Alen SalihovićAlen Salihović
Voditeljica Marjana Debevec (foto: Rok Mihevc)
Voditeljica Marjana Debevec

Pregled slovenskih dogodkov od petka do petka

Slovenija | 20.05.2017, 00:17 Marjana Debevec

Pregled slovenskih dogodkov od petka12. maja, do petka 19. maja, začenjamo na Vrhniki, ki jo je v ponedeljek zvečer pretresel požar v podjetju Kemis. Po trditvah uradnih organov naj onesnaženost ne bi bila problematična, medtem ko Nacionalni inštitut za javno zdravje svetuje občanom, da povrtnine, ki so že zrele za zaužitje, zavržejo. Požar preiskujejo tudi kriminalisti.

Občinski svetniki v četrtek kljub zahtevam posameznih svetnikov niso razpravljali o okoljski problematiki, povezani s podjetjem za predelavo kemičnih odpadkov Kemis. So pa odobrili 150.000 za nakup opreme za gasilce.

Nekateri svetniki so ob tem izpostavili še druga vprašanja, ki jih je za naš radio povzel Danijel Cukjati. »Zakaj nismo bili obveščeni, zakaj javnost ne ve? Tukaj pa nismo dobili odgovora. In ti odgovori so bili zopet v nasprotju s tem, kar nam na primer govorijo gasilci. Odgovorni so rekli, da so bili gasilci pregledani, sami gasilci pravijo, da niso bili pregledani, da ni bilo vzetih vzorcev krvi, urina. In pri vsej tej zgodbi se nam postavlja vprašanje, če je ta požar večjega pomena za državo v tem smislu, ker je to podjetje hranilo vse nevarne odpadke, tudi bolnišnic, lekarn, zdravila... In v kolikor država izgubi mesto za odlaganje nevarnih odpadkov, bo imela sama država problem. Imam občutek, da hočejo zmanjšati problem te nesreče, zmanjšati problem nevarnosti za okoliške prebivalce«, je še dejal Cukjati.

Občani so danes dopoldne pripravili protest zaradi nevarnih dejavnosti v občini. Glede okoljskih tveganj, ki naj bi jih predstavljala taka dejavnost v bližini naselja, vodnih zajetij in na robu Nature 2000, so se oglasili tudi v organizaciji Alpe Adria Green.

Med drugim zahtevajo, da neodvisni tuji referenčni laboratoriji opravijo vzorčenje z analizami celotne okolice požara skupaj z oceno tveganja za otroke, nosečnice, občutljive in odrasle. Kot navajajo, so imeli v preteklosti slabe izkušnje z neverodostojnimi meritvami na območju Celjske kotline in v drugih primerih. Od pristojnih služb pa zahtevajo, da Kemisu takoj odvzamejo obratovalno dovoljenje in da se proizvodnja na tej lokaciji takoj zapre.

V nevladni organizaciji ob tem navajajo, da so se po njihovih predvidevanjih v Kemisovem obratu poleg znanih predelovali tudi odpadki iz farmacevtske industrije, bolnišnični odpadki in kemijske tekočine, ki jih po specifikaciji niso zasledili.

Opozarjajo, da če so tovrstne težke kovine dejansko prisotne, bo to neposredno ogrozilo zdravje ljudi. Izpostavili so tudi nevarnost finih delcev v zraku, ki se usedajo na vrtnine, polja, strehe, okenske police, predvsem pa jih otroci in odrasli lahko dolgo vdihavajo, saj jih lahko veter vedno znova dviga.

Prodajni postopek za Cimos je vendarle zaključen. Družba TCH Cogeme v lasti italijanskega sklada Palladio Finanziaria je plačala kupnino v višini 100.000 evrov, delnice Cimosa so bile prenakazane na novega lastnika.

Ta bo družbo najprej dokapitaliziral z 18,3 milijona evrov, do konca maja naj bi poplačal tudi pretežni del njenih obveznosti do bank. Predsednica uprave Slovenskega državnega holdinga Lidija Glavina je poudarila željo, da se v Cimosu ohrani čim več delovnih mest. Ob zagotovljenem svežem kapitalu italijanskega partnerja Glavina verjame, da bodo Cimosovi kupci tudi nadaljevali sodelovanje s koprsko družbo.

Predsednik uprave TCH Cogeme Gino Berti pa je napovedal, da bo prioriteta zdaj zagotoviti nova naročila.

Slovenski državni holding in NLB sta v ponedeljek objavila namero za prvo javno ponudbo delnic na ljubljanski in londonski borzi. Ponudba se bo nanašala na najmanj 50 odstotkov banke, zaključena pa naj bi bila do sredine junija. Na začetku bodo malim vlagateljem v Sloveniji v nakup ponudili 10 odstotkov delnic, nato pa 90 odstotkov delnic še institucionalnim vlagateljem.

Včeraj je začel teči 35-dnevni rok za zbiranje 40.000 podpisov za razpis referenduma o zakonu o drugem tiru. Pobudnik je vodja civilne iniciative Davkoplačevalci se ne damo Vili Kovačič, podpise pa mu bodo pomagali zbirati tudi v največji opozicijski stranki SDS. Zadnji v vrsti podpornikov referenduma je tudi Sindikat vojakov Slovenije. Tudi sicer opozicijske stranke referendumsko pobudo podpirajo, saj je večina prepričana, da se da projekt zgraditi ceneje.

Na pobudo se je odzval minister za infrastrukturo Peter Gašperšič, ki je zbiranje podpisov za referendum o zakonu o drugem tiru označil kot posledico ozkih interesov posameznikov. Napovedal je še, da bo vlada s projektom nadaljevala.

Tako kot zakona o davku na nepremičnine tudi zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin v tem mandatu ne bo. Po navedbah vodje poslancev SMC Simone Kustec Lipicer je koalicija zakon tehnično uskladila, ni pa političnega soglasja za nadaljevanje postopka s strani DeSUS in SD. Eden trših orehov za koalicijo je tudi oblikovanje demografskega sklada. Zakon je delovna skupina obravnavala v torek, zdaj naj bi ga še koalicijski vrh. Posvetili se mu bodo spet prihodnji teden.

Sicer pa je vlada potrdila predlog novele zakona o pacientovih pravicah. Po besedah ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc je cilj novele zagotavljanje transparentnosti in boljšega upravljanja čakalnih seznamov ter celostna ureditev področja čakalnih dob.

Z novelo v zakonu ohranjajo tri stopnje nujnosti - nujno, hitro in redno. Hkrati pa uvajajo vmesno stopnjo nujnosti zelo hitro. Bolniki z napotnico s takšno stopnjo nujnosti bodo morali biti pregledani v 14 dneh.

CERKEV

Ob 100. obletnici začetka Marijinih prikazovanj v Fatimi je duh fatimskih slovesnosti in papeževega obiska v Fatimi zavel tudi po slovenskih cerkvah. Povezani v duhu s papežem, ki je med svetnike prištel fatimska pastirčka Jacinto in Frančiška, so bili med drugim na Ptujski Gori in v Črensovcih.

Sveto mašo pri gorski Materi Božji je daroval mariborski nadškof Alojzij Cvikl, med sveto mašo pa je posvetil tudi fatimske kapelice. Po nadškofovem mnenju je fatimsko sporočilo še kako aktualno za naš čas. »Vera je živ odnos z Bogom. Če želim živeti ta odnos sredi tega sveta, ki ima večkrat povsem druge vrednote in cilje, tega ne morem brez molitve, brez svete maše in brez zakramenta sprave.«

Zato nadškof zelo pozdravlja pobudo, da družine po domovih sprejemajo kipec Fatimske Matere Božje.

Na Ptujski Gori v baziliki Marije zavetnice so fatimski jubilej povezali tudi s trinajstim Marijafestom.

Murskosoboški škof Peter Štumpf pa je ob 100-letnici prikazovanj Matere Božje v Fatimi daroval sveto mašo v soboto, 13. maja, v Črensovcih. Tudi on je ta dan označil za dan, ki bo v zgodovino Cerkve in vsega človeštva zapisan kot dan velikega upanja.

O pomenu blagoslovitve svete podobe Fatimske Matere Božje, ki so jih župniki odnesli s seboj na župnije, od tam pa v družine, je škof Štumpf povedal.

»Z molitvijo rožnega venca širite mrežo ljubezni do Jezusa in Marije. Ta mreža molitve nas bo povezovala v eno Marijino družino, ki moli za svoje spreobrnjenje od grehov in moli za mir v družinah, za mir po naših župnijah in za mir v svetu. Sam se bom zelo rad pridružil tej molitvi. Če kdo želi, da pride tudi škof na vaš dom in z vami moli, lahko svojo željo sporoči domačemu župniku, da potem skupaj poiščeva primeren čas za skupno molitev ob sveti fatimski podobi Matere Božje", je še dejal škof Štumpf.

Slovesno pa je bilo prejšnjo soboto tudi v Kisovcu, kjer je župnijska cerkev posvečena Fatimski Materi Božji. Začeli so z molitveno uro, praznično sveto mašo pa je daroval nadškof Alojz Uran. Po maši je bila procesija z Marijinim kipom.

Tudi v Stični je ljubezen do fatimske Marije živa že vsa leta. Jubilej pa bodo zaznamovali fatimskih shodi, ki se bodo vrstili do oktobra. Že prejšnji petek so v Muzeju krščanstva na Slovenskem odprli razstavo filatelistične zbirke o lanskoletnem romanju fatimske Marije po slovenskih župnijah.

Revija Cerkev danes (prej z naslovom Cerkev v sedanjem svetu) praznuje 50 let izhajanja. Ob tej priložnosti je v četrtek v ljubljanski stolnici mašo daroval nadškof Stanislav Zore. Nato pa se je slovesnost preselila v Galerijo Družina. Zbrane so nagovorili urednik p. Branko Cestnik in nekdanji uredniki, osrednji gost pa je avstrijski teolog dr. Paul Zulehner, ki je dopoldne predaval na temo »Migracije in Cerkev«. Zvečer pa je imel še eno predavanje z naslovom »Prihodnost krščanstva v Srednji Evropi«.

Nadškof Zore se je v pridigi zahvalil, da revija že 50 let preiskuje na kakšen način najti pravo pot, da bo Evangelij in Jezus Kristus našel pot med ljudi. Ob tem je dejal, da se mora Cerkev odpirati Božjemu Duhu:

»In po drugi strani se mora Cerkev odpirati tudi svetu, se pogovarjati s svetom, da bo vedela, kakšen je trenutek, ki ga ta svet živi in katera vprašanja ji ta svet postavlja, da bo mogla iz božjega Duha odgovoriti na ta vprašanja.«

Škofovska konferenca je izrazila hvaležnost, da revija ohranja svežino misli in kakovost vsebin ter ostaja zanimiva tudi še po 50 letih.

V teh dneh pa smo se v Cerkvi na Slovenskem spominjali še ene obletnice in sicer prvega obiskal papeža Janeza Pavla II. v Sloveniji. Njegov obisk je potekal leta 1996. Danes pa lahko njegove relikvije počastimo v številnih cerkvah. Med drugim v baziliki Marije Pomagaj na Brezjah, v Črenšovcih in v Dolnjem Logatcu.

DRUŽBA

Pred 27. obletnico zaprisege prve demokratično izvoljene vlade so se na ljubljanskem gradu sešli člani Demosove osamosvojitvene vlade. Tedanji predsednik vlade, zdaj evropski poslanec Lojze Peterle ocenjuje, da Slovenija nima več sijaja iz leta 1990, izgubil se je tudi "duh, s katerim so takrat postavljali slovensko državo". Delegacija prve vladne ekipe je sicer konec aprila obiskala Vatikan in se papežu Frančišku zahvalila za mednarodno priznanje Slovenije pred 25 leti.

Slovenska vojska je v ponedeljek praznovala dan v spomin na 15. maj pred 26 leti, ko so slovenski naborniki vojaški rok začeli služiti le v Sloveniji. Osrednja prireditev je bila na slovenjgraškem letališču, kjer so potekale predstavitve vojaške zmogljivosti. Na njej je sodeloval tudi predsednik države Borut Pahor, ki je gardi Slovenske vojske vročil red za zasluge. V generalštabu medtem opozarjajo, da je vojakom treba zagotoviti take plače, da bodo lahko konkurenčen delodajalec.

Pred nemško kostnico pri Tolminu so se prejšnjo soboto s spominsko slovesnostjo poklonili stoti obletnici bojev na soški fronti. Prireditev, ki jo je pripravila nemška komisija za vojna grobišča, je povezala predstavnike večine narodov, ki so se bojevali v Posočju. S slovesnostjo na kraju, kjer počiva skoraj tisoč nemških vojakov in je edini ohranjeni spomenik nemškim vojakom v dolini Soče, so se poklonili vsem, ki so izkrvavele na tem bojišču.

ŠPORT:

Zadnji dan evropskega prvenstva v spustu na divjih vodah v Skopju je slovenska ekipa kajakašev priveslala do nove kolajne. Nejc Žnidarčič, Anže Urankar in Vid Debeljak so bili v ekipni tekmi v sprintu na divjih vodah na Treski najhitrejši in tako osvojili še šesto kolajno za slovensko odpravo v Makedoniji.

Prvi dan svetovnega pokala v športni gimnastiki v Kopru je za Zdravljico v Areni Bonifika poskrbel Sašo Bertoncelj, ki je na konju z ročaji premagal dva Madžara. Teja Belak je na preskoku osvojila tretje mesto. To sta bila edina slovenska finala v Kopru.

Slovenski jadralni padalci so na svetovnem prvenstvu v natančnem pristajanju segli po odličju. Matjaž Sluga je zasedel drugo mesto, za poseben dosežek pa je poskrbel Anton Svoljšak, ki je s štirimi zaporednimi pristanki brez napake postavil nov svetovni rekord, na koncu pa osvojil 13. mesto. Slovenija je bila ekipno šesta.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Politika, Zdravstvo
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...