Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Dr. Jože Ramovš (foto: ARO)
Dr. Jože Ramovš

Prenos vrednot iz roda v rod

Slovenija | 28.04.2017, 09:52 Nataša Ličen

Kakovostno staranje in skrb za lepo sožitje je bilo dolga desetletja na stranskem tiru. Zavedanje o pomenu tega področja se je začelo prebujati ob spoznanju vse bolj starajoče družbe. V oddajah Za sožitje zato vsak četrti torek v mesecu, z razmišljanji antropologa dr. Jožeta Ramovša, spodbujamo k lepšim medsebojnim odnosom. V življenju vsak od nas pridela nekaj vrednega (materialnega in duhovnega). Čim uspešneje za časa življenja predajamo svoja spoznanja zanamcem in tudi širše v kulturni zaklad solidarnosti, tem lepše in bolj kakovostno je naše staranje.

Dr. Jože Ramovš: Vrednote so tudi osebne. Določa jih vse tisto, kar cenimo in čemur dajemo vrednost v svojem življenju. Vrednota je tudi znanje, so veščine in sposobnosti. Tudi priučeno znanje, ki nam ga predajo predniki. Med dragocenimi vrednotami so tudi izkušnje, kar doživimo, naredimo, zdržimo, tudi zagrešimo, popravimo in tako naprej. Izkušnje nas delajo srečne ali nesrečne, dobrega ali drugim zoprnega, uspešnega ali ne. Izkušnja so največja osebna vrednota in vrednost.

Izkušnje, ki so nam dragocene in nas gradijo, so velika stvar. Če to uspemo, družba oziroma narod napreduje, moralno, etično, gospodarsko, kulturno in tako naprej. Odprta mora biti pot med nami in drugimi. Slovenci smo narod, ki zadnjih šest generacij ne delamo aktivno na učenju sodelovanja in komuniciranja. Vrhovi so delegirali šolstvo in vzgojo. Prepričani so bili v prav svojega učenja, da je treba vsakega kritično presojati in izpostaviti ter opozoriti na tisto, kar na njem ni dobro. Na žalost to miselnost vlečemo naprej tudi po osamosvojitvi. To pa seveda onemogoča sodelovanje. Vsi smo najprej ljudje. Bog ima vse enako rad. Če se želimo učiti sodelovanja, je pri drugem nujno videti najprej dobro.

Spoznanja in izkušnje so vrednote, ki jih je vredno prenašati na mlajši rod skozi iskrene odnose. Pripovedujmo si, ko vidimo, da so pripravljeni poslušati. Narod napreduje toliko, kolikor ljudje v njem uspejo predajati naprej svoje lepe in dobre izkušnje.

Slovenija, Sociala, Oddaje
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...