Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Trump pri papežu (foto: Radio Vatikan)
Trump pri papežu

VIDEO: Trump pri papežu

Cerkev po svetu | 24.05.2017, 13:21 Marta Jerebič

Papež Frančišek je pred današnjo splošno avdienco v apostolski palači sprejel ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Kot je sporočil Vatikan, sta govorila o verski svobodi, migrantih in razmerah kristjanov na Bližnjem vzhodu. Papež je Trumpa pozval k prizadevanju za mir.

Trump je v Vatikan prišel točno. Videti je bil ganjen in nasmejan, ob rokovanju je dejal, da je počaščen. Papež je deloval bolj resno. Sta pa po polurnem pogovoru iz knjižnice v apostolski palači oba prišla dobre volje.

Vatikansko sporočilo za javnost izpostavlja skupno prizadevanje za življenje, versko svobodo in svobodo vesti. Obe strani sta izrazili upanje po nadaljnjem sodelovanju med državo in Cerkvijo v ZDA. Slednja je še posebej vključena na področju zdravstvenih storitev, izobraževanja in pomoči priseljencem.

Papež Frančišek in Donald Trump
Papež Frančišek in Donald Trump © Radio Vatikan

Trump pri papežu
Trump pri papežu © Radio Vatikan

Za mednarodno področje sporočilo omenja spodbujanje miru prek političnih pogajanj in medverskega dialoga. V ta namen je papež Trumpu podaril medaljon s podobo oljčne veje, simbolom miru, ter ga ob tem pozval h gradnji miru. Podaril mu je tudi tri svoja besedila: o družini, letošnjo poslanico za mir, ki jo je osebno podpisal, in okrožnico o varovanju okolja. Trump je dejal, da jih bo prebral in ob slovesu dejal, da ne bo pozabil, kar mu je dejal papež. Trump je Frančišku podaril zbirko knjig Martina Luthra Kinga.

Potica ali pica? Zagotovo potica!

Tudi tokrat pa ni šlo brez kakšnih smešnih spodrsljajev, ki so jih mediji zvesto zabeležili, vendar nekateri napačno. Ko se je papež nekaj trenutkov zadržal v pogovoru s prvo damo Melanijo in ji blagoslovil njen rožni venec, jo je vprašal tudi, ali moža hrani s potico.

Nekateri tuji mediji pišejo, da se je Melania zmedla ob vprašanju v španščini in odgovorila, da ga hrani s pico, vendar se tudi na videoposnetku z njenih ustnic razbere, da je rekla: potica.

Spomnimo, da je papeževa nečakinja Maria Ines Narvajo poročena z Argentincem slovenskega rodu, zato papež, ki je po rodu iz Argentine, potico zelo dobro pozna.

Donald in Melania Trump
Donald in Melania Trump © Radio Vatikan

Medtem ko se je Trump nato srečal še z italijanskim predsednikom Sergiem Mattarello in s premierjem Paulom Gentilonijem, je Melania obiskala pediatrično bolnišnico Bambino Gesu', ki je v lasti Svetega sedeža, Trumpova hči Ivanka pa se je na sedežu skupnosti Svetega Egidija srečala z žrtvami trgovine z ljudmi. Vsi mediji ob tem poudarjajo, da sta bili obe oblečeni po protokolu v črno, vključno s črno tančico, ki pa se sicer čedalje redkeje uporablja.
Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.