Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Janez Janša (foto: ARO)
Janez Janša

Janša: Finančna preiskava proti meni izhaja iz zlagane domneve

Slovenija | 03.05.2017, 17:02

Predsednik največje opozicijske stranke Janez Janša se je odzval na zahtevo specializiranega državnega tožilstva za odvzem domnevno nezakonito pridobljenega premoženja. Znova je objavil popis svojih prihodkov in lastnine, čeprav vse to redno prijavlja državnemu zboru in protikorupcijski komisiji. Ob tem je poudaril, da je zadnja finančna preiskava proti njemu izhajala iz domneve, da leta 2000 ni imel ničesar, niti prihrankov ne.

Janša je v poročilu slovenski javnosti popisal prihodke z naslovov zaposlitev in prodaje knjig. V 35 letih je, kot je navedel, zaslužil približno 900.000 evrov s plačami in še od 200.000 do 250.000 evrov z avtorskimi honorarji. Ima tudi hišo v Šentilju, solastništvo stanovanja v Ljubljani, vikend hišo v Bovcu, podedovano manjše kmetijsko zemljišče v Žalni in osebni avto. Ob tem ima kredit za nakup nepremičnine. Kot je dodal, bosta morala z ženo v prihodnjih 10 letih odplačati približno 220.000 evrov posojila. Zatrdil je, da nima premoženja ali bančnih računov v tujini.

Janša je poudaril, da je po 35 letih delovne dobe ob prihodkih krepko prek milijona evrov za nakup nepremičnin odštel dobro tretjino zaslužka. Hkrati je, tako je dodal, njegovo skupno, do zdaj odplačano premoženje v nepremičninah po nakupni ceni vredno manj, kot naj bi finančna preiskava ugotovila t. i. nezakonito pridobljenega premoženja.

Spomnil je, da je javnost o svojih prihodkih in lastnini obveščal pred vsakimi volitvami ter tudi vmes. Z vsemi temi podatki od začetka svojega obstoja razpolaga tudi protikorupcijska komisija. A prav njene ugotovitve naj bile med drugim podlaga za finančno preiskavo Janše, ki se je začela septembra 2013 in končala aprila 2015. Specializirano državno tožilstvo je šele približno dve leti pozneje, to je sredi prejšnjega meseca, vložilo zahtevo za odvzem premoženja nezakonitega izvora. Vrednost spornega predmeta naj bi znašala slabih 400.000 evrov. Janša je prepričan, da je skrajni rok za vložitev tožbe že zdavnaj mimo, medtem ko specializirano državno tožilstvo vztraja, da zakonodaja roka sploh ne določa.

"Če državljan zamudi rok za sekundo, je stvar končana, a oni roka nimajo. Ni pravne države oziroma države, ki pravi, da ima vladavino prava, in bi rekla, da za državljana roki veljajo, za državni organ pa ne," je Janša pred kratkim povedal za Nova24TV. Prav tako je v intervjuju za ta medij ocenil, da gre za nov primer poskusa diskreditacije, v katerega je vključena paradržava. "Večkrat in bolj konkretno kot vsi ostali slovenski politiki skupaj sem pojasnjeval svoje premoženje." Kot je dodal Janša za Nova24TV, tisti, ki so opravljali finančno preiskavo, nič od tega, kar je v preteklosti že objavil v javnosti, med drugim na družbenih omrežjih, niso upoštevali. "Kot da sem se rodil leta 2000 gol in bos ter do takrat nisem prejel nobene plače. Kot da se je vse začelo na nek presečni datum." Če to ni ustavno sporno, Janša pozdravlja preiskovanje premoženja za nazaj, zatrdil je, da s tem nima težav. Upa, da bo zakonodaja nekoč omogočila preiskovanje premoženja tudi za čas pred osamosvojitvijo naše države. "Začeli bomo pri letu 1945. Pogledali bomo, kje visijo umetniška dela slovenskih impresionistov, ki so jih takrat pokradli. Bolj ali manj se ve, v katerih vilah v Ljubljani so, kdo ima tiste hiše, koliko je nekdo dal za hišo v Murglah leta 1990 ali ukradel denar slovenskim delavcem, kje je denar iz prvega ropa slovenskega bančnega sistema …"

Povejmo še, da so prav v SDS že leta 2009 in nato še leta 2013 predlagali o javnosti premoženja funkcionarjev, ki bi zagotovil transparentnost delovanja javnih funkcionarjev ter preventivno delovanje na področju koruptivnih ravnanj in klientelizma. Obakrat je bil zavrnjen.

Slovenija, Politika
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...