Ljubljana, sreda, 16. avgust 2017, 19:19

Otroški vlak v Vatikan letos z območij, ki jih je prizadel potres

Otroški vlak
Foto © Radio Vaticano
%s1 / %s2

V Vatikan tudi letos prihaja Otroški vlak. Z njim bo potovalo 400 otrok z območij v Italiji, ki jih je prizadel potres. Pobuda poteka pod okriljem programa Dvorišča za pogane, ki ga pripravlja Papeški svet za kulturo, in v sodelovanju z italijanskimi železnicami.

Otroški vlak bo v Vatikan prispel 3. junija, na njem pa bodo otroci, stari od 6 do 12 let, iz krajev Amatrice, Accumoli, Norcia, Arquato in Tronto, torej krajev osrednje Italije, ki jih je v zadnjem letu prizadel močan potres.

»Papež je takoj z navdušenjem sprejel zamisel, saj je obiskal ta območja trpljenja, pa tudi upanja,« je na predstavitvi dogodka povedal predsednik Papeškega sveta za kulturo kardinal Gianfranco Ravasi in dodal, da otrokom po eni strani mnogo bolj kot odraslim uspe preživeti in predelati tudi tragične izkušnje. Po drugi strani pa se od njih lahko veliko naučijo tudi odrasli.

Dogodek bo letos potekal na okoljevarstveno obarvano temo: Mali popotniki, veliki ambasadorji, varuhi Zemlje. Otroci bodo v Vatikan prišli s posebnim poslanstvom: biti zagovorniki okolja, ki se ga ne sme več izkoriščati na tako sebičen način, ampak ga varovati s spoštovanjem in vzpostavljanjem ravnovesja.

Otroški vlak v Vatikan prihaja že peto leto po vrsti. Tokrat v pobudi sodeluje še italijanski senat. Predsednik Pietro Grasso je povedal, da popotresna obnova ne poteka tako hitro, kot so pričakovali. Vendar pa je treba po njegovih besedah obnovo vzeti kot priložnost. Ko je bil leta 1997 potres v pokrajini Marche, so vse najpomembnejše stavbe obnovili po novih protipotresnih kriterijih.

Za omenjenih 400 otrok, ki bodo 3. junija z vlakom pripotovali v Vatikan, bo vrhunec dogodka srečanje s papežem. Zastavili mu bodo nekaj vprašanj in mu predali knjigo več strokovnjakov, arhitektov, psihiatrov in seizmologov z nasveti, kako ravnati v primeru potresa.

 

Ne spreglejte: