Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Mašniško posvečenje (foto: RV)
Mašniško posvečenje

VIDEO: Papež Frančišek novomašnikom: Božjo besedo oznanjajte tudi s svojim življenjem

| 07.05.2017, 14:14 Andrej Šinko

V baziliki sv. Petra v Vatikanu je papež Frančišek na današnjo 4. velikonočno nedeljo, ki je nedelja Dobrega Pastirja, med dopoldansko sveto mašo posvetil deset novih duhovnikov. Štirje današnji novomašniki prihajajo iz papeškega bogoslovnega semenišča, dva iz škofijskega kolegija Redemptoris Mater ter štirje iz drugih rimskih kolegijev.

Sveti oče je desetim diakonom, ki so prišli v baziliko sv. Petra z željo prejeti mašniško posvečenje, spregovoril kar na podlagi obrednega nagovora, ki ga lahko slišimo sicer vedno duhovniškem posvečenju. Pa vendar je vanj spontano vnesel toliko konkretnih očetovskih napotkov, ki jih bodo spremljali v vsem njihovem bodočem življenju in poslanstvu. V obredniku je zapisano, da je Jezus učence izbral, bi nadaljevali njegovo poslanstvo učitelja, duhovnika in pastirja.

Sveti oče je pojasnil: »Gospod Jezus jih ni izbral za to, da bi ustvarili kariero, temveč da bi služili.« Za tem jih je povabil, naj vztrajno prebirajo in premišljujte Božjo Besedo, da bi verovali to, kar so prebrali, učili to, kar so v veri prejeli in živeli to, kar so učili. Ob tem je dodal: »Ne imejte preveč razumarskih in izpiljenih pridig. Govorite preprosto, govorite srcem. In takšna pridiga bo prava hrana.«

Papež Frančišek jih je spomnil še, da naj bo predvsem prijeten vonj njihovega življenja v veselje in oporo vernikom, saj beseda brez pričevanja življenja ne služi. Tik pred posvetitvijo jih opozoril, da je bolje narediti korak nazaj, kot živeti dvojno, dvolično, kar je težka bolezen, v Cerkvi.

V nadaljevanju je bodočim duhovnikom skoraj roteče še dejal: »V Kristusovem imenu in v imenu Cerkve vas lepo prosim, bodite usmiljeni. Vedno! Ne nalagajte na ramena vernikov bremena, ki jih tudi sami ne morete nositi. Takšne učitelje je Jezus opominjal in jih imenoval hinavce.« Ob tem jih je spodbudil, naj v bodočem poslanstvu ne opuščajo možnosti, dotika Jezusovega trpečega telesa v bolnih, ki jih bo posvečeval in zbliževal s Kristusom.

Ob koncu je še dejal: »Bodite veseli, res veseli in nikoli žalostni! Tudi sredi trpljenja, nerazumevanja in lastne grešnosti živite v veselju Kristusovega služenja.« Po zgledu Dobrega Pastirja, ki ni prišel da bi mu stregli, temveč da bi sam stregel, naj ne bodo gospodje temveč pastirji.

Opoldne je nato papež Frančišek, kakor navadno ob nedeljah, množico zbrano na Trgu sv. Petra nagovoril z okna apostolske palače v Vatikanu. Približal jim je lik Jezusa Dobrega Pastirja, ki je naš resnični prijatelj. Povabil je, naj njegov glas pozorno ločimo od drugih glasov, saj je le on skrbni in pravi vodnik, ki življenju daje smisel. Naj podprti z Marijino priprošnjo, glasu Dobrega Pastirja sledijo vsi, ki jih kliče k hoji za seboj, je papež Frančišek sklenil svoj opoldanski nagovor.

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...