Ljubljana, sreda, 12. december 2018, 22:05

V Gradežu največja razstava jaslic v Sloveniji

Pred božičem marsikje po Sloveniji že postavljajo razstave jaslic. Teh že več let ne najdemo samo v muzejih in drugih notranjih prostorih, ampak tudi na prostem.


Očenaš ima korenine v konkretnem življenju. Osvobaja nas obupa.

Papež Frančišek nadaljuje sredine kateheze o očenašu. Tokrat je poudaril, da je ta molitev konkretno povezana z našim življenjem. Pomembno je, da prosimo z zaupanjem. Tako nas osvobaja obupa, je dejal.


Za zdaj ustavne obtožbe ne bo

Poslanske skupine SDS, NSi in SNS so pripravile predlog ustavne obtožbe zoper premierja Marjana Šarca, in sicer zaradi nepripravljenosti vlade za uresničitev ustavne odločbe glede financiranja zasebnega šolstva. Besedilo je nared, ampak bodo stranke počakale na sejo državnega zbora, na kateri naj bi prihodnji teden obravnavali novelo zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja. Novelo je pripravila stranka SDS, a je doslej že večkrat naletela na premalo posluha med poslanskimi kolegi.


Slovenci za Petrov novčič skoraj 75.000 evrov

Slovenski katoličani smo v letu 2017 za Petrov novčič oziroma dobrodelnost papeža Frančiška v najrevnejših območjih Katoliške Cerkve prispevali 74.505,24 evrov. Vatikansko Državno tajništvo se vsem vernikom in duhovnikom zahvaljuje za prispevek, saj tako lahko Sveti sedež in sveti oče opravljata služenje vesoljni Cerkvi.


Koruptivnega ravnanja ne kaznujejo

Včeraj je bil mednarodni dan boja proti korupciji. Slovenija ima na tem področju še vedno veliko izzivov, po indeksu zaznave korupcije smo med 61-imi državami na 34. mestu. Glavni problem v Sloveniji je po besedah profesorja na Fakulteti za varnostne vede sistemska korupcija, in sicer »prav na vplivanju na zakonodajo, ki je v korist ozkega kroga ljudi, ne pa tistih, ki bi jo potrebovali, in pa kadrovanje, ko zasedejo najvišja mesta ljudje, ki nimajo pogojev, referenc in kariere na tem področju, zato institucije ne delujejo, kot bi morale«.


Vatikan Marakeški dogovor podpira, a z nekaterimi zadržki

Sveti sedež je že dve leti sodeloval pri pripravi dogovora o sprejemu in integraciji beguncev in migrantov. Izraža mu podporo, vendar ima hkrati pridržke do nekaterih izrazov in načel v dokumentu, je za katoliški portal Crux povedal stalni opazovalec Svetega sedeža pri Združenih narodih v Ženevi nadškof Ivan Jurkovič.


Papež presentil mlade bolnike

Papež Frančišek je v petek nepričakovano obiskal ustanovo za otroke in mlade z duševnimi težavami ter dom, kjer gostijo starše, ki imajo otroke v bolnišnicah.


Bo Slovenija zaradi udeležbe na konferenci v Maroku še dodatno izolirana?

Maroko bo jutri in pojutrišnjem gostil medvladno konferenco, na kateri bodo članice Združenih narodov potrjevale globalni dogovor o migracijah. Dokument je razdelil svetovno javnost, več držav, večinoma iz Evropske unije, ne bo pristopilo k njemu. Tudi v Sloveniji je bilo slišati veliko pomislekov, a Ljubljana se je odločila, da se mu bo vseeno pridružila. Globalni dogovor o migracijah podpirajo tudi Sveti sedež in škofje stare celine. Iz Komisije škofovskih konferenc Evropske unije so ob tem sporočili, da Katoliška Cerkev deli odgovornost do prebežnikov v naših družbah.


Papež Frančišek ob prazniku Brezmadežne: Odprti moramo biti za Boga

Na današnji praznik Brezmadežne se je na Trgu sv. Petra v Vatikanu zbralo veliko romarjev. Papež Frančišek je v opoldanskem nagovoru primerjal dva različna odgovora, ki ju je človek v zgodovini dal na Božji klic. Na začetku Svetega pisma je opisano Božje iskanje Adama po grehu v raju. Na vprašanje »Kje si!« Adam odgovarja: »Skril sem se!« V drugem primeru pa se obrne na Marijo, ki je brez greha, in ta mu odgovori: »Tukaj sem, dekla Gospodova sem.« Sveti oče je pojasnil, da nas slednji odgovor odpira za Boga, medtem ko nas greh zapira oziroma izolira in tako ostanemo sami.


AVDIO: Alžirski mučenci so kljub grožnjam ostali ob ljudeh

V Alžiriji bo danes za blažene razglašenih 19 mučencev. Gre za duhovnike, menihe in redovnice, ki so bili žrtve civilne vojne med islamisti in alžirsko vojsko.


Novejše novice | Starejše novice