Boštjan SmoleBoštjan Smole
Napad v Egiptu (foto: Radio Vatikan)
Napad v Egiptu

V Egiptu v napadu ubitih najmanj 28 koptskih kristjanov

Svet | 26.05.2017, 14:58 Marjana Debevec

V napadu na avtobus koptskih kristjanov je bilo ubitih najmanj 26 ljudi, še enkrat toliko jih je ranjenih, med njimi so nekateri v kritičnem stanju. Med mrtvimi so tudi nekateri otroci. Odgovornosti za napad ni prevzel še nihče. Napad se je zgodil, ko so oboroženi napadalci streljali na avtobus, ki je bil na poti do samostana Anba Saumel v bližini mesta Minya, kjer živi veliko koptskih kristjanov. Napad je ostro obsodil papež Frančišek in zagotovil svojo bližino vsem koptom.

Napad se je zgodil v mestu Minya. Napadalci so zaustavili avtobus, vstopili in začeli streljati po ljudeh. Kot pravijo očividci, je eden od napadalcev snemal celoten masaker. Na avtobusu so bili koptski kristjani, ki so romali v samostan sv. Samuela.

Upokojeni koptski katoliški škof Antonios Aziz Mina je po današnjem napadu zbranim na vrhu G7 v Taormini poslal sporočilo, naj ustavijo trgovino z orožjem in drogo ter izolirajo države, ki podpirajo teroriste.

P. Alberto Sanchez iz Kaira pa je za Radio Vatikan dejal, da bo to dejanje povzročilo še več napetosti med kristjani, pa tudi med muslimani, saj je tudi njim žal za vse to, kar se dogaja. »Terorizem povzroča velikega slabega sodobnemu svetu. Vanj pa so vključeni ljudje, ki pogosto ne poznajo odprtosti, dialoga. Zato ni mogoče voditi dialoga z nekim skrajnežem«, je zatrdil p. Sanchez.

Tokratni napad se je zgodil na območju, kjer živi veliko kristjanov in kjer Cerkev deluje na socialnem področju, kristjani in muslimani pa si prizadevajo za dialog. Na žalost pa so med njimi tudi majhne celice, ki delajo veliko slabega, je zatrdil p. Sanchez in dodal, da med ljudmi vse to vnaša napetosti. »Rasteta tudi strah in nezaupanje in to ravno pred začetkom ramadana. To je namreč udarec tudi za islamsko skupnost, ki naj bi na omenjeni praznik iskala mir, dialog, bratstvo

P. Alberto Sanchez iz Kaira je še zatrdil, da bi bila v sedanjih okoliščinah koristna tudi izjava univerze Al-Azhar, ki naj bi obsodila terorizem in poudarila, da nasilje ni del njihove religije.

Egiptovski kopti so bili žrtve tudi v napadih decembra lani in aprila letos, ko je bilo med mašo na cvetno nedeljo ubitih 48 ljudi. Odgovornost za napada je prevzela skrajna skupina Islamska država, ki je hkrati napovedala nove napade na kopte v Egiptu.

Svet, Cerkev po svetu
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...