Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Marjana DebevecMarjana Debevec

Trumpova prva turneja po ključnih verskih krajih

Cerkev po svetu | 23.05.2017, 11:58 Marta Jerebič

Ameriški predsednik Donald Trump na svoji prvi turneji v tujini dela postanke na najpomembnejših verskih krajih. Saudova Arabija je rojstni kraj islama, sledil je obisk judovske države, jutri pa ga v Vatikanu pričakuje papež Frančišek. Izbira držav kaže na prizadevanje Trumpove administracije, da izpostavi pomen vere in verske svobode. V svetovnih, zlasti pa ameriških medijih, se sedaj vrstijo mnenja o tem, kakšen bo izid srečanja med svetim očetom in Trumpom. Skupno jim je to, da je izid zaradi nepredvidljivosti obeh nemogoče napovedati.

Jutri se bosta za isto mizo usedla na eni strani papež Frančišek, 80-letni Argentinec, vodja najmanjše države na svetu, vendar verski voditelj 1,3 milijarde katoličanov, in na drugi strani Donald Trump, 70-letni milijarder, poslovnež, ki je postal vodja največje vojske na svetu.

Tako ju v enem od številnih člankov na to temo predstavlja ameriški katoliški spletni portal Crux, ki dodaja, da se bo Trump srečal z edino osebo, ki ima večji megafon, kot on sam, kar je tudi razlog, zaradi katerega si želi, da bo srečanje potekalo dobro.

A dejstvo, da v Rim prihaja v sklopu turneje, ki jo je začel v Saudovi Arabiji, kjer je zapečatil dogovor o prodaji orožja za 350 milijard dolarjev, ni ravno spodbujajoče. To je poleg migracij in gradnje zidu tema, ki jo je Frančišek že večkrat izpostavil in kjer se razhajata.

Ne glede na to, pa je jasno: Vatikan bo, kot vsako srečanje doslej, tudi to opisal kot 'prisrčno'. Lahko pa rečemo, da se je retorika med obema voditeljema v zadnjem času še nekoliko umirila, tudi pri Frančišku.

Če je papež o Trumpu na začetku dejal, da kdor misli le na gradnjo zidov, ni kristjan, je na povratnem letu iz Fatime dejal, da nikoli ni želel soditi, ne da bi slišal osebo. Potrebno je iskati vrata, ki so vsaj malo odprta, da bi vstopili in govorili o skupnih stvareh.

Gradnja miru bo ena taka skupna točka na jutrišnjem srečanju ob pol devetih dopoldne. Medtem ko bo Trump nato nadaljeval svoje sestanke, bo Melania obiskala pediatrično bolnišnico Bambino Gesu', ki je v lasti Svetega sedeža, Trumpovo hčer Ivanko pa pričakujejo na sedežu skupnosti Svetega Egidija, kjer se bo srečala z žrtvami trgovine z ljudmi.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...