Ljubljana, petek, 23. februar 2018, 03:13

Papež v poslanici mladim: Ne postanite ’fake’, da bi bili všečni

V Vatikanu so danes objavili papeževo poslanico za 33. svetovni dan mladih, ki ga bomo letos 25. marca obhajali po škofijah. Frančišek mlade vabi, naj si ne ustvarjajo lažne identitete z namenom, da bi bili všečni.


Škofje pred obiskom ad limina: Tako negativne drže do Cerkve skoraj ni nikjer v Evropi

Slovenski škofje prihodnji teden začenjajo obisk ad limina v Rimu. Gre za romanje na grobove apostolov Petra in Pavla, hkrati bodo vatikanskim uradom med drugim poročali o stanju vere v državi, ekonomskem stanju škofij, duhovniških in redovniških poklicih. S papežem Frančiškom se bodo srečali v četrtek, 1. marca.


Mladi ne samo na smučišča in kopališča, ampak tudi na duhovne vaje in romanja

Smo v času zimskih počitnic in izbira dejavnosti v tem času je zelo pestra. Mnogi se odločajo za obisk smučišč, drugi se sproščajo na kopališčih, spet drugi se udeležujejo delavnic, ki jih organizirajo razne organizacije, ali pa svoj prosti čas preživljajo doma. So pa tukaj tudi duhovne vaje, romanja in skavtske ter druge počitniške aktivnosti.


Turistični vodniki svoj dan obeležujejo z vodenji po Sloveniji

Na današnji mednarodni dan turističnih vodnikov so po državi pripravili številna brezplačna vodenja. Tako si je bilo mogoče ogledati nekatera mesta, med njimi Ljubljano, Maribor, Piran, Kranj in Bled. Namen omenjenih ogledov pa je seznaniti domačine s pomembnostjo dela turističnih vodnikov kot ambasadorjev destinacije, pa tudi predstavitev kulturne in naravne dediščine lokalnega okolja.


Tolentino: Umirati začnemo, ko se odrečemo žeji

Papež Frančišek in člani rimske kurije nadaljujejo postne duhovne vaje. Včeraj je duhovnik Jose Tolentino, ki je pripravil tokratne meditacije, spregovoril o žeji po ničemer in o Jezusovi žeji.


Število kardinalov volivcev se je zmanjšalo na 118

Italijanski kardinal Paolo Romeo je dopolnil 80 let. To pomeni, da ne bo mogel glasovati v prihodnjem konklavu. Število kardinalov volivcev se je tako zmanjšalo na 118.


Dr. Črnčec o münchenski konferenci: Dobili smo sliko stanja, zdaj so na vrsti dejanja

Za nami je varnostna konferenca v Münchnu. Po njeni 54. izvedbi je predsedujoči, nemški diplomat Wolfgang Ischinger, povlekel mračen sklep - da smo slišali, kaj je v svetu narobe in čemu se je treba izogniti, a da konkretnih predlogov v smeri boljše prihodnosti ni. Naš strokovnjak za varnostna vprašanja dr. Damir Črnčec ni tako črnogled, saj smo po treh dneh razprav in soočenih mnenj dobili sliko stanja, a zdaj se moramo lotiti dela.


Tolentino: Ni preprosto priznati, da smo žejni

Papež Frančišek in člani rimske kurije so zbrani na duhovnih vajah v kraju Arricia južno od Rima. Tokrat je meditacije pripravil duhovnik Jose Tolentino iz katoliške univerze v Lizboni, ki je tudi svetovalec Papeškega sveta za kulturo. Osrednja tema je Hvalnica žeji. Zbrali smo poudarke prvih razmišljanj.


Deset nasvetov za dober postni čas

Pogosto se katoliški verniki sprašujemo: »Kaj storiti v postu?« Post: »Čas za vajo v bolj krščanskem življenju in za pripravo na bližnjo veliko noč z dobro pripravljenim srcem. Program poznamo že dolgo: moliti, postiti se in deliti. Toda vsakokrat ga lahko uresničujemo drugače.«


Nadškof Scicluna štiri ure z žrtvijo zlorab v primeru Barros

Vatikanski preiskovalec za področje spolnih zlorab malteški nadškof Charles Scicluna se je v New Yorku srečal z glavno pričo v primeru čilskega škofa Bárrosa, ki ga obtožujejo prikrivanja spolnih zlorab. Gre za novinarja Juana Carlosa Cruza, ki je po srečanju povedal, da je prvič začutil, da mu je nekdo resnično prisluhnil.


Novejše novice | Starejše novice