Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc
S. Nikolina Rop SŠ (foto: Izidor Šček)
S. Nikolina Rop SŠ

Svetovalnica: Žganci za dobro kosilo

Hrana in okolje | 24.04.2017, 09:55 Rok Mihevc

Žganci so bili rdeča nit tokratne kuharske Svetovalnice, ko je sestra Nikolina odgovarjala na vprašanja poslušalk. Najbolj pogost način priprave žgancev je gorenjski, po katerem moko kuhamo v osoljenem kropu.

Na začetku oddaje je poslušalko zanimalo, zakaj ji veliko moke pri pripravi žgancev splava po vodi, ko jo odcedi. Sestra Nikolina je pojasnila, da se nekaj moke vedno izgubi v vodi, ki se kuha, hkrati pa je pri tej težavi svetovala manj vode in uporabo višje posode. »S tem bo prostornina omejena. Ko vsujemo moko, najprej pokrijemo, da vrela vode pride skozi celo kupolo vode, šele nato naredimo luknjo. Nato odcedimo na pokrovko in zabelimo.«

»Žgančevko«, torej vodo, v kateri smo kuhali žgance, pa lahko uporabimo tudi drugje. Predvsem pri peki domačega kruha, vodo zlijemo v testo, kruh pa bo imel prijeten okus. Naslednjo poslušalko je zanimalo, ali se lahko kako pomaga, če premalo odlijemo »žgančevko«. Sestra Nikolina pravi da ne, ker sveže moke ne moremo dodati, lahko pa žgance režemo z mastno vilico, ki jo pomakamo v vročo maščobo (maslo, olje, ocvirki), z lopatko režemo in dobimo »mokre žgance«. »Surova moka pa nam ne bo nič pomagala, z eno žlico se bo težko kaj zgostilo, z večjo količino pa bomo čutili surovo moko.« Po nasvetu še ene poslušalke, pa bi lahko žgance zgostili tudi z drobtinami, druga pa svetuje tudi uporabo ostre moke.

Male tortice brez mleka in orehov

Namesto mleka lahko uporabimo sadni sok. 1 žlico kakava v prahu, 1 jajce in 1 žlico sladkorja zmešamo v lonček, kuhamo nad vrelo vodo in mešamo ročno z metlico. Kuhamo, dokler se ne zgosti, nato dodamo še aromo, npr. sok pomaranče, mandarine, tudi kakšen liker ali rum. Za kremo lahko pripravimo tudi puding, na osnovi sadnega soka. Namesto masla pa lahko po nasvetu poslušalke uporabimo kokosovo maščobo.

V posnetku prisluhnite še ostalim vprašanjem: zakaj sesekljana pečenka poči (12:39), ali lahko za testo za palačinke in piškote namesto bele moke uporabimo polnozrnato (15:00), zakaj skorja pri potici odstopi (18:00) ter priprava fulijev (27:00).

Hrana in okolje, Svetovalnica
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...