Ljubljana, sobota, 24. februar 2018, 17:02

Ko boš srečala papeža, ga poljubi v mojem imenu!

Organizacija Pomoč Cerkvi v stiski bo z nocojšnjo osvetlitvijo Koloseja v Rimu z rdečo barvo opozorila na številne preganjane kristjane po vsem svetu. Krvavo rdeče bodo hkrati osvetlili tudi cerkvi v Mosulu v Iraku in v Alepu v Siriji. Papež Frančišek pa je že dopoldne sprejel žrtve preganjanja in sicer hčerko in moža pakistanske kristjanke Asie Bibi, ki je že devet let v zaporu, ter Nigerijko, ki so jo dve leti zadrževali in mučili skrajneži islamske skupine Boko Haram.


Žan Košir osvojil olimpijski bron v paralelnem veleslalomu

Deskar Žan Košir je osvojil bron v paralelnem veleslalomu na olimpijskih igrah v Južni Koreji. Gre za drugo slovensko olimpijsko kolajno na teh igrah, potem ko je biatlonec Jakov Fak osvojil srebro na 20-kilometrski posamični preizkušnji. Košir je v današnjem malem finalu premagal Francoza Sylvaina Dufourja.


Papež marca k p. Piju; komu bo na veliki četrtek umival noge, še ni znano

Papež Frančišek se je s sodelavci včeraj dopoldne vrnil s postnim duhovnih vaj. Marca pa se že začnejo tradicionalne bogoslužne slovesnosti, ki jih papež vsako leto obhaja pred in med velikonočnimi prazniki. Med najpomembnejšimi so križev pot v Koloseju na veliki petek, velikonočna vigilija v baziliki sv. Petra ter maša in blagoslov »mestu in svetu« na velikonočno nedeljo, 1. aprila.


Papež po koncu postnih duhovnih vaj: Cerkev ni kletka za Svetega Duha

Papež Frančišek in člani rimske kurije so sklenili postne duhovne vaje. Od nedelje do danes jih je gostil kraj blizu Rima. Tokrat so razmišljali ob meditacijah duhovnika Joseja Tolentina, zadnja je govorila o blagrih. Sveti oče se je Tolentinu zahvalil za vodenje postnih duhovnih vaj.


Maver ob obletnici Drnovškove smrti: Njegova dediščina je izrazito mešana

Mineva deset let od smrti nekdanjega premierja in predsednika republike Janeza Drnovška. Ob obletnici je v Narodnem Muzeju potekal simpozij, na katerem so sodelovali zgodovinarji, novinarji in sopotniki iz vseh obdobij njegovega delovanja, že včeraj so tam odprli tudi razstavo o njem ter organizirali dražbo njegovih del. Predsednik Borut Pahor je položil venec na grobu v Zagorju, kjer pa bo popoldne tudi spominska slovesnost.


Po lanski Fatimi je letos »hit« Medžugorje

V Fatimi te dni potekajo mednarodne delavnice o verskem turizmu. Udeležuje se ga preko 500 udeležencev iz različnih koncev sveta, od Južne Amerike, Afrike, Evrope in Azije. Udeleženci so v treh skupinah, kupci, razstavljavci in ponudniki, med slednjimi je tudi Romarski urad Brezje, ki ga tam zastopa direktorica Andreja Eržen Firšt.


Obhajamo Dan posta in molitve za mir

Na pobudo papeža Frančiška obhajamo dan posta in molitve za mir, predvsem za Kongo in Južni Sudan. Sveti oče je k temu povabil vse kristjane in tudi vernike drugih ver, in sicer že v nedeljo, 4. februarja, med opoldanskim nagovorom po molitvi angelovega češčenja.


Papež v poslanici mladim: Ne postanite ’fake’, da bi bili všečni

V Vatikanu so danes objavili papeževo poslanico za 33. svetovni dan mladih, ki ga bomo letos 25. marca obhajali po škofijah. Frančišek mlade vabi, naj si ne ustvarjajo lažne identitete z namenom, da bi bili všečni.


Škofje pred obiskom ad limina: Tako negativne drže do Cerkve skoraj ni nikjer v Evropi

Slovenski škofje prihodnji teden začenjajo obisk ad limina v Rimu. Gre za romanje na grobove apostolov Petra in Pavla, hkrati bodo vatikanskim uradom med drugim poročali o stanju vere v državi, ekonomskem stanju škofij, duhovniških in redovniških poklicih. S papežem Frančiškom se bodo srečali v četrtek, 1. marca.


Mladi ne samo na smučišča in kopališča, ampak tudi na duhovne vaje in romanja

Smo v času zimskih počitnic in izbira dejavnosti v tem času je zelo pestra. Mnogi se odločajo za obisk smučišč, drugi se sproščajo na kopališčih, spet drugi se udeležujejo delavnic, ki jih organizirajo razne organizacije, ali pa svoj prosti čas preživljajo doma. So pa tukaj tudi duhovne vaje, romanja in skavtske ter druge počitniške aktivnosti.


Novejše novice | Starejše novice