Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Rok MihevcRok Mihevc
Papež v Genovi (foto: Radio Vatikan)
Papež v Genovi

Genova v pričakovanju papeževega obiska

Cerkev po svetu | 26.05.2017, 12:18 Marta Jerebič

Papež Frančišek bo jutri na obisku v nadškofiji Genova. Dopoldne bo nagovoril delavce, škofe, duhovnike in druge posvečene osebe ter mlade. Na vseh teh srečanjih bo odgovarjal na njihova vprašanja. Pri kosilu se bo srečal z reveži, begunci, brezdomci in zaporniki. Popoldne bo obiskal še pediatrično bolnišnico, na prostoru sejmišča pa bo daroval sveto mašo. Nadškofija Genova je v času priprave zbirala darove, ki mu jih bodo izročili za njegove dobrodelne dejavnosti.

Medtem ko potekajo še zadnje priprave, rumeno-bele zastave že visijo na žerjavih genovskega pristanišča, prav tako se papež smeje s plakatov po mestu.

Genovski nadškof, kardinal Angelo Bagnasco je za Radio Vatikan dejal, da bo papež pri njih našel umirjeno, a delavno Cerkev, ki želi biti blizu ljudem v svoji skupnosti. Od svetega očeta pa pričakuje misijonarsko spodbudo. Približno sto mladih se je pridružilo pobudi oznanjevanja evangelija mladim v različnih življenjskih okoljih – na univerzi, v šoli, v službi, na krajih preživljanja prostega časa, pri športu.

Kardinal Bagnasco je še povedal, da je v cerkvenih strukturah nastanjenih skoraj tristo priseljencev, ki so umeščeni v proces integracije. To pomeni učenje jezika ter poklicno usposabljanje in usmerjanje v delovnih laboratorijih za področje mizarstva, gradbeništva, tekstila in kmetijstva. Upajo, da bo to prispevalo k dejanski integraciji. Po Bagnascovih besedah je rezultat zaenkrat pozitiven.

Močno pričakovan je tudi obisk pediatrične bolnišnice. Papež je male paciente v sredo pozdravil že prek župnijske radijske postaje in jim obljubil, da jim bo prinesel Jezusovo nežnost. Vrhunec obiska pa bo maša na sejmišču. Kardinal Bagnasco je ob tem dejal, da se Genovčani želijo stisniti okrog papeža in mu povedati, da ga imajo radi.

 

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.