zraku pod mejnimi vrednostmi, prav tako koncentracija živega srebra. Voda iz vodovoda je varna, uporabo vrtnin na območju, kjer se je vil dim, odsvetujejo. Tojnica je močno onesnažena.

Več sledi ...

 

Občinski svet sinoči ni razpravljal o posledicah požara

Občinski svetniki bodo šele konec meseca razpravljali o vplivu požara v Kemisu na okolje, čeprav so nekateri svetniki zahtevali, da se razprava opravi že na sinočnji seji. So pa odobrili 150.000 za nakup nove opreme za gasilce, saj naj bi bilo med intervencijo uničene kar 25 odstotkov opreme. Po podatkih tamkajšnje civilne zaščite naj bi bilo škode za 226 tisoč, v to pa ni všteta škoda na opremi treh poklicnih gasilskih enot iz Ljubljane, Kranja in Loža.

Občinski svetnik Daniel Cukjati je pojasnil, da včeraj niso dobili pojasnil o dejanskem stanju onesnaženosti v kraju po požaru, prav pa naj bi dobili tudi nasprotujoče si informaciji v zvezi z zdravstvenimi pregledi gasilcev, ki so sodelovali pri gašenju. »Zakaj nismo bili obveščeni, zakaj javnost ne ve? Tukaj pa nismo dobili odgovora. In ti odgovori so bili zopet v nasprotju s tem, kar nam na primer govorijo gasilci. Odgovorni so rekli, da so bili gasilci pregledani, sami gasilci pravijo, da niso bili pregledani, da ni bilo vzetih vzorcev krvi, urina. In pri vsej tej zgodbi se nam postavlja vprašanje, če je ta požar večjega pomena za državo v tem smislu, ker je to podjetje hranilo vse nevarne odpadke, tudi bolnišnic, lekarn, zdravila ... In v kolikor država izgubi mesto za odlaganje nevarnih odpadkov, bo imela sama država problem. Imam občutek, da hočejo zmanjšati problem te nesreče, zmanjšati problem nevarnosti za okoliške prebivalce«, je še dejal Cukjati. Zdravstveni dom Vrhnika in Nacionalni inštitut za javno zdravje se zdaj dogovarjata o preventivnih pregledih vseh izpostavljenih gasilcev. Pri posredovanju jih je sodelovalo 256.

Pozivi k preselitvi družbe Kemis

Na Vrhniki so za jutri napovedali protest, na katerem bodo zahtevali odstop župana Stojana Jakina, zaprtje Kemisa na sedanji lokaciji, zaprtje čistilne naprave na lokaciji nekdanjega IUV ter zaprtje Saubermacherja na Vrhniki. V Sinji Gorici, to je eno Kemisu najbližjih naselij, pa bo potekal zbor občanov. Na spletu je zaživela tudi peticija, da se Kemis preseli na neko nenaseljeno področje.

Zahteve po neodvisni analizi okolja

Glede okoljskih tveganj, ki naj bi jih predstavljala taka dejavnost v bližini naselja, vodnih zajetij in na robu Nature 2000, so se oglasili tudi v organizaciji Alpe Adria Green. Med drugim zahtevajo, da neodvisni tuji referenčni laboratoriji opravijo vzorčenje z analizami celotne okolice požara skupaj z oceno tveganja za otroke, nosečnice, občutljive in odrasle. Kot navajajo, so imeli v preteklosti slabe izkušnje z neverodostojnimi meritvami na območju Celjske kotline in v drugih primerih.


Ne spreglejte: