Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
22. gala koncert Radia Ognjišče (foto: Rok Mihevc)
22. gala koncert Radia Ognjišče

22 pesmi za 22 let Radia Ognjišče - odslej tudi na dvojni zgoščenki!

| 12.05.2017, 07:08

Veseli smo in s ponosom vam predstavljamo novo, dvojno zgoščenko pesmi 22. gala koncerta Radia Ognjišče! Ker ste vi tako želeli!

Novembra lani smo dvakrat napolnili Gallusovo dvorano Cankarjevega doma v Ljubljani, kjer smo premierno predstavili nova "glasbena oblačila" pesmi, ki že desetletja živijo med nami: v cerkvah, pri bogoslužju in v raznih skupinah. Za 22. rojstni dan našega radia so jim štirje glasbeni mojstri nadeli nove, "simfonične" obleke, ki so slavnostno zasijale tudi ob velikem finalu svetega leta usmiljenja. Za to so izvrstno poskrbeli člani simfoničnega orkestra Cantabile pod vodstvom Marjana Grdadolnika, solisti in skupine ter Gala zbor pod vodstvom Klementine Tominšek.

"Predrzni ste", je bilo slišati iz ust ene od obiskovalk ob odhodu iz dvorane. "Da se tako lotite pesmi, ki so nas spremljale skozi mladost, to je predrzno", je pojasnila, "a vam je dobro uspelo!", je dodala.

Zadovoljni obrazi številnih obiskovalcev na obeh predstavah so to potrdili. Verjetno bi bilo pred tridesetimi leti res drugače, saj takrat takšno "preoblačenje" cerkvenih pesmi in popevk ni bilo v navadi. A to Slavka Avsenika mlajšega, Matije Krečiča, Gašperja Jereba ter Nade in Deča Žgurja ni ustavilo pri ustvarjanju novih priredb.

V letu 2016, ko ima tudi sodobna krščanska glasba svoj prostor v cerkvah in bogoslužjih, posvečeni so ji tudi različni festivali, seveda pa domuje tudi na našem radiu, je bil izziv aranžiranja starejših cerkvenih pesmi velik. Pesmi, ki slavijo in poveličujejo Gospoda ter spodbujajo k življenju po evangeljskih vrednotah so ob spremljavi simfoničnega orkestra zvenele veličastno in slovesno. Kot se za Gala koncert spodobi. Številni poslušalci so želeli, da bi izdali pesmi 22. Gala koncerta na zgoščenki. In ustregli smo vam!

22. Gala koncert (zgoščenko) so sooblikovali: Marjan Bunič, p. Janez Ferlež, Petra Stopar, Iva Stanič, Tomaž Krt, Lea Likar, Lea Bartha Pesek, Tadej Sadar, Vokalna skupina Gloria, Kvatropirci, Irena Vidic, skupina M.J.A.V., Irena Yebuah Tiran, Andrej Jerman, Modrijani, Ivan Hudnik, Metod Palčič, Urša in Jure Sešek, upokojeni nadškof Alojz Uran, simfonični orkester Cantabile pod vodstvom Marjana Grdadolnika ter 40 članski Gala zbora pod vodstvom Klementine Tominšek.

Pika na i ne bila zadnja točka, ki smo jo napovedovali kot presenečenje. Preden so se luči v Gallusovi dvorani ugasnile, je pred besedami slovesa in povabilom na koncert čez leto dni, zapel apostol Cerkve v Sloveniji, upokojeni nadškof Alojz Uran.

Dvojna zgoščenka 22. gala koncerta Radia Ognjišče
Naročite dvojno zgoščenko 22. gala koncerta Radia Ognjišče © Andrej Jerman

Vsako leto znova nas Gala koncert poveže: zveste poslušalce, glasbene ustvarjalce in radijske sodelavce. Zdaj bomo/boste lahko spomine na slišane skladbe obujali, kadar boste želeli. Če boste le kupili dvojno zgoščenko (11,90 €).

V videu na vrhu članka lahko prisluhnete kratkim izsekom pesmi z dvojne NOVE zgoščenke, ki je lahko lepo darilo, ki bo razveselilo predvsem tistega/tisto, ki se je z 22. Gala koncerta vrnil navdušen.

Tonski mojster: Dare Novak
Miks (obdelava posnetkov): Marko Mehle
Mastering: Tadej Mihelič
Oblikovanje zgoščenke: Andrej Jerman

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...