Ljubljana, sobota, 26. maj 2018, 10:22

Papež odhaja v Fatimo

Fatima
Foto © ARO

Papež Frančišek po popoldne odpotoval na svoj obisk Fatime, na Portugalsko pa bo prispel malo po 17. uri. Nocoj je predviden blagoslov sveč in molitev rožnega venca, jutri dopoldne pa bo med slovesno sveto mašo na ploščadi pred baziliko za svetnika razglasil pastirčka Frančiška in Jacinto. V video sporočilu pred odhodom je sveti oče zatrdil, da bo ves svet, brez izjeme, zaupal Mariji.

Na deset tisoče romarjev iz več kot 50 držav se v teh urah zgrinja v fatimsko svetišče, da bi skupaj s papežem Frančiškom obhajali 100. obletnico Fatime. Posebno veselje je za Radio Vatikan izrazil oče brazilskega dečka Lucasa Maede, katerega čudežna ozdravitev je vodila do razglasitve dveh pastirčkov za svetnika. Oba starša se bosta jutri udeležila tudi slovesnosti kanonizacije. Tam pa bo tudi 104-letni duhovnik, ki je bil rojen že takrat, ko se je Marija prikazala pastirčkom. Predvideno je tudi njegovo srečanje s svetim očetom.

Tiskovni predstavnik lizbonske nadškofije Nuno Rosario Fernandes je povedal, da vsa dežela pričakuje njegov prihod. Zatrdil pa je tudi, da je fatimsko sporočilo danes še kako aktualno. Marija je pred sto leti govorila o spreobrnjenju, miru in usmiljenju. »In tega svet danes potrebuje. Dovolj je pogledati, kaj se dogaja v Siriji, v Koreji, med ZDA in Rusijo. Vse to, kar živimo danes, nam govori, da je sporočilo še kako aktualno in je prav tisto, kar svet potrebuje.« Po Fernandesovih besedah moramo spremeniti svoja srca, se odpreti Bogu in ljudem ter iti ven, naproti vsem ljudem, kamor nas vabi papež Frančišek.

Romarji prihajajo v Fatimo
Romarji prihajajo v Fatimo

Komentatorji sicer pravijo, da bo njegovo romanje v Fatimo najlažje potovanje doslej, vsaj kar se varnosti tiče, prav tako ne bo politično nabito,kot recimo nazadnje v Egiptu.

Kljub temu pa je to potovanje daleč od tega, da bi bilo nepomembno. Prvič, obeležil bo 100-letnico Marijinega prikazovanja – sporočilo je jasno, poziv k okrepitvi vere, molitvi rožnega venca in poziv k spreobrnjenju. Drugič: za svetnika bo razglasil fatimska pastirčka, Frančiška in Jacinto Marto, ki bosta tako postala najmlajša svetnika, nemučenca v zgodovini Cerkvi.

Spomnimo tudi, da je Marija prosila, da Rusijo posvetijo Marijinemu Brezmadežnemu Srcu. Komentatorji menijo, da papež tokrat verjetno ne bo omenjal Rusije. Ampak kot je sam rekel, bo Mariji zaupal usodo človeštva. In ji zaupal ves svet, brez izjeme. Posredno bo torej Rusijo znova posvetil Marijinemu brezmadežnemu srcu.


Ne spreglejte: