Ljubljana, sobota, 24. marec 2018, 07:28

Usodna napaka dr. Janeza Drnovška

Deseta obletnica smrti dr. Janeza Drnovška je bila povod za vrsto prispevkov tako v tiskanih medijih kot tudi na televiziji. Vsi, ki so o njem pisali ali govorili so to storili s spoštovanjem in vsaj za slovenske razmere izredno pietetno. Rekel bi, da so spoštovali staro pravilo, de mortuis nil nisi bene (o umrlih samo dobro). Njegovo vodenje vlade in s tem Slovenije so ocenjevali izredno pozitivno. To pa je bila, vsaj za mene spodbuda za razmislek. Kako smo, če je to res, zašli v sedanje stanje, ki je vse prej kot zadovoljivo? Ali so res za tako stanje krive izključno osebnosti, ki so po dr. Drnovšku prevzemale vodenje slovenske vlade? In če niso, na kakšno pot je dr. Drnovšek usmeril Slovenijo v času njegovega desetletnega vodenja vlade? Kakšno perspektivo ja dal Sloveniji? Ko sem tako razmišljal sem se spomnil na knjigo Why Nations Fail (Zakaj se narodom ponesreči), katere avtorja sta D. Acemoglu in J.A. Robinson, oba ugledna profesorja eden na Harvardu drugi na MIT. Knjigo, ki je izšla 2013, sem si kupil l. 2014 tik pred volitvami, ko je bila zmaga novih obrazov že več ali manj zagotovljena, in v njej našel potrditev za moja ne najbolj optimistična pričakovanja. Ob že omenjeni obletnici sem knjigo ponovno vzel v roke. Izjemno me je pritegnila že s prvim poglavjem, v katerem avtorja jasno pokažeta, kje so vzroki za tako različno gospodarsko uspešnost in življenjski standard v dveh sosednjih državah, v ZDA in Mehiki. Naj na kratko povzamem.


Po slabitvi obrambnega sistema je Karlu Erjavcu uspelo še uničenje slovenske zunanje politike

Slovenija in Hrvaška sta se zaradi nesposobnosti našega zunanjega ministra, o kateri sem že poglobljeno pisal v preteklosti, zapletle pri reševanju mejnega spora, potem ko je vse kazalo, da bo arbitraža predstavljala končno rešitev več kot dvajsetletnega problema.


Prvi novi obraz

V petek, 23. februarja, bo minilo deset let, odkar je svojo življenjsko pot sklenil nekdanji slovenski predsednik in premier Janez Drnovšek. Zelo verjetno je, da bi na obletnico pozabil, če mi ne bi pred dnevom ali dvema prišel v roke neki lokalni časopis, ki je “najspretnejšemu in najboljšemu predsedniku vlade” posvetil kar nekaj prostora.


Padci vrednosti delnic na borzi še niso znanilci gospodarske krize

„Kapitalizem je na robu propada, socializem, kot naprednejši sistem, pa je vsaj korak pred njim“, je bila popularna šala v gospodarskih krizah v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Šala se je nekako umaknila iz zavesti javnosti, saj družbenopolitični delavci v medijih in šolstvu skrbijo, da se reciklira neka fantomska slika socializma kot sistema splošne blaginje. Meni pride šala na misel vsakokrat, ko ti isti družbenopolitični delavci dramatizirajo krizne dogodke v svetovnem gospodarstvu. Nazadnje so to počeli minuli teden, ko so strmoglavili borzni indeksi in se je razpočil balon napihnjenih vrednosti kripto valut.


Ko dobrota vzame sapo!

Vem, že od uradnega sklepa Pustne Sobotne iskrice se zahvaljujemo. In prav je tako! Tudi današnji komentar bi bil lahko najkrajši komentar vseh dni! Hvala! … Ja, le „hvala“ in to bi bilo vse!


Slovenska kultura ob Prešernu

Pesnik je v Zdravljici zapisal: Bog našo nam deželo, Bog živi ves slovenski svet, brate vse, kar nas je sinov sloveče matere!


Kaj je torej skrunitev in kaj umetnost, vredna nagrade Prešernovega sklada?

Tako se v uredniškem komentarju ob včerajšnji podelitvi nagrad Prešernovega sklada sprašujejo na portalu Domovina.je in pri tem usmerjajo pogled na umetniški opus dveh letošnjih nagrajenk, Maje Smrekar, ki je nagrado Prešernovega sklada prejela za serijo del, ki vključujejo tudi žensko dojenje psa, ter Simone Semenič, ki se je pred leti ovila v oskrunjeno slovensko zastavo.


Jože Strgar: Vsi moji predsedniki skozi čas

Vladajoče strukture, ki nam že dolgo, predolgo vladajo, ki so navezane na komunizem, moramo na volitvah premagati. Če rečemo, da je to naš cilj, je premalo, to je naša nujna potreba. Bilo je tik pred drugo svetovno vojno, takrat sem bil še šolarček v Velikem Podlogu, ko so moji starši in vsi sorodniki volili Antona Korošca, predsednika Slovenske ljudske stranke, ki se danes, po vsebini in po dejavnosti, imenuje Nova Slovenija – krščanski demokrati. Bilo je živahno, vsi odrasli ljudje so šli na volitve, volili so Korošča in njegovo stranko, ki je Slovence v Krekovem času organizirala v politično zrel narod. Na teh volitvah smo z veliko večino zmagali.


Prešernove nagrade ali "tisto česar ne smemo imenovati"

Kaj vse je kultura bi se lahko vprašali v tednu, ko bomo praznovali in se napajali ob verzih Prešernove Zdravice. Toda kaj ko nam ti ne povedo kdo so Prijatli s katerimi nazdravljamo?


Odprto pismo Srečku Cehnarju, dobitniku Večerove nagrade Bob leta

Zgrožen, žalosten in prizadet sem prebral besede, ki ste jih izrekli ob Vašem odzivu na katastrofalno stanje v Republiki Sloveniji, kot sledi iz Vaših odgovorov v časniku Večer, sobota 20.1. 2018. Tam med drugim tudi pravite: »V Evropi so znali s tem razčistiti, pri nas pa desnica v spregi z institucijami, ki so med drugo svetovno vojno izdale slovenski narod, še naprej seje razdor med nami.«


Novejše novice | Starejše novice