Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

VIDEO: Papež Frančišek kot romar prispel v Fatimo: S Kristusom in Marijo ostajamo v Bogu

Cerkev po svetu | 12.05.2017, 23:05

Papež Frančišek je prispel na dvodnevni obisk na Portugalsko, kjer bo v Fatimi za svetnika razglasil pastirčka Frančiška in Jacinto, ki se jima je 13. maja 1917, torej pred natanko sto leti še skupaj z Lucijo prvič prikazala Marija.

Portugalski predsednik Marcelo Rebelo de Sousa, je dan pred stoto obletnico Marijinih prikazovanj v Fatimi,  v letalski bazi Monte Real sprejel papeža Frančiška, ki bo jutri za svetnika razglasil fatimska pastirčka Frančiška in Jacinto Marto. Papeža so v Fatimi sprejeli zvonovi ter nepregledna množica romarjev, Mariji je najprej izročil šopek cvetja ter po posebni molitvi vernike tudi blagoslovil. Romarjem se je znova pridružil zvečer, ko je blagoslovil sveče, zbrane nagovoril in z njimi molil rožni venec o čemer lahko vse preberete v badaljevanju. 

Sveti oče je pred odhodom na letalo potovanje, kot smo že navajeni, izročil Marijinemu varstvu, saj je pred tem na njen oltar v baziliki Marije Snežne v Rimu položil cvetje in se ustavil v molitvi. V Fatimi jutri pričakujejo milijon romarjev. 

Papež v Fatimi pred molitvijo: S Kristusom in Marijo ostajamo v Bogu

Papež Frančišek se je zvečer v Kapeli prikazanja najprej zbral v tihi molitvi. Sledil je blagoslov sveč, sveti oče je svojo po poročanju Radia Vatikan prižgal na velikonočni sveči, zatem pa zbrane vernike pozdravil. Med drugim je dejal, da čuti, da mu jih je zaupal Jezus, in sprejemam in izročam Jezusu vse, še posebej tiste, ki to najbolj potrebujejo, kakor nas je naučila moliti Marija. „Ona, mila in skrbna Mati, naj jim izprosi Gospodov blagoslov,“ je dejal papež na začetku nagovora.

„S Kristusom in Marijo ostajamo v Bogu. Če namreč hočemo biti kristjani, moramo biti marijanski, moramo priznati temeljni, življenjski in previdnostni odnos, ki povezuje Marijo in Jezusa in ki nam odpira pot, ki vodi k njemu,“ je nadaljeval sveti oče, ki je nato vsem zbranim zastavil vprašanje, kdo je Marija za nas? „Vsakokrat, ko se ozremo na Marijo, spet verujemo v revolucionarno moč nežnosti in ljubezni. Pri njej vidimo, da ponižnost in nežnost nista kreposti slabotnih, ampak močnih, ki jim ni treba slabo ravnati z drugimi, da bi se počutili pomembne,“ je dejal in vse povabil, da bi z Marijo postali znamenje in zakrament usmiljenja Boga, ki vedno in vse odpušča. „Edina možnost za poveličanje, ki jo imam, je tole: da me tvoja Mati vzame v naročje, me pokrije s svojim plaščem in me postavi ob tvoje srce. Tako bodi.“

Papež s svečko
Papež s svečko © RV/AP
Prihod papeža na Portugalsko 

Papež Frančišek se je po prihodu v letalsko bazo po sprejemu z vojaškimi častmi, najprej zasebno srečal s portugalskim predsednikom. Na letališču sta zadoneli vatikanska in portugalska himna, nato je predsednik Sousa svetemu očetu predstavil portugalsko delegacijo, v kateri so bili predstavniki države in pripravljenega odbora. Frančišek je nato predstavil vatikansko oziroma svojo delegacijo med katero sta bila tudi vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin in fatimski nadškof António Augusto dos Santos Marto.

Papež Frančišek je po zasebnem srečanju s portugalskim predsednikom le temu izročil mozaik Fatimske Marije s pastirčki in verniki s svečkami. Gre za posebno izdelavo mozaika, ki se je uporabljala pri delih v vatikanski baziliki. Darilo je zelo pomenljivo, saj je njen sestavni del tudi logotip obiska, ki vsebuje rožni venec. K molitvi slednjega je pastirčke povabila tudi Marija. Svetega očeta so ves čas spremljali romarji ter številni otroci in njihovo petje, mnogi so bili oblečeni v podobna oblačila, kot so bili fatimski pastirčki.

Papež Frančišek
Papež Frančišek © RV

Papež se je v kapeli vojaške baze, pred katero so ves čas prevali predstavniki vojaškega pevskega zbora, ustavil ob Marijinem kipu ter nato pozdravil vojake, ki so bili ranjeni na misijah. Po vpisu v knjigo gostov je vodstvu vojaške baze v darilo izročil relief svetega Frančiška Asiškega.

Papež v kapeli vojaške baze
Papež v kapeli vojaške baze © RV

Papež ob prihodu v Fatimo zbrano molil ob kipu Marije

Iz vojaškega oporišča je sveti oče v helikopterju odletel v Fatimo, kjer ga je pričakalo več sto tisoč romarjev iz vsega sveta. Nepregledna množica je svetega očeta, ki je bil po poročanju portugalskih medijev v papamobilu ves čas nasmejan in z roko pozdravljal zbrane, spremlja od letališča vse do trga pred baziliko. Ob prihodu se je sveti oče najprej ustavil v Kapeli prikazovanj, kjer je ob kip Marije položil šopek cvetja, nato pa nekaj minut skupaj z verniki tiho molil ob njem. Zrl je v Marijino podobo, ki nosi v kroni krogle, ki so ob atentatu zadele svetega papeža Janeza Pavla II. ter nato molil posebno molitev po kateri je Mariji izročil še zlat šopek vrtnic.

Del molitve papeža Frančiška:

"O milostljiva, o dobrotljiva,
o sladka Devica Marija,
Kraljica fatimskega rožnega venca!
Stori, da posnemamo zgled blaženih Frančiška in Hijacinte,
in vseh, ki se posvečajo oznanjevanju evangelija.
Tako bomo prehodili vsako pot,
hodili kot romarji po vseh poteh,
podrli bomo vse zidove,
ter prešli vse meje,
šli ven proti vsem obrobjem,
razodevajoč Božjo pravičnost in mir."
Celotna molitev!

Tudi pred blagoslovom vernikov je sveti oče še nekaj trenutkov molil pred Marijino podobo. "Gospod Luči naj vas blagoslovi: V imenu Očeta in Sina in Svetega duha. Amen," je trenutke pred kapelo sklenil papež Frančišek.

Papež Frančišek pred kipom Marije
Papež Frančišek pred kipom Marije © RV

Trg pred baziliko
Trg pred baziliko © RV
Fatima, znamenje upanja za naš čas

Škofje Portugalske škofovske konference so se v pastirskem pismu ob stoletnici Marijinih prikazovanj v Fatimi najprej zahvalili „Bogu, ki nam je dal doživeti ta milostni dogodek, in ponovno potrditi sodobnost fatimskega sporočila za poživitev naše vere in zavzetosti za oznanjevanje“. Prepričani so, da fatimsko sporočilo navdihuje Cerkev, da najde in poglobi znamenja svojega marijanskega obličja. „Fatimsko sporočilo spodbuja tudi preroško delovanje v sodobnem svetu, v soočenju z nepravičnostmi in z vsemi pojavi izključevanja, kakršna koli že je njihova korenina,“ so zapisali škofje in dodali, da smo v zvestobi fatimski karizmi poklicani, „da sprejmemo povabilo v delo za napredovanje in obrambo miru med narodi z razkrinkavanjem in zoperstavljanjem pokvarjenim mehanizmom, ki jih soočajo ljudstva in narodi: razumarska in individualistična nadutost, ravnodušen in subjektivističen egoizem, ekonomija brez morale ali politika brez sočutja. Fatima se dviga kot preroška beseda, ki obsoja zlo in zavezuje v skrb za dobro s spodbujanjem pravičnosti in miru, z ovrednotenjem in spoštovanjem dostojanstva vsakega človeka.“

Poudarjajo še, da se poslanstvo kristjanov razodeva v prizadevanju, da naredimo vse, da bi zadržali oblast zla in da bi rasla moč dobrega. „Cerkev se ob praznovanju stoletnice veseli daru fatimskega dogodka, na romarski poti neizmerne množice romarjev, ki želijo piti iz evangelija ob fatimskih izvirih in se izročajo materinski skrbi Gospe rožnega venca. Fatimsko svetišče ostaja kraj poživljanja vere in življenja Cerkve. Njeno sporočilo nas spodbuja, da stopimo na pot notranje prenove, oprti na besedo Jezusa, Marijinega Sina: »Zaupajte, jaz sem svet premagal« (Jn 16,33). Kolikor skupnost vernih sprejme Marijo medse, toliko bo lahko podarila svetu Božjo Luč, ki napolnjuje Srce deviške Matere, varuhinje neomajnega upanja v zmagoslavju ljubezni nad dramami zgodovine.“

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...