Ljubljana, sreda, 20. junij 2018, 01:39

Organizatorji zbiranja podpisov za referendum: Ta projekt je kaplja čez rob

Volilna skrinjica
Foto © MNZ

Organizatorji zbiranja podpisov za referendum o zakonu o drugem tiru so se zgodaj popoldne odzvali na pritiske predsednika vlade Mira Cerarja in njegovih sodelavcev uperjenih proti prvo podpisanemu pod pobudo Viliju Kovačiču. Poudaril je, da je ta projekt kaplja čez rob. "Zakon, ki je sam po sebi nedorečen in nekonsistenten ni potreben, zato ga umaknite, če ne želite predvolilnega spopada oz. referenduma o vladi, ne o drugem tiru," premiera svari Kovačič, ki pri referendumski pobudi ni sam. Opozicijske stranke jo namreč podpirajo, saj je večina prepričana, da se da projekt zgraditi ceneje.

"DavkoPlačevalciSeNeDamo, ne bomo dovolili, da se projekt, ki nima določene investicijske vrednosti, ki ima projektno dokumentacijo, ki ni usklajena z našo zakonodajo, ki nima ustreznih podlag in ekspertiz ter ima po grobi oceni ogromno tunelov in obenem popolnoma ignorira lokalno prebivalstvo in potrebe Luke Koper po čimprejšnji izgradnji, nadaljuje," so poudarili tudi danes. Po besedah Kovačiča nedorečen projekt, ki nima predstavljenega niti projektanta, se z javnimi sredstvi ne sme in ne more izvajati.

Podobno menijo tudi v SDS, kjer bodo pomagali zbirati podpise. Po oceni Ljuba Žnidarja bodo prav finančna dejstva tista, ki bodo prepričala volivce. Žnidar je dejal, da je bil pri pripravi vladnega projekta vprašljiv že sam vrstni red postopkov. Najprej je namreč vlada ustanovila družbo 2TDK, sledil je 200-milijonski vložek v družbo, nato pa je "menjalni korak" in priprava zakona, katerega namen je bil po oceni Žnidarja pripraviti pravno podlago, da ta koncesionar ne bo imel "nobenih obveznosti in nobenega rizika". Meni, da zakon predstavlja predvsem pravno podlago, da se lahko "korupcija legalno spelje". V zakonu po besedah Žnidarja v oči bode postavka plačila za dosegljivost. Gre za obvezo, ki jo po letu 2025 oz. po izgradnji projekta prevzema država z vsakoletnim financiranjem v višini od 30 do 40 milijonov. Ta postavka bi morala biti po besedah Žnidarja definirana drugače, pri čemer je izpostavil, da bi v primeru plačila 30 milijonov evrov v 45 letih skupaj plačali 1,35 milijarde evrov, če pa bi 45 let plačevali 40 milijonov evrov, gre za 1,8 milijarde evrov. Za Slovenijo je teh 450 milijonov evrov razlike ogromno denarja, je izpostavil.

Predsednica Zavezništva Alenka Bratušek medtem meni, da referendum ne bo rešil težave in da Slovenija drugi tir potrebuje. A ob tem opozarja, da je vlada tri leta spala in zdaj želi z odgovornostjo pritiskati na civilno iniciativo. Referendum je popolnoma zakonita, legitimna in z ustavo predvidena pot. Nihče nima pravice tega ovirati, je poudarila Bratuškova.

Tudi v NSi po besedah Zvonka Laha referendum podpirajo, ne bodo pa med organizatorji. V NSi si prizadevajo, da se ustavi po njihovi oceni predrag projekt, da se ponovno premisli in da se gradita dva tira naenkrat za pol nižjo ceno. Pri tem je Lah pojasnil, da obstajajo vsaj še tri verzije projekta drugi tir, zato bi bilo po njegovih besedah dobro vse predstaviti, jih ovrednotiti in se odločiti, katera je najugodnejša.)


Ne spreglejte: