Ljubljana, sreda, 20. junij 2018, 01:39

Razsežnosti in posledice požara na Vrhniki še niso znane

Požar Kemis - foto: Naš časopis, foto © Naš časopis
Posledice požara v Kemisu
Foto © Žurnal24

Požar, ki je sinoči malo pred 20. uro izbruhnil v tovarni Kemis na Vrhniki, so ponoči uspeli lokalizirati in je pod nadzorom. Še vedno pa velja poziv civilne zaščite okoliškim prebivalcem, naj omejijo gibanje na prostem in se zadržujejo v zaprtih prostorih. Kot so pristojni pojasnili na današnji novinarski konferenci, razsežnost in vzrok nesreče še ugotavljajo. Čakajo na analizo državne enote ELME, ki bo ocenila ogroženost okolice in predvsem vode v bližini.

Poveljnik štaba Civilne zaščite Vrhnika Viktor Razdrh je na novinarski konferenci povedal, da bodo uradni rezultati znani tekom dneva. Prvi izmerjeni rezultati na potoku v neposredni bližini podjetja sicer kažejo na manjše onesnaženje in prisotnost nekaterih kemikalij, vendar pa je širjenje uspešno omejeno s pivniki. »V ožjem delu obstaja še vedno del kemikalij v zraku in tudi seveda na samem mestu, v širšem območju pa je prisoten samo smrad, ki ga je povzročil dim, izgorevanje teh snovi«, je dejal Razdrh.

Peter Rodič, ki pokriva področje upravljanja z nevarnimi snovmi, je poudaril, da do sedaj še ni bilo nobenega primera težav z dihanjem med prebivalci. »Zaenkrat preventivno izvajamo ukrepe obveščanja samih občanov naj se pretirano ne izpostavljajo temu ozračju.« O samih kemikalijah, ki so zgorele pa je Rodič povedal: »Gre za kemikalije, ki se uporabljajo tudi v gospodinjstvu. Razlika je morda le v tem, da je tukaj koncentrirana zadeva. Po drugi strani pa gre za dokaj klasičen požar, le da je bila tukaj izpostavljen a bistveno večja koncentracija takšnih snovi

In kaj točno je zgorelo? »Embalaža nevarnih snovi, olja, odpadne barve, zdravila, baterije, sijalke, spreji, laki, barve, vse te stvari, ki jih dejansko uporabljamo doma, vendar v večjem obsegu«, je povedal direktor Emil Nanut in dodal, da podjetje sodeluje tudi z industrijo, kjer pa se uporabljajo polizdelki in surovine, neprimerni za uporabo in s sicer s področja kemije, farmacije in elektroproizvodnje.

Za uspešno zajezitev požara so zaslužni številni gasilci iz Vrhnike, Logatca, Cerknice, Brezovice, Ljubljane in Kranja. »Gašenje je bilo zelo težavno zaradi gašenja velikih količin vnetljivih snovi, tekočin, pa zelo visokih temperatur, s tem da je prihajalo tudi do eksplozij teh posod s temi snovmi. Tako da je bila parkrat zelo riskantna zadeva, da so fantje tam posredovali, ampak so fantje zadevo obvladali«, je povedal vodja intervencije Boštjan Turk. Dva sta med njimi se lažje poškodovala, eden od njiju je še v zdravniški oskrbi zaradi lažje zastrupitve z ogljikovim monoksidom.

Vzorci odvzeti in dani v analize

Zjutraj smo na vse pristojne inštitucije naslovili prošnjo za posredovanje podatkov o opravljenih rezultatih nadzora morebitne prisotnosti kemikalij v zraku, vodi in rastlinah v okolici požara.

Odgovorni so sporočili, da je ob takih dogodkih za prve analize pristojen organ Ekološki laboratorij z mobilno enoto Instituta Jožef Štefan. Ta je vse vzorce na vplivnem področju odvzel in so v fazi analize. ARSO preverja ravni t.i. PM10 delcev v zraku in koordinira odvzem vzorcev površinskih vod ter tal. Vsi vzorci bodo odvzeti še danes, glede na okoliščine požara pa je možno, da bo odvzem vzorcev iz okolja ponovljen tudi v prihodnjih dneh, so še odgovorili na Agenciji RS za okolje.

Na Ministrstvu za okolje so odgovorili, da bo Inšpekcija Inšpektorata RS za okolje in prostor v naslednjih dneh opravila inšpekcijski pregled v okviru svojih pristojnosti, ki se tičejo ravnanja z odpadki nastalimi pri požaru in takrat tudi sporočila ugotovitve.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje pa ljudem v okolici pogorišča priporočajo, da s sajami in drugače onesnažene vrtnine in kmetijske pridelke, ki bi glede na razvoj že bili primerni za uporabo, raje zavržejo. Pričakujejo namreč, da so saje mastne in zato učinkovito pranje zelenjave ni možno.


Ne spreglejte: