Ljubljana, četrtek, 22. junij 2017, 22:39

Le še danes mogoče oddati podpis za referendum o zakonu o drugem tiru

Le še danes je mogoče oddati podpis v podporo referendumu o zakonu o drugem tiru. Njegovi pobudniki so sicer sporočili, da so jih že zbrali več kot 40 tisoč, kolikor jih potrebujejo za vložitev zahteve v državni zbor, a želijo zagotoviti varnostno rezervo. V parlament jih bodo prinesli čez teden dni, zavzemajo se za to, da bi referendum izpeljali skupaj z jesenskimi volitvami predsednika države. Ob tem opozarjajo, da ne gre za nasprotovanje projektu, moti jih način, ki ga je ubrala vlada.


Kmetje nasprotujejo mešetarjenju z zemljišči zaradi Magne

V občini Hoče - Slivnica so o gradnji proizvodnega obrata mednarodnega koncerna Magna povprašali tamkajšnje prebivalce. Od skupaj več kot 9.000 volilnih upravičencev jih je anketo izpolnilo nekaj nad 1.400. Od tega jih je 86 odstotkov podprlo uresničitev naložbe. Rezultate ankete, v kateri ni bilo zajeto trenutno najbolj sporno vprašanje poseka Rogoškega gozda, je pozdravil minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek. Zadovoljen je tudi z dogovorom s Perutnino Ptuj za nadomestna kmetijska zemljišča v občini Rače-Fram. Mariborska, ptujska in murskosoboška enota Kmetijsko gozdarske zbornice ter Sindikat kmetov medtem odločno nasprotujejo mešetarjenju.


Srečanje uslužbencev škofijskih Karitas

Končuje se šolsko leto, prav tako pastoralno. Ob tem različne skupine pripravljajo zaključna srečanja. Uslužbenci škofijskih Karitas so se danes zbrali na Kureščku. Sveto mašo je daroval ljubljanski nadškof Stanislav Zore, pridigal pa je predsednik Slovenske karitas, mariborski nadškof Alojzij Cvikl. Ta se je uslužbencem Karitas zahvalil, da ob svojem osebnem življenju vidijo tudi težave drugih.


Janša: Pranje denarja v NLB dokaz, da Sloveniji vlada omrežje iz ozadja

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je predsednika državnega zbora Milana Brgleza pozval k spoštovanju ustave pri obravnavi zahteve za odreditev parlamentarne preiskave o pranju denarja v NLB. Kot je poudaril, se s tem že ukvarjata delovni telesi državnega zbora, ki ju vodita Anže Logar in Branko Grims iz največje opozicijske stranke. Kot je opozoril Tanko, ni dopustno odrediti več preiskovalnih komisij, ki bi pod drobnogled vzele isto zadevo, pri čemer je spomnil na takšno mnenje parlamentarne zakonodajno-pravne službe iz leta 2012.


Europol in naša policija pozivata: Reci ne!

Življenje mladostnikov je močno vpeto v internet in sodobne tehnologije. Digitalni svet je skorajda že postal način njihovega življenja in osebnega razvoja. A brezskrbna uporaba vsega, kar ponuja, ima svoje pasti. Mladostniki lahko hitro postanejo žrtve izsiljevanj bodisi za denar bodisi za spolne namene. Na vse to želi opozoriti preventivni projekt Reci ne, ki ga v sodelovanju s partnerji, tudi slovensko policijo, izvaja Europol.


Toča že povzročala težave

Agencija za okolje je napovedovala, da so popoldne predvsem na severovzhodu možna neurja z nalivi, točo, sunki vetra in da so ob tem možni porasti zalednih voda s hudourniškim odtokom. Okoli 15.15 je močno neurje s točo zajelo naselja v občini Kuzma, poroča uprava za zaščito in reševanje.


Odločitev Arbitražnega sodišča bo preskus tudi za EU

Vladna koalicija je pred današnjo sejo vlade razpravljala tudi o uresničitvi razsodbe arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško, ki bo objavljena 29. junija. Kot je dejala vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer, ima vlada pripravljenih nekaj scenarijev.


Najnižje plačani javni uslužbenci zagrozili s stavko

Najslabše plačani javni uslužbenci so s protestnim shodom pred vladnim poslopjem od vlade zahtevali, da s sindikati takoj podpiše dogovor o zvišanju plač do 26. plačnega razreda. Če dogovor ne bo podpisan, je predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj za jesen napovedal splošno stavko najslabše plačanih uslužbencev.


Mladi zdravniki in zbornica s številnimi pripombami na zakon o zdravniški službi

Novelo zakona o zdravniški službi naj bi vlada kmalu obravnavala po nujnem postopku, toda način takšnega sprejemanja je obsodila stroka. Mladi zdravniki Slovenije so se povezali z Zdravniško zbornico Slovenije in opozorili na negativne posledice novele, ki je bila po njihovi oceni pripravljena brez javne razprave. Hkrati menijo, da tudi ta del vladne reformne zakonodaje ne bo skrajšal čakalnih dob.


AVDIO in FOTO: Po 75 letih slovo od pomorjenih pri Žiglovici

»Vsem pomorjenim v Žiglovici danes dajemo njihov prostor. Pokopali jih bomo v posvečeno zemljo pokopališča Videm v župniji Dolenja vas. Po 75 letih zanje izpolnjujemo eno najbolj temeljnih človekovih pravic, pravico do groba,« je v pridigi pri pogrebni sv. Maši na pokopališču Videm v župniji Sv. Roka Dolenja vas dejal ljubljanski nadškof Stanislav Zore. V jamo Žiglovica so partizani v letih 1942 in 1943 pometali skupno 13 fantov in mož, ki so jih prej kruto usmrtili. Gre za enega večjih zločinov partizanske vojske nad slovenskim civilnim prebivalstvom v času druge svetovne vojne.


Novejše novice | Starejše novice