Ljubljana, petek, 25. maj 2018, 12:58

Stroka v DS opozorila na prenizko rodnost in predlagala več rešitev

Na posvetu z naslovom »Kako preprečiti izumiranje slovenskega naroda?« je več kot petnajst strokovnjakov z različnih področij, ki so povezana z demografijo, opisalo nezavidljiv demografski položaj Slovenije in nanizalo predloge za dvig rodnosti. Kot je povedal dr. Janez Malačič z Ekonomske fakultete, bo povprečna starost Slovencev in Slovenk leta 2050 blizu 50 let. Meni, da bi bila »idealna rešitev za izhod iz tega položaja dvig rodnosti na raven 2,1 otroka na žensko« v kombinaciji z »zmernim priseljevanjem«. Previsoko priseljevanje bi po njegovi oceni »družbo politično destabiliziralo«. Da za prehod iz demografske zime v pomlad ni ključno priseljevanje, ampak podpora slovenskim družinam, je poudaril Tomaž Merše iz društva Družinska pobuda.


Živahen konec tedna v Cerkvi na Slovenskem

V Cerkvi na Slovenskem bo ta konec tedna zelo živahno. Potekali bodo tako dogodki za mlade, za odrasle, pa tudi spominske in molitvene slovesnosti ter srečanje gluhih in naglušnih.


Kardinal Ravasi na kongresu strokovnjakov inkluzivne pedagogike v Kopru

V Kopru se začenja VII. mednarodni kongres na temo Socialna prepoznanost in odnos do oseb s posebnimi potrebami v dobi tehnologije. Organizirata ga Pedagoška fakulteta Univerze na Primorskem v sodelovanju s katoliško univerzo Sacro Cuore iz Milana in mednarodno organizacijo Mediterraneo senza handicap. Med gosti konference je tudi predsednik Papeškega sveta za kulturo kardinal Gianfranco Ravasi. Že včeraj je pedagoška fakulteta pripravila dobro obiskano spremljevalno konferenco, na kateri so predstavili primere dobrih praks v Sloveniji.


Laris Gaiser o arbitraži: Slovenija bo morala popustiti, če želi rešitve

Slovenka veleposlanica na Hrvaškem Smiljana Knez je v pogovoru za Vječerni list komentirala implementacijo arbitražne odločbe. Dejala je, da je Slovenija uspela rešiti mejna vprašanja z vsemi drugimi sosedi, samo s Hrvaško ne in izrazila dvom, če nekateri sploh želijo, da se to vprašanje reši, saj pogosto koristi za nabiranje političnih točk pred volitvami.


VIDEO: Zbiranje zvezkov za socialno ogrožene otroke

Slovenska karitas je letos desetič povabila osnovne šole in vrtce k sodelovanju v akciji Pokloni zvezek. Ob tej priložnosti je nastal tudi kratki film z otroško dramsko skupino iz Peč.


Pahor se je družini Hudnik, ki so jim kruto pobili 11 članov, opravičil za dolgotrajno vračanje dostojanstva

Predsednik republike Borut Pahor je v sklopu prizadevanj za narodno pomiritev in spravo priredil sprejem za člane družine Hudnik in se jim opravičil, da je za družino trajalo vse do letošnjega leta, da sta ji bili "tudi javno in uradno vrnjeni čast in dostojanstvo".


Esenko: Kranjska čebela nam je lahko v marsičem vzgled

Še vedno odmeva včerajšnje slovesno praznovanje prvega svetovnega dneva čebel. Založba Družina je izdala monografijo z naslovom »Svet čebel«. Skupaj z njenim avtorjem, čebelarjem in fotografom Ivanom Esenkom jo je predstavila v ljubljanskem Živalskem vrtu. Ta je odslej bogatejši za nekaj »hotelov«, ki so namenjeni samotarskim čebelam in drugim divjinskim živalim.


»Natura 2000 so kronski dragulji evropske narave«

V Evropski uniji 21. maja zaznamujemo dan Nature 2000. Gre za omrežje, ki je bilo uzakonjeno leta 1992, s katerim ohranjamo evropsko pomembne rastlinske in živalske vrste ter njihov življenjski prostor. Slovenija ima med vsemi članicami Unije najvišji delež ozemlja, ki je vključeno v to območje, kar je odraz njene izredne biotske raznovrstnosti.


AVDIO: Bogastvo slovenskega podeželja v prostorih ptujskega minoritskega samostana

Ptuj je minuli konec tedna gostil 29. razstavo Dobrote slovenskih kmetij. Njen medijski sponzor je bil naš radio. Letos je bilo ocenjenih več kot 1700 izdelkov iz vse Slovenije, med njimi največ mlečnih, a tudi žitnih in mesnih. Podeljenih je bilo približno tisoč priznanj in tudi znaki kakovosti.


Na Brezjah Živi rožni venec za nove duhovne poklice

Na binkoštno soboto so se pri Mariji Pomagaj na Brezjah zbrali verniki, ki jih združuje molitvena vez Živi rožni venec. Gre za skupino molivcev, ki so zbrani v enem ali več vencih po 20 ljudi. Ob premišljevanju Jezusovega in Marijinega življenja molijo eno od dvajsetih skrivnosti rožnega venca, tako en venec vsak dan izmoli vse štiri dele. Namen Živega rožnega venca je zahvala Jezusu in Mariji ter prošnja za velike potrebe vesoljne Cerkve, med katerimi je v ospredju tudi nujnost obuditve novih duhovnih poklicev.


Novejše novice | Starejše novice