Ljubljana, sreda, 16. avgust 2017, 19:22

Papež: Pedofilija je absolutno grozodejstvo, težek greh

Pedofilija je absolutno grozodejstvo, težek greh, ki je v protislovju z vsem, kar uči Kristus. Tako je papež Frančišek zapisal v predgovoru h knjigi z naslovom »Odpuščam vam, pater. Zlorabljen, a ne uničen.« Napisal jo je 57-letni Švicar Daniel Pittet, ki je bil med 9-im in 13-im letom sam žrtev spolnih zlorab s strani švicarskega kapucina.


Goduje sv. Rok, priprošnjik zoper razne nalezljive bolezni

Večina romarskih cerkva pri nas je Marijinih, nekaj pa je tudi takih, ki so posvečene svetnikom, katerim so se naši verni predniki priporočali kot priprošnjikom v sili. Med te spada tudi sveti Rok, ki ima na slovenskih tleh precej cerkva, povečini podružnic. Njegovo značilno podobo ali kip, ko kaže kužno rano na svojem stegnu in mu pes prinaša kruha v gobcu, vidimo na številnih stranskih oltarjih in znamenjih. Ta podoba pove, da je Rok zavetnik proti kužnim boleznim; še danes pa se mu priporočajo bolniki, ki imajo rane ali pa bolne noge.


FOTO in AVDIO: Nuncij v Turnišču ob praznovanju visokega jubileja cerkve

Ob 750. obletnici omembe stare cerkve v Turnišču je tam sveto mašo dopoldne daroval apostolski nuncij v Sloveniji nadškof Juliusz Janusz. Z njim je poleg drugih duhovnikov somaševal murskosoboški škof ordinarij Peter Štumpf. Ob tej priložnosti je škofija s posebnim odlokom vernikom poklonila prejem posebnega papeškega blagoslova s popolnim odpustkom, ki ga je nuncij podelil po sveti maši.


Marijino vnebovzetje je praznik upanja

V Katoliški Cerkvi danes praznujemo Marijino vnebovzetje ali Veliki šmaren, ki je tudi največji Marijin praznik. Slovesna bogoslužja bodo potekala po številnih cerkvah, posvečenih Mariji. Marsikje so se na praznik pripravili že sinoči, s procesijami in nočnim bdenjem.


Veliki šmaren letos v znamenju 25-letnice posvetitve slovenskega naroda Mariji

Letošnje praznovanje velikega šmarna bo v znamenju 25-letnice posvetitve slovenskega naroda Mariji. Po osamosvojitvi so se namreč slovenski škofje odločili, da bodo naš narod posvetili Mariji, prvič so to storili 15. avgusta 1992. Od takrat obnovitev posvetitve ponovijo vsako leto. Dogajanje v Sloveniji je sicer že danes predpraznično obarvano. Škofje bodo nocoj, na vigilijo praznika, darovali slovesne svete maše, osrednje slovesnosti pa bodo jutri dopoldne.


Papež Frančišek: Vera v Boga nam daje gotovost tudi v preizkušnjah

Kljub vročemu dopoldnevu se je na Trgu sv. Petra v Vatikanu tudi danes zbrala množica romarjev. Želeli so videti papeža Frančiška, slišati njegovo besedo, skupaj z njim moliti angelovo čaščenje in prejeti blagoslov. Njegovega posebnega pozdrava so se razveselili zlasti mladi skavti iz Trevisa in Vicenze ter udeleženci narodnega kongresa frančiškanske mladine. Vsem prisotnim pa je sveti oče položil na srce temeljno sporočilo evangeljskega odlomka današnje 19. nedelje med letom, ki govori o globokem pomenu zaupanja v Jezusovo moč in prisotnost v raznih preizkušnjah življenja.


Civilna iniciativa Gozd proti umestitvi poslovne cone Dramlje

V Šentjurju je nastala Ljudska iniciativa Gozd - Gibanje za ohranitev zelene dežele. Od občine pričakujejo, da prepreči nadaljnje uničevanje kmetijskih zemljišč, mokrišč in gozdov. V tej luči poudarjajo predvsem nastajanje poslovne cone v Dramljah, saj se ne strinjajo z njeno umestitvijo. Gibanje zbira podpise za peticijo, napoveduje pa tudi javni shod po počitnicah.


Mednarodni dan mladih posvečen vlogi mladih pri graditvi miru

Danes obeležujemo mednarodni dan mladih, ki je z letošnjo osrednjo temo Mladi za mir posvečen vlogi mladih pri graditvi miru ter njihovemu prispevku k preprečevanju konfliktov, socialni pravičnosti in trajnostnemu miru. Ta dan je tudi priložnost, da se opozori na probleme mladih kot so vstop mladih na trg dela ter iskanje trajnejše namestitve.


Prekmurje tokrat udarilo še neurje z orkanskim vetrom

V številnih krajih po državi je včeraj popoldne besnelo neurje. Najhuje je bilo na Štajerskem in v Prekmurju. O podrtih drevesih in odkritih strehah so med drugim poročali iz Ljutomera, Zavrča, Lendave in Gornje Radgone. V drugi polovici noči se je vreme umirilo, danes pa odpravljajo posledice.


Papež belgijsko redovno skupnost poziva, naj preneha izvajati evtanazijo v svojih bolnišnicah

Papež Frančišek je belgijsko moško redovno skupnost, ki skrbi za bolnike in prizadete, pozval, naj preneha nuditi možnost evtanazije na svojih psihiatričnih klinikah. Kongregacija Bratov ljubezni, ki jo je leta 1899 ustanovil belgijski duhovnik, je maja letos napovedala, da bo zdravnikom dovolila izvajati evtanazijo v svojih 15-ih psihiatričnih bolnišnicah v Belgiji. Vrhovni predstojnik reda se s tem ne strinja, a očitno je moral za pomoč zaprositi tudi papeža. Če se do konca avgusta ne bodo odpovedali izvajanju evtanazije, bodo sledili ukrepi po zakoniku cerkvenega prava, lahko tudi izobčenje.


Novejše novice | Starejše novice