Alen SalihovićAlen Salihović
Zastrupljena Tojnica foto: Simon Malovrh (foto: Simon Malovrh)
Zastrupljena Tojnica foto: Simon Malovrh

V Kemisu očitno goreli tudi pesticidi

| 23.05.2017, 16:52

Agencija RS za okolje je pravkar sporočila, da so rezultati kvantitativnih analiz pokazali izjemno onesnaženost vode s pesticidi in presežene vrednosti atrazina in flufenaceta v Tojnici in Ljubljanici. Slednje kaže, da so med požarom v Kemisu očitno v okolje odtekle tudi velike količine pesticidov. Za jutri ob 13.00 pa so na Agenciji RS za okolje, napovedali tudi prve rezultate analiz vzorcev tal odvzetih po požaru v podjetju Kemis.

Kvalitativna identifikacija organskih spojin vzorcev potoka Tojnica in Ljubljanice je po navedbah Agencije RS za okolje 16. 5. 2017 v odvzetih vzorcih vode pokazala prisotnost pesticidov atrazina, propazina in flufenaceta. Zato so pristojni odredili še kvantitativno analizo prisotnih pesticidov na vseh štirih mestih vzorčenja in sicer:

  • Tojnica pri gasilnem domu v Sinji Gorici (ničelno stanje, brez vpliva nevarnih snovi, ki so bile posledica požara),
  • Tojnica pri obratu Kemisa in
  • Tojnica pred izlivom v Ljubljanico na lokaciji Pot na Tojnice 39
  • Ljubljanica, približno 200 m pod izlivom Tojnice.

Rezultati kažejo na izjemno onesnaženost tudi s pesticidi, so zapisali v sporočilu za javnost. V potoku Tojnica je bila na vzorčnem mestu pri Kemisu izmerjena koncentracija 87 mikrogramov atrazina na liter in 31 mikrogramov flufenaceta na liter.

Na vzorčnem mestu Tojnica, Pot na Tojnice so bile koncentracije še višje in sicer 350 mikrogramov na liter atrazina ter 110 mikrogramov na liter flufenaceta.

Največja dovoljena koncentracija atrazina v površinski vodi je 2 mikrograma na liter in je bila presežena tudi na merilnem mestu Ljubljanica, približno 200m dolvodno od izliva Tonjica.

Poleg navedenih so bili v vzorcih Tojnice kvantificirani še sledeči pesticidi: propazin, simazin, desetil-atrazin, dimetenamid, N,N-dietil-m-toluamid in terbutilazin. V Ljubljanici so bili določeni atrazin, flufenacet, propazin in simazin.

Fotografije onesnaženja, ki jih je posnel Simon Malovrh.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...