Ljubljana, ponedeljek, 21. maj 2018, 01:27

Marija Magdalena - oznanjevalka krščanskega upanja

Papež Frančišek
Foto © Radio Vatikan

"Srečanje z Vstalim odpira nov pogled na življenje!"

Pred romanjem v Fatimo je papež Frančišek sredino katehezo namenil Mariji, materi upanje. Tokrat je razmišljanje o krščanskem upanju nadaljeval z Marijo Magdaleno, ženo, ki je prva videla vstalega Gospoda. Ta ji je naročil, naj novico o vstajenju posreduje naprej. S tem je po papeževih besedah postala apostol krščanskega upanja.

Papež Frančišek je niz katehez o krščanskem upanju začel z Marijo Magdaleno, ki je po poročanju evangelija prva videla vstalega Jezusa. Evangelist Janez pripoveduje, kako je šla na velikonočno jutro h grobu in videla, da je prazen; vrnila se je in to sporočila Petru in drugim učencem. Še enkrat se je vrnila h grobu, da bi se izjokala zaradi Jezusove smrti in kraje njegovega mrtvega telesa. Tam je srečala Vstalega, ne da bi vedela, kdo je. Šele, ko jo je poklcal po imenu: »Marija!«, je spoznala, da je Jezus. Papež je ob tem pripomnil: »Kako lepo je vedeti, da se je Vstali prvič, kot pravi evangelij, prikazal na tako zelo oseben način! Da je nekdo, ki nas pozna, ki vidi naša trpljenja in razočaranja, ki je ganjen ob nas in nas kliče po imenu.« To prvo srečanje z Vstalim se odvijalo na izrazito osebni ravni.

Tudi naše srečanje z Vstalim je podobno. Jezus nas kliče po imenu; pozna nas, bdi nad nami. Naše srečanje z njim nas osvobaja žalosti, nam vliva upanje; spreminja naš svet in odpira nov pogled na življenje. V nadaljevanju je papež opozoril Marijo, naj se ga ne oklepa, ampak gre in veselo novico o vstajenju posreduje drugim. Marija Magdalena s tem postane »apostol« - oznanjevalka krščanskega upanja. Na njeno pripročnjo, naj se tudi mi na novo srečamo z vstalim Jezusom, ki nas kliče po imenu, spreminja našo žalost v veselje in nas pošilja, da bi s svojim življenjem pričali, da je res vstal, je še dejal papež.


vabljeni k ogledu

Ne spreglejte: