Ljubljana, sobota, 26. maj 2018, 10:18

Pregled domačih dogodkov od 5. do 12. maja 2017

Tone Gorjup
Foto © ARO

V pregledu dogodkov od petka do petka bi se najprej lahko ustavili pri Fatimskih dogodkih pred 100. leti. Ker se praznovanja vrstijo šele ta konec tedna, bomo temu namenili več pozornosti prihodnjič. Tokrat pa njprej o prejšnjem opatu v Stični p. Antonu Nadrahu, dobitniku odličja sv. Cirila in Metoda. Predstavili vam bomo kitajskega misijonarja brata Yuna, ki je obiskal Slovenijo, se ustavili pri 65-letnici Družine. Praznovali smo tudi dan Evrope, dobili delni odlog za prodajo NLB in začasen nadzor meje z Italijo. Med notranjepolitičnimi dogodki še naprej razburja »drugi tir«. O tem in še nekaterih dogodkih iz politike, kulture in športa v tokratnem pregledu.

P. Antonu Nadrahu najvišje priznanje krajevne Cerkve

Predsednik Slovenske škofovske konference nadškofa Stanislav Zore je v ponedeljek nekdanjemu prof. Na Teološki fakulteti ter zaslužnemu stiškemu opatu p. dr. Antonu Nadrahu podelil odličje sv. Cirila in Metoda. Najvišje priznanje krajevne Cerkve je prejel za zvesto služenje ob svoji 80. letnici ter v zahvalo in priznanje za njegove velike zasluge na številnih področjih cerkvenega, teološkega, dušnopastirskega in kulturnega delovanja. P. Anton Nadrah je s Stično povezan že od 11. aprila 1937, ko so en dan starega dečka Frančiška botri prinesli v baziliko h krstu. Ko je leta 1961 vstopil v stiški samostan je dobil redovno ime Anton. Leta 1965 je bil posvečen v duhovnika, nato pa je nadaljeval s študijem in 1969 doktoriral iz teologije. Leto dni je študiral na Gregoriani in v zavodu sv. Anzélma v Rimu. Leta 1970 je postal honorarni predavatelj Teološke fakultete v Ljubljani, leta 1973 docent in nato še izredni profesor. Leta 1979 je bil izvoljen za stiškega opata. To službo je opravljal do 27. aprila 2007, ko je bil za njegovega naslednika izvoljen p. Janez Novak. P. Anton Nadrah je eden najboljših poznavalcev Fatime. O fatimskih čudežih, ki so v ospredju te dni, je pred leti za Radio Ognjišče povedal: »Ko govorimo o Fatimi, ljudje navadno mislijo samo na leto 1917, ko se je Marija šestkrat prikazala trem fatimskim pastirčkom, Luciji, Frančišku in Jacinti. V resnici se je že leta 1916 zgodilo, da je angel Portugalske, angel miru, trikrat obiskal te tri otroke. To je bilo pomembno dejanje, kajti pripravljalo jih je na marijin obisk leta 1917. Potem imamo tudi Marijina prikazovanja samo Luciji, kajti Frančišek in Jacinta sta prej umrla, Lucija pa je sprejela pomembna sporočila za ves svet.« V času, ko je p. Anton Nadrah kot opat vodil stiški samostan, je ta postal pomembno pastoralno in kulturno središče v slovenski Cerkvi in narodu.

Kapucini imajo novo vodstvo

Bratje kapucini so imeli minuli teden v Domu duhovnosti v Kančevcih 17 redni provincialni kapitelj. Na njem so za provinciala izvolili br. Vlada Kolenka, za njegovega namestnika pa br. Milana Kvasa. Novi svetovalci so br. Primož Kovač, br. Matej Nastran in br. Jože Smukavec. Na štiridnevnem srečanju so sicer v molitvenem vzdušju razpravljali o delu kapucinov v minulih letih, o aktulnih vprašanjih in sprejeli sklepe za prihodnost.

Brat Yun v Sloveniji

V Sloveniji se od minulega torka mudi kitajski misijonar brat Yun. Pri založbi Družina je že 2014 izšla knjiga z naslovom Nebeški človek, v kateri je predstavljena njegova življenjske zgodba. Te dni so lahko mnogi prisluhnili pretresljivi zgodbi brata Yuna v živo in od blizu spoznali, preganjanje kristjanov s strani komunistične oblasti na Kitajskem. Kljub nečloveškemu trpljenju, ki mu je bil izpostavljen, je vztrajal v zvestobi Kristusu in tako so se ob njem v zaporu vrstila spreobrnjenja. Na vprašanje, kako je zmogel vsa ta strahotna mučenja in vztrajal v ljubezni do Jezusa, je odgovoril: »Bratje in sestre, to je bilo zaradi Gospodove ljubezni. Vsakič, ko sem pomislil, kako je Jezus za nas trpel in umrl na križu, nisem mogel, da ga ne bi ljubil. Vsakič, ko sem hotel obupati, sem se spomnil, kako mi je rekel: Vstani in pojdi na Zahod in Jug oznanjati evangelij. Velikokrat me ljudje vprašajo: 'Brat Yun, pogosto praviš, da ti je Jezus dal moč. Kaj to pomeni?' Težko najdem neko primerjavo: V meni je bil klic, glas, ki mi je rekel: 'Pojdi!'« Mučenja in zapori ga niso odvrnili od njegovega poslanstva. Na čudežen načn mu je uspelo bobegniti iz Kitajske. Brat Yun je danes voditelj kitajskih hišnih cerkvenih občestev, evangelizator in nadzornik največjega misijonskega gibanja Nazaj v Jeruzalem. Obisk v Sloveniji je začel z molitvenim zajtrkom s poslanci v državnem zboru, zatem se je na Družini srečal z novinarji. V minulih dneh pa je imel srečanja z vsemi, ki so mu želeli prisluhniti v Mariboru, Ljubljani, Grosuplju, Komendi in drugod.

Dan Evrope

V Sloveniji in v drugih državah EU smo 9. maja praznovali dan Evrope. Tokrat sta bili v ospredju 60-letnica podpisa rimske pogodbe in 30-letnica programa Erasmus+. Tudi v Sloveniji so potekali številni dogodki; premier Miro Cerar je dan prej v nagovoru v državnem zboru poudaril, da sta prihodnost EU in Slovenije neločljivo prepleteni. Katoličani smo se praznovanju pridružili s sveto mašo za Evropo, ki jo je v ljubljanski stolnici daroval škof Anton Jamnik. Pomenljiv je bil že uvod v mašo, ki ga je imel stolni župnik msgr. Jože Plut. Spomnil je, da smo državljani Slovenije in državljani Evrope ter dodal: »Hvala, ker ste si ob vseh dogodkih, ki se danes odvijajo v našem glavnem mestu, raznovrstnih, pestrih - morda z drugačno vsebino kot si kdo želi – pa vendar vezanih na določene zgodovinske dogodke in interpretacije, vzeli čas in prišli, da skupaj molimo za Evropo.« Zdi se, da se krščanska duša Evrope izgublja. Morda se izgublja tudi zaradi nas samih, zaradi tega, ker kristjani nismo dovolj to, kar bi morali biti, nismo dovolj kvas, nismo dovolj sol in nismo dovolj luč, je še dodal stolni župnik. Škof Anton Jamnik je po evangeliju zbrane povabil, da bi skupaj razmišljali o temeljih Evropske skupnosti, še posebej o tistih, v katere je verjel Schumman. Gre za krščanske vrednote, ki so temelj naše identitete. Škof Anton Jamnik je nadaljeval: »Schumman je poudarjal, da je Evropa Evropa dosatojanstva človeka; spoštovanja človeškega življenja od spočetja pa do takrat, ko nas Bog pokliče k sebi; je Evropa solidarsnoti; je Evropa, ki spoštuje drugačnost; je Evropa, ki ne pozabi na človeka; je Evropa, ki raste iz krščanskih korenin.« Škof Jamnik se je zatem kritično ozrl na sedanje stanje negotovosti, ko se zdi, da Evropa ne ve, kako naprej. Kot je dejal se mora Evropa znova zavesti svojih korenin črpati pri izvirih svoje bogate religiozne in kulturne dediščine in odkrivati svojo dušo.

Bomo o drugem tiru odločali na referendumu?

Državni zbor je v minulih dneh znova potrdil zakon o drugem tiru, ki je doživel veto v državnem svetu. Zato si zdaj v civilni iniciativi Davkoplačevalci se ne damo, ki jo vodi Vili Kovačič, prizadevajo za razpis referenduma in zbirajo podpise, da bi dosegli zavrnitev zakona. Na to se je odzval tudi premier, ki je prepričan, da bo to ogrozilo naše razvojne možnosti in botrovalo izgubi kredibilnosti Slovenije. Cerar je prepričan, da je eden od razlogov za nasprotovanje projektu to, da nekdo ne želi, da bi tej vladi uspelo. Vili Kovačič medtem opozarja, da je projekt »tehnično neprimeren, zastarel, postal je dvakrat preplačan in v celoti ignorira potrebe lokalnega prebivalstva. Odslikava nesposobnost vlade za soočanje s kakršnokoli kritiko, predvsem pa odraža neizmerno željo predsednika vlade po velikih predvolilnih učinkih prve lopate za vsako ceno – ki naj bi simbolizirala začetek izvajanja povsem nezrelega in nedodelanega projekta«. Tako Kovačič, ki se že veseli referendumske kampanje in meni, da bo vsekakor odlična priložnost za soočenje mnenj.

Evropska komisija je sredi minulega tedna Sloveniji izdala soglasje za prodajo NLB v dveh korakih. Slovenski državni holding bo tako do konca tega leta dal na trg najmanj 50 odstotkov banke, 25 odstotkov minus eno delnico NLB pa do konca prihodnjega leta. Bruslej je pri tem postavil določene pogoje, ki pa še niso v celoti znani.

Mejo z Italijo je od 10. maja mogoče prestopiti le z veljavno osebno izkaznico ali potnim listom. Vlada v Rimu se je zaradi vrha sedmih industrijsko najbolj razvitih držav-G7 na Siciliji, odločila za izvajanje začasega nadzor na notranjih schengenskih mejah, torej tudi na meji s Slovenijo. Italijanski varnostni organi bodo začasen nadzor, ki v prvih dneh ni povzročil težav pri prehodu meje, izvajali do 30. maja.

Pesem osrečuje

V Cankarjevem domu v Ljubljani je bil minulo soboto 24. letni koncert zborov in orkestra Zavoda sv. Stanislava. Na njem se je pod naslovom Pesem osrečuje predstavilo štiristo mladih. Nastopili so v devetih zborih, od najmlajših iz Otroškega zbora Osnovne šole Alojzija Šuštarja pa do nekdanjih dijakinj in dijakov, ki nastopajo Komornem zboru Megaron ali Študentskem zboru sv. Stanislava. Svoj pečat koncertu je dal še Godalni orkester glasbene šole v zavodu. Sklenili so ga s skupnim nastopom vseh pevcev, ki so poleg tradicionalnega “Pevca” med drugim izvedli tudi madžarko ljudsko pesem “Spominčice” v priredbi nekdanjega dijaka Blaža Strmoleta. Med prireditvijo je apostolski nuncij v Sloveniji nadškof Juliusz Janusz dolgoletnemu ekonomu Tonetu Homarju podelil papeško priznanje častni križ »Ecclesia et Pontifice« - (Za Cerkev in papeža). Dobil ga je za predano delo v zavodu in domači župniji.

65 let Družine

Katoliški časopis Družina je te dni praznoval 65. let izhajanja. Prva številka je izšla 7. maja 1952. Iz skromnega štirinajstdnevnika se je razvila v kakovosten tednik, ki redno poroča o življenju Cerkve doma in v svetu ter se hkrati ukvarja z vsemi vprašanji, ki zadevajo sodobnega človeka. Družina je bila sprva namenjena vernikom goriške apostolske administrature, leta 1956 pa je začela pokrivati vso Slovenijo. Po besedah sedanjega urednika Francija Petriča je bila modrost urednikov tista, ki je spremnila otroka trde dobe komunistične oblasti v glasnika vere ter krščanskih in verskih vrednost. Poslanstvo Družine se ni spreminjalo, ampak je dobivalo le jasnejšo podobo, ki je puščala sledi ne le v krajevni Cerkvi, ampak tudi v slovenskem narodnem življenju oziroma družbenem prostoru. Franci Petrič je o današnjem poslanstvu tednika ponovil: »To kar je dejal Toroš leta 1952 oziroma zapisal v prvem uvodniku, drži tudi danes. Bogatiti moramo naš prostor z resničnimi krščanskimi in slovenskimi vrednotami, v povezavi s tem, kar pričakujejo od nas slovenski škofje in v vesoljni Cerkvi; ne smemo spregledate tega - torej to, kar nam vedno znova poudarja papež.« Urednik založbe Družina Tone Rode pa je v jubilejnem uvodniku zapisal: »Katoliški mediji bodo morali s pomočjo dobrih zgodb navduševati za življenje po veri. Predvsem pa vztrajno oznanjati ter posredovati veselo novico odrešenja v jeziku, ki ga sodobni svet lahko razume. To je prihodnost Družine tako v papirni kot v digitalni obliki. Z Božjo pomočjo in skupaj na poti se nam ni bati prihodnosti.«

 Slovenski predstavnik na letošnji Evroviziji Omar Naber, ki se v torek s skladbo On My Way ni uvrstil v veliki finale, je po nastopu novinarjem povedal, da ni razočaran. "Nihče mi ne more očitati nastopa, ostalo je izven mojega dometa," je dejal in, kot že večkrat, poudaril, da glasba na Evroviziji ne igra glavne vloge, večji vpliv ima promocija.

Šport

Janja Garnbret nadaljuje z odličnimi predstavami v svetovnem pokalu v športnem plezanju. Osemnajstletna Korošica je minulo nedeljo zmagala na tekmi svetovnega pokala v balvanskem plezanju v japonskem Tokiu. Po štirih tekmah je druga v seštevku discipline.

Slovenski kolesar Jan Polanc je minuli torek zmagal na četrti etapi dirke po Italiji, ki se je končala na vrhu Etne. Polanc se je s še tremi kolesarji podal v beg po vsega dveh kilometrih preizkušnje. Slovenija ima tako skupno štiri etapne zmage na dirkah po Italiji.

Svetovno prvenstvo elitne skupine v hokeju na ledu v Parizu se za slovensko hokejsko reprezentanco ni začelo najbolj spodbudno. Slovenci so na prvih petih tekmah klonili proti Švici po kazenskih strelih s 4:5, proti Kanadi z 2:7 proti Norveški z 1:5, proti Finski s 5:2 in proti Češki s 5:1.

Slovenija ima novega nogometnega prvaka. Svoj 14. naslov je osvojil Maribor, ki je prejšnji konec tedna v domači tekmi z Gorico osvojil točko in z njo zadostno prednost pred drugouvrščenimi Domžalami.

Predsednik Društva športnih novinarjev Slovenije Jože Zidar je na kongresu Mednarodnega združenja športnih novinarjev AIPS postal član izvršnega odbora kot prvi Slovenec doslej.


Ne spreglejte: