Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Revija Ognjišče maj 2017 (foto: Založba Ognjišče)
Revija Ognjišče maj 2017

Izšlo je majsko Ognjišče

Cerkev na Slovenskem | 27.04.2017, 08:39 Matjaž Merljak

Maj je Marijin mesec, zato je nova številka mesečnika Ognjišče Marijina. Božji Materi je namenjene mladinske strani, osrednja priloga pa govori o 100-letnici fatimskih dogodkov in odnosu papežev do te božje poti. Majski številki je dodan katalog z novostmi in darili, primernimi ob prejemu zakramentov.

Tudi strani za otroke in starše Zakajčki pišejo o Mariji, povsem na začetku pa najdete Jubilejno posvetilno molitev. Dotaknili so se tudi bližnjega dneva Evrope in pišejo o enem od evropskih očetov Alcidu de Gasperiju, ki je dejal, da mu je politika že od otroštva pomenila življenje in poslanstvo.

O katalogu z novostmi in darili ter o novih knjižnih naslovih je naš sogovornik, odgovorni urednik Ognjišča mag. Božo Rustja, pisal tudi v beležnici, ki jo v nadaljevanju v celoti objavljamo.

Majski številki Ognjišča dodajamo katalog z novostmi in darili, primernimi ob prejemu zakramentov krsta, obhajila in birme. Prvi dve strani kataloga sta namenjeni najmlajšim in darilom ob krstu in rojstvu. Naslednji dve strani sta namenjeni prvoobhajancem in otrokom po vstopu v devetletko. Zadnji dve strani posvečamo birmancem in najstnikom v zadnjih razredih devetletke. Na prvi in zadnji strani pa predstavljamo novosti naše založbe.

Ne ponujamo samo knjig, čeprav tudi te, ker smo prepričani, da je knjiga izvrstno darilo, ampak tudi druge darilne predmete ob zakramentih. Ta darila so več kot darila, so lahko drag spomin, ki bo v obdarovancu spodbudil rast vere.

Revija Ognjišče maj 2017 naslovnica
Revija Ognjišče maj 2017 naslovnica © Založba Ognjišče
Posebej predstavljamo tako imenovane komplete za krst, prvo obhajilo in birmo. Gre za pripravljene komplete, v katerih je knjiga in nekaj različnih spominkov. Vse pa je v lični darilni škatli. Prednost teh kompletov je tudi ta, da jih dobite po ugodnejši ceni.

Po zapisanem sem prepričan, da bo v priloženem prospektu lahko vsakdo kaj izbral. Dovolim si pa priporočiti nekaj knjig, ki so v njem. Pri krstu opozarjam na novost Krstno darilo tri knjige v darilni škatli (več o knjigi si lahko ogledate na str. 55.) ter na »preizkušeno« Krstno sveto pismo v modri in roza izdaji. Pri obhajilu opozarjam na posebno darilno izdajo Svetega pisma v zgodbah. Zaradi bele barve platnic je zelo primerna za prvoobhajilno darilo. Ta knjiga je v kompletu cenejša. Lepo prvoobhajilno darilo je tudi knjiga Kruh in vino smo prinesli, ki smo je pred kratkim ponatisnili. Pri birmanskih darilih ne morem mimo različnih izdaj Youcata – Katekizma za mlade ter posebne revije Rad te(se) imam, ki obravnava teme, zanimive za najstnike.

Omenil sem novosti. V spomladanskem katalogu boste lahko opazili knjigi Svetopisemski raziskovalec: Iščemo Jezusa in Iščemo Božje ljudstvo. Knjigi večjega formata imata podobno zasnovo: mlad bralec mora poiskati podrobnost, ki je na robu vsake knjige v ilustraciji. Naslova knjig povesta, da prva knjiga opisuje Jezusovo življenje in nauk, druga pa bolj dogodke iz Stare zaveze, s poudarkom na izhodu Izraelcev iz egiptovske sužnosti. Več o knjigah si lahko preberete na str. 130.

Ob novostih naj omenim še ponatis, ki je skoraj novost, saj gre za izpopolnjeno izdajo, ki je zadnjič izšla leta 1988. Večkrat ste povpraševali po njej, zato smo Svetopisemske zgodbe za najmlajše v dveh delih znova ponatisnili, tokrat v bogatejšem in privlačnejšem ovitku za vsak del, v katerem je po 12 drobnejših knjižic. Več o knjigah si lahko preberete na str. 55. 

Med ponatisi naj omenim še knjigo Pripoved ruskega romarja. Gre že za klasično delo o molitvi, v katerem neznani pisatelj na preprost način uvaja v molitev. Pomoč pri branju teh pripovedi nam bo spremna študija izpod peresa p. Marka Rupnika in dodatek, ki govori o svetu vzhodne duhovnosti. Več o knjigi si lahko preberete na str. 130.

V aprilski številki Ognjišča je številne nagovoril pogovor z Natašo Govekar. V mesecu maju bo zato dobrodošla njena knjiga Božja Mati Marija v umetnosti p. Marka I. Rupnika. Poglobljeno in duhovno bogato branje za Marijin mesec majnik. Mariji je posvečena mladinska priloga, priloga Ognjišča pa govori o 100-letnici fatimskih dogodkov, s posebnim poudarkom na odnosu papežev do te velike božje poti.

Več o majskem Ognjišču

Cerkev na Slovenskem, Oddaje
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...