Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Romarsko središče na Zaplazu (foto: p. Ivan Rampre)
Romarsko središče na Zaplazu

Na Zaplazu osrednja škofijska slovesnost ob Grozdetovem godu

Cerkev na Slovenskem | 27.05.2017, 06:00 Petra Stopar

Obhajamo god blaženega mučenca Alojzija Grozdeta, čigar relikvije počivajo v osrednjem romarskem središču Škofije Novo mesto na Zaplazu. Tam bo dopoldne slovesno praznovanje s sveto mašo, ki jo bo daroval škof ordinarij Andrej Glavan.

Škof Andrej Glavan bo ob 100. obletnici svetišča na Zaplazu ob začetku slavja ob 10. uri blagoslovil tudi nov stranski oltar za milostni kip zaplaške Marije. Pred mašo bodo mladi, ki so se že sinoči odpravili na peš romanje iz novomeške stolnice do Zaplaza, vodili molitveno uro. Po maši bodo vzkliki k bl. Alojziju Grozdetu in blagoslov z relikvijami pred Grozdetovim oltarjem.

V nedeljo, 28. maja, Kulturno turistično društvo Primož skupaj s škofijo vabi na drugi pohod po poti bl. Grozdeta od Tržišča do Studenca. Začetek bo ob 8. uri s sv. mašo v Tržišču. Na poti bo več postankov v krajih povezanih z Grozdetom, kjer bodo pripravili kratke recitale o življenju blaženega. Za pohodnike bo organiziran jutranji in popoldanski avtobusni prevoz do izhodišča.

Na Zaplazu sicer vsako prvo nedeljo v mesecu ob 16. uri poteka Grozdetov molitveni shod, ki ga organizira postulator postopka za kanonizacijo Igor Luzar. Vsak shod vodi gost, ki v nagovoru pri maši osvetli Grozdetovo življenje in mučeništvo. Po maši sledi blagoslov z Grozdetovimi relikvijami in litanije pred izpostavljenim najsvetejšim v Grozdetovi kapeli.

O tem, kako verniki molijo za kanonizacijo blaženega mučenca, čigar rojstni in krstni dan je 27. maj, ter se mu priporočajo na njegovem grobu, smo vprašali župnika župnije Čatež-Zaplaz Marka Japlja, ki mu lahko prisluhnete preko posnetka.

Lojze Grozde
Lojze Grozde © ARO

Cerkev na Slovenskem, Škofovska konferenca
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...