Ljubljana, nedelja, 23. september 2018, 02:38

Papež v svetišču Marije Usmiljenja: Kot bratje se poglejmo iz oči v oči

Papež Frančišek se mudi na obisku v Litvi. Popoldne je obiskal svetišče Device Usmiljenja. V nagovoru je nakazal kakšna naj bi bila Evropa.


Papež prispel v Litvo

Papež Frančišek je dopoldne prispel v Litvo, kjer bo ostal do jutri zvečer. V ponedeljek bo v okviru svojega 25. mednarodnega potovanja obiskal Latvijo, v torek pa še Estonijo, kjer je le odstotek katoličanov, skoraj polovica prebivalcev pa se je izreklo za neverujoče.


Dan Alzheimerjeve bolezni

Zaznamujemo svetovni dan Alzheimerjeve bolezni, ki sodi med največje zdravstvene, socialne in finančne izzive sodobne družbe. Skupnost socialnih zavodov Slovenije ob tem poziva k sistemu dolgotrajne oskrbe, ki bo pravičen tudi za osebe z demenco. Sedanji sistem namreč te obolele in njihove svojce po ugotovitvah skupnosti zavodov dodatno kaznuje.


Pred nami je Slomškov god

V ponedeljek bo Cerkev v Sloveniji obhajala god blaženega škofa Antona Martina Slomška, zato bo že to soboto na Ponikvi Slomškov dan, 23. septembra pa Slomškova nedelja.


Cukjati se ob polemiki o Črnčecu sprašuje o kredibilnosti Šarca

Koalicijo pod vodstvom Marjana Šarca še naprej deli državni sekretar Damir Črnčec, ki ga je predsednik vlade imenoval za državnega sekretarja v svojem kabinetu. Požel je vrsto kritičnih opazk, pojavlja se tudi dvom, kaj to pomeni za novo vlado nasploh.


Rok Metličar izvoljen za upravitelja celjske škofije

Zbor svetovalcev Škofije Celje je po odpovedi službi celjskega škofa Stanislava Lipovška za škofijskega upravitelja izvolil Roka Metličarja, nadžupnika v Laškem, dekana Dekanije Laško in predsednika Škofijske Karitas Celje. Škofijski upravitelj ima po Zakoniku Cerkvenega prava dolžnosti in oblast krajevnega škofa, razen v primerih, ki so po naravi škofovske službe in po pravu pridržani škofu.


Milharčič: Škof je oče duhovniku, a tudi zlorabljenemu otroku

V oddaji Pogovor o smo odprli temo, ki zadnje tedne še pogosteje polni vsebine medijev in sicer spolne zlorabe v Cerkvi. V studiu z nami sta bila člana Ekspertne skupine za reševanje primerov spolnih zlorab pri SŠK predsednik, Lojze Milharčič in pravnik dr. Andrej Naglič ter družinska terapevtka Milena Svetlin. V prvem delu oddaje smo pregledali, kako je z zaščito otrok v cerkvenih ustanovah pri nas, kakšni so postopki in kaj pravi statistika.


Papež: Nikoli ne žalite staršev drugih

Papež Frančišek je razmišljanje pri današnji splošni avdienci osredotočil na 4. Božjo zapoved. Ob tem je ljudi spodbudil, naj spoštujejo svoje starše, čeprav niso popolni. Hkrati jih je pozval, naj nikoli ne žalijo mame ali očeta nekoga drugega.

 


Blagoslovili doprsni kip teologa in domoljuba Lamberta Ehrlicha

Mineva 140 let od rojstva teologa Lamberta Ehrlicha, ki ga je Varnostno obveščevalna služba med 2. svetovno vojno ubila zaradi strahu pred njegovim vplivom na mlade, njegovih organizacijskih sposobnosti in vizionarskega programa za samostojno Slovenijo. V Novi Slovenski zavezi in Združenju ob Lipi sprave so obletnico zaznamovali s sveto mašo in blagoslovom doprsnega kipa na ljubljanskih Žalah. Slovesnost je vodil nadškof Stanislav Zore. Udeležili pa so se je tudi predstavniki javnega življenja, med njimi predsednik SDS Janez Janša.


Papež Frančišek sprejel odpoved službi celjskega škofa msgr. Stanislava Lipovška

Papež Frančišek je sprejel odpoved službi celjskega škofa msgr. dr. Stanislava Lipovška, ki je svetemu očetu v skladu s kanonskim pravom ob 75. letu starosti ponudil svoj odstop. Z današnjim dnem je tako škofovski sedež v Celju izpraznjen, zbor svetovalcev pa mora v osmih dneh izvoliti škofijskega upravitelja.


Novejše novice | Starejše novice