Ljubljana, petek, 25. maj 2018, 12:51

Vrhničani zahtevajo točne podatke o posledicah požara v Kemisu

0:00
0:00
Izgoreli odpadki v naravi
Foto © Peter Perše

V objektu podjetja Kemis potekata čiščenje po požaru in meritve onesnaženja. Po trditvah župana in civilne zaščite naj onesnaženost ne bi bila problematična, medtem ko Nacionalni inštitut za javno zdravje svetuje občanom, da povrtnine, ki so že zrele za zaužitje, zavržejo. Požar preiskujejo tudi kriminalisti. Občani pa v soboto dopoldne napovedujejo protest zaradi nevarnih dejavnosti v občini.

Po zadnjih meritvah je prisotnost delcev PM10 v zraku na Vrhniki padla pod mejne vrednosti, znižujejo se tudi koncentracije živega srebra. Občane je štab civilne zaščite pozval, naj zbirajo izgorele odpadke in jih prinesejo na dve zbirni mesti.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje sicer prebivalstvu svetujejo, naj zelenjave in sadja, na katerih bi bile vidne sledi požara, ne uživajo, temveč raje zavržejo. Obenem pa ni nobenega opozorila šolskim in predšolskim otrokom, ki se v teh dneh gibajo v naravi. Tudi člani ribiškega društva v nasprotju z občinskimi organi trdijo, da je potok Tojnica, v katero so se iztekale strupene snovi ob požaru, povsem izumrla.

»Problem je seveda, kaj bo s povrtninami, kaj bo z novimi povrtninami, kaj bo v naslednjih letih; kmetje nas sprašujejo, kaj je sedaj s senom, določeni kmetje namreč že kosijo travo; ali je to užitno, ali bo to imelo posledice za živino – ne vemo, ker ni informacij«, je povedal občinski svetnik Danijel Cukjati.

Popolnoma je uničena tudi oprema vrhniških gasilcev, ki so bili več ur izpostavljeni visokim koncentracijam živega srebra. Cukjati je prepričan, da problema ne bi smeli zmanjševati.

»Zahtevamo, da v Kemisu povejo, kaj dejansko je zgorelo. Kot smo dobili informacije, gasilci niso vedeli, kaj gasijo, kaj jih čaka in so se obnašali tako, kot so naučeni. Ampak kaj bo to pomenilo za njih, ki so bili več ur v hlapih, ko je bilo preseženo živo srebro več kot tisočkrat; kaj to pomeni za njihovo zdravje? Pa ne akutno zdravje, ampak za njihovo zdravje čez pet, deset let. Kdo bo takrat odgovarjal za to? Obstajajo mogoče kakšni postopki, da se jih usmeri, da se prioritetno zdravi teh tristo gasilcev in da se ne skriva podatka kaj je gorelo«, je še dejal Cukjati.

Izgoreli odpadki iz dima
Izgoreli odpadki iz dima

Vrhničani so zaradi požara v Kemisu napovedali miren protest, s katerim bodo zahtevali umik nevarnih dejavnosti iz občine. O okoljski problematiki nevarnih dejavnosti pa bo nocoj razpravljal tudi občinski svet. Nekateri svetniki bodo zahtevali, da se takoj začne izvrševati ukrepe za zaščito prebivalstva in odkrivanje posledic. Več o tem v jutrišnjih informativnih oddajah.


Ne spreglejte: