Ljubljana, sreda, 16. avgust 2017, 19:22

Mladi se vse težje osamosvojijo

Mladi v Sloveniji so soočeni s težavami pri zaposlovanju in reševanju stanovanjskega problema. Velikokrat so prisiljeni v negotove oblike zaposlitve, ki jim ne omogočajo reševanja stanovanjskega problema in osamosvojitve. Prav tako se številni znajdejo v položaju, ko morajo za opravljanje svojega poklica opraviti strokovni izpit, pri tem morajo skozi daljša pripravništva, ki pa niso plačana, in so podvrženi tudi izkoriščanju.


Botanični vrt se bo pritožil na odločbo inšpektorata za okolje in prostor

Inšpektorat za okolje in prostor je botaničnemu vrtu v Ljubljani izdal odločbo o prepovedi rabe vode za dejavnost vrtnarstva. Kot je navedel, ustanova, ki je del biotehniške fakultete, nima vodnega dovoljenja za tako visoko porabo. Vodja Jože Bavcon je ogorčen, opozoril je, da gre za absurdno odločitev, na katero se bo pritožil.


O vlogi slovenskih duhovnikov pri priključitvi Prekmurja matici

V Puconcih bo nocoj slovesnost pred dnevom združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, ki jo pripravljajo tamkajšnja občina ter občini Cankova in Tišina ter Prekmursko društvo generala Maistra. Že prej je bilo praznično tudi v Črenšovcih pri spomeniku duhovnika Jožefa Klekla. Ta je leto dni pred združitvijo Prekmurja z matico načrtoval avtonomno pokrajino - Slovensko krajino, ki bi bila del države Slovencev, Hrvatov in Srbov.


Nadškof Zore v Dolenji vasi o zgledu svetega Roka za današnji čas

V Sloveniji je svetemu Roku posvečenih več kot 30 cerkva, med drugim župnijska v Dolenji vasi. Tam je ob njegovem godu slovesnost vodil ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore. V pridigi je opozoril na zgled njegovega življenja in njegove hoje proti Bogu.


Škof Bizjak na veliki šmaren: Trudimo se biti zmerni, krotki ter veseli in svetli

Koprska stolnica je edini sedež škofije v Sloveniji, ki je posvečen Marijinemu vnebovzetju. Slovesno sveto mašo na veliki šmaren je sinoči tam daroval upokojeni koprski škof Metod Pirih. Njegov naslednik, škof Jurij Bizjak, pa se je na včerajšnji praznik mudil v Logu pri Vipavi, kjer je zbrane spomnil, zakaj nam je sporočilo Marijinega vnebovzetja blizu.


FOTO in AVDIO: Nadškof Zore na Brezjah poudaril spoštovanje življenja vse od spočetja naprej

Osrednje praznovanje Marijinega vnebovzetja je bilo dopoldne na Brezjah, kjer je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore. Med drugim je poudaril pomen odgovornosti do življenja od spočetja do smrti.


Papeški blagoslov s popolnim odpustkom ob 750. letnici svetišča v Turnišču

Na današnji praznik Marijinega Vnebovzetja bo dopoldne ob 750. letnici omembe stare cerkve v Turnišču slovesna sveta maša, ki jo bo darodal Juliusz Janusz, nuncij v Sloveniji, ob somaševanju škofa ordinarija msgr. dr. Petra Štumpfa.


V Sloveniji na seznam za presaditev organa letno uvrščenih sto bolnikov

V Sloveniji je na nacionalni seznam za presaditev organa na leto uvrščenih dobrih sto bolnikov. Kot kažejo podatki zavoda Slovenija transplant, je povprečna čakalna doba za srce, jetra ali ledvice v primerjavi z ostalimi državami relativno kratka - manj kot 365 dni. Izziv predstavlja zagotavljanje zadostnega števila razpoložljivih organov.


Nadškof Cvikl na vigilijo Velikega šmarna: Marija je vase sprejela Njega, ki bo odrešil človeštvo

Za Kristusom je Marija druga priča nesmrtnosti človeka, ki je tesno povezan z Bogom, je sinoči na Ptujski gori dejal mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl. Na predvečer Marijinega Vnebovzetja je spomnil, da nas lik sv. Maksimilijana Kolbeja, ki goduje dan pred praznikom Marijinega vnebovzetja vabi na pot zaupne in ponižne vere.


P. Špelič na Brezjah: Stopimo do Nje in pustimo, da nas objema na svoj skrivnosten način

Pri Mariji Pomagaj je bilo tako kot v mnogih drugih Marijinih romarskih svetiščih slovesno že na predvečer praznika Marijinega vnebovzetja. Somaševanje je vodil srebnomašnik p. Miran Špelič. Uvodoma ga je pozdravil ter mu ob sklepu svete maše zaželel obilo božjega blagoslova, rektor svetišča p. dr. Robert Bahčič. Sveti maši je sledila procesija z lučkami po vasi in pete litanije Matere Božje.


Novejše novice | Starejše novice